Ma egyre nagyobb divat egészségesen élni és táplálkozni. Az élelmiszergyártók, az iskolai étkeztetés és az egész világ nagy kihívás előtt áll. De vajon ez csak múló „fellángolás” vagy valami új út, amire léptünk?

Rohanó világban élünk. Az embereknek se idejük, se energiájuk egészségesen és főleg változatosan táplálkozni. Egy futtában bekapott szendvics a büfében, gyorséttermi vacsora, nasi a gyerekeknek. Ételallergia? Szinte már olyan természetes, mint a megfázás. Egyre kevesebbet mozgunk és egyre több stressz ér minket.

Az egészség az új irány. Éppen a fent felsorolt okok miatt van egyre nagyobb igény az egészséges táplálkozásra és rendszeres mozgásra. Mert ma az egészség az egyik legnagyobb kincs! Amikor a készételek és tartósítószerek világát éljük, amikor már sem idő, sem energia nincs otthon vacsorát főzni, és valahogy a mozgás az utolsó, ami egy fárasztó munkanap végén az ember eszébe jut.

Egészség
Egészség

Persze felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért is van erre szükség. Hiszen szüleink és nagyszüleink is felnőttek mindenféle reform étel nélkül, és még tovább is éltek, mint a mai generáció. Régen még sokkal több volt az otthon termesztett zöldség és gyümölcs. Nem volt annyi tartósított élelmiszer, génkezelt étel, vagy éppen gyorsétterem. A gyerekek többet mozogtak és a szüleinknek is több idejük volt odafigyelni arra, hogy mi kerül otthon az asztalra. Ma sokkal egyszerűbb valami „készkaját” enni ebédre vagy a gyereknek uzsonnára csomagolni. Vacsora a „mekiben”, mert nincs idő és amúgy is azt szeretik. Ez sajnos oda vezet, hogy egyre több az elhízott és ételérzékeny már a kicsik körében is.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban rengeteg tévhit él. Sokan egyből a salátaevéssel és az édességek, finom falatok teljes megvonásával párosítják. Pedig tudatosan táplálkozni nem jelent sem koplalást, sem pedig szenvedést. Csak azt, hogy odafigyelve és körültekintően választjuk meg, hogy mi az, amit megeszünk. Csak egy kis kompromisszum. Hogy a hagyományos alapanyagok helyett reform élelmiszereket használunk. Hogy a csoki és cukor helyett olyan édességet adunk gyermekeinknek, melyek nem vezetnek elhízáshoz, mégis finomak. És hogy megpróbálunk „erősek” maradni a gyorséttermi láncok csábításával szemben.

Én a hagyományos, magyar, zsíros, fűszeres ételeken nőttem fel. Pörkölt nokedlivel, gulyásleves fehér kenyérrel, aranygaluska. És sorolhatnám. Persze felnőttem. Több-kevesebb plusz súllyal, folytonos puffadással és hasfájással. Éreztem, hogy valami nem jó, de akkor még nem tudtam, hogy pontosan mi az. Az emberek nagy része sokszor nem is sejti, hogy valamilyen étel intoleranciában szenved. Pedig ezek a tünetek sokszor laktóz vagy glutén érzékenységet jelezhetnek.

Pár éve jött a teljes életmódváltás. Ma már nem használok olajat, csak kókuszzsírt. Fehérliszt helyett teljes kiőrlésű vagy zabliszttel főzök és sütök, cukor helyett eritritettel vagy steviával édesítek. Rizs helyett bulgur vagy köles a köret, sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk és próbálok minél több ételt egészséges verzióban elkészíteni. Mert egészségesen élni nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk az étel adta örömökről, pusztán alternatívákat kell keresnünk.

Egészség
Egészség

Persze az elején nem lesz könnyű. Meg kell tapasztalnunk milyen az új alapanyagokkal főzni, vagy sütni. Van olyan hozzávaló, ami szinte észrevétlenül kiváltható (pl. olaj), míg másokkal kicsit másképp kell dolgozni és más íz világot is hoznak. Szokni kell ezeket az új ízeket: nem csak nekünk, de gyermekeinknek is. Ez nem feltétlen rosszat jelent, csak valami mást. De valami sokkal egészségesebbet! Megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől, sokkal jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben, energikusabbak leszünk és akár még a plusz kilóktól is megszabadulhatunk.

Mindezt anélkül, hogy szenvednünk kellene.

Szerző: Szilvi Fitness

Egészség
Egészség
Share