Újra itt a szeptember. Vége a nyárnak és a strandolásnak. Persze strandolni jó dolog, de a sok finomság, amiket megeszünk ott, nem feltétlen tartozik a diétás falatok közé. De ki az, aki kibírná a nyarat lángos, fagyi vagy épp kürtőskalács nélkül? Aztán persze jön a felismerés: a mérleg valahogy nem azt a képet mutatja, amit szeretnénk.

Ma már rengeteg alkalmazás van arra, hogy könnyebben fogyni tudjunk. Már nem kell több 10.000-et kifizetnünk egy személyre szabott étrendért, hiszen mi magunk is nyomon tudjuk követni az étkezésünk. Mindenki a kalóriákról beszél… De mik is azok valójában?

A kalória nem más, mint energia, melyet a táplálékokból (szénhidrát, fehérje, zsír) nyerünk, és a napi rutin, edzés, vagy akár alvás során felhasználunk. Ha többet használunk fel, mint amennyit beviszünk, akkor fogyni fogunk. Ez ennyire egyszerű! Ha kevesebb, de minőségi táplálékot viszünk be, és mellette többet mozgunk, tehát növeljük a kalóriafelhasználást, akkor fogyni fogunk. Szimpla matek.

Mindenkinek van egy alapanyagcsere-igénye, mely alá tartósan sosem szabad menni. Ez az az energiamennyiség, amire testünknek alapvető működéséhez szüksége van. (Még akkor is, ha egész nap csak fekszünk.) Ezen felül csak arra kell figyelnünk, hogy a felhasznált energia több legyen, mint amennyit beviszünk. A fogyás tehát nem a koplalásról szól, csak egy olyan egyensúly megtalálásáról, melyben szervezetünk sem éhezik, és a felszaladt plusz kilóktól is megszabadulhatunk.

Nézzük meg, milyen magyar nyelvű segítséget találunk ehhez az interneten vagy a mobil applikációk között:

 Kalóriabázis

Személy szerint ez a kedvencem, és ezt szoktam ajánlani azoknak, akikkel táplálkozási tanácsadás során konzultálok. Elérhető webes felületen, vagy mobilalkalmazás formájában is, így bármikor nyomon tudjuk követni, hogy állunk az energia bevitellel aznap. Nincs más dolgunk, mint regisztrálni, és megadni az adatainkat (súly, magasság, életkor, fogyási cél). Ezek után a program számol nekünk napi fogyási keretet, amit tartani tudunk. (Persze mi magunk is be tudunk állítani felső határt.) És nem csak az összes bevitt kalóriát láthatjuk, hanem, hogy azon belül hogyan oszlanak meg a tápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír), így könnyedén tudunk változtatni az étrendünk összetételén, ha szükséges.

A Kalóriabázisnak hatalmas előnye a többi hasonló alkalmazással szemben, hogy óriási az adatbázisa: szinte az összes étel, ital fenn van, melyeket csak fogyaszthatunk. A feladatunk tehát, hogy minden étkezés előtt felvigyük, miből, mennyit eszünk. Ehhez szükségünk lesz egy mérlegre, amivel pontosan meg tudjuk adni a bevitt táplálék mennyiségét. De ahogy azt az elején említettem, a helyes táplálkozás mellett a mozgásra is figyelnünk kell: az általunk elvégzett mozgást regisztrálni is tudjuk a felületen.

 Kalória Guru

A kalória guru egy online (csak neten elérhető) táplálkozási napló. Hasonlóan működik, mint a kalóriabázis, a napi táplálékfelvételeinket követhetük nyomon ezen keresztül. Segít kiszámolni a kalóriabevitelt, a BMI (testtömegindex) értékünket, folyadék szükségletünket, sőt még diétás recepteket is találunk az oldalon.

Kalóriatáblázat

Ez is egy szuper, telefonra letölthető alkalmazás. Több, mint 500 élelmiszer és készétel részletes tápanyagadatait – kalória, fehérje, szénhidrát, zsír, rost – tartalmazza. Ha mi magunk szeretnénk feljegyezni egy táblázatban az értékeket, ebből könnyen tájékozódhatunk.

Kalória és lépésszámláló

Ennél valamivel összetettebb applikáció a kalória- és lépésszámláló. Pontosan követni tudjuk a napi kalória bevitelt, megtett lépéseket, edzéseket és az elégetett kalória mennyiségét is.

Runtastic

Ez a mobil app kicsit kilóg a sorból, mert inkább a mozgást, azon belül is a futásaink részleteit figyeli. Nagyon hasznos, mert pontosan tudjuk, hogy mikor, milyen távot és mennyi idő alatt tettünk meg. Látható az átlagsebességünk, a leggyorsabb tempónk és az edzés alatt felhasznált kalóriamennyiség is. Azzal azért vigyáznunk kell, hogy pontos felhasznált kalória mennyiséget csak pulzusmérővel tudunk mérni, az alkalmazások által mért ezen adatok csupán becslések!

„Egészség alkalmazás”

Ma már a legtöbb mobiltelefonon vannak ún. „Egészség alkalmazások”. Ezek mérik a napi megtett lépést és távolságot, felhasznált kalóriamennyiséget és edzés esetén annak részleteit. Nem kell tehát mást tennünk, csak magunknál tartani a készülékünket. 😊

Rengeteg lehetőség van, ha a tervezett fogyókúránkhoz segítséget szeretnénk. Csak válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabbat, mérjük le mindig pontosan a bevitt ételeket (és ne feledkezzünk meg a folyadékokról sem!), és ami a legfontosabb: legyünk kitartóak!

Szilvi Fitness

Share