Nincs is jobb egy finom süteménynél! Én nagyon édesszájú vagyok, így az finomságokról az életmódváltás után sem tudtam lemondani. A jó hír viszont az, hogy erre nincs is szükség! Csak néhány kompromisszum és egy kis kreativitás, és minden ételt el tudunk készíteni egészséges, vagy akár diétás verzióban. Nálunk a sütemény mindig a gyerekekkel együtt készül, így nem csak megtanulják az egészséges táplálkozás alapjait, de szuper közös program is. El is hoztam Nektek a kedvenc 5 süti receptemet!

Liszt és cukormentes túrótekercs

Nagy kedvenc nálunk, a töltelékkel bátran lehet kísérletezni, rakhatunk bele diabetikus pudingot, cukormentes lekvárt, vagy bármilyen más gyümölcsöt is. A tésztája egyáltalán nem tartalmaz lisztet, így fogyókúra alatt is fogyasztható!

Hozzávalók:

Piskóta:
6 db tojás
150 gr cukornak megfelelő édesítő
Pici vanília aroma
3 evőkanál zsírszegény kakaópor
1 teáskanál sütőpor

Töltelék:
250 gr zsírszegény túró
20 gr vaníliás fehérjepor / vaníliás pudingpor
1 db banán
Cukormentes eperlekvár

Elkészítés:
A tojásokat különválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a többi hozzávalóval, majd a felvert fehérjével. Sütőpapíros tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. A túrót összekeverjük a fehérje porral és pici vizet adunk hozzá, hogy összeálljon. Még melegen megtöltjük a piskótát, feltekerjük és hűtőbe rakjuk pár órára. Nagyon szépen szeletelhető, üde finomság.

Diétás kókuszkocka

A kókuszkockát mindenki imádja. Sajnos a hagyományos recept a piskóta és a csokoládé miatt nem tartozik a diétás ételek közé, de ezt a receptet bátran elkészítheted. A gyerekek is szeretni fogják, íze megegyezik az eredetiével, és készítés közben jó móka a csokiba mártogatás! ☺ És ami a legjobb, hogy mindössze 90 gramm zabpehely lisztből egy óriási tál sütit készíthetünk.

Hozzávalók:
6 tojás
100 gr édesítő
90 gr zabpehelyliszt
5 gr szódabikarbóna
Csipet só

Máz:
250 gr light vaj
250 gr édesítő
1 dl tej
5 evőkanál zsírszegény kakaópor

+ Kókuszreszelék

A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, édesítővel és szódabikarbónával. A fehérjét a csipet sóval habbá verjük, majd a tésztához keverjük. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon, légkeveréssel 10 perc alatt megsütjük. Ez alatt a mázat egy lábosban összemelegítjük. A tésztából kockákat vágunk, először a csokis szószba, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Melegen és később hidegen fogyasztva is nagyon finom!

Pihe-puha zabpelyhes keksz

Bevallom őszintén, ez a kedvencem. Legalább kéthetente készül nálunk egy adag, ha barátnős este van, mindig ez a nasi. Nagyon puha, aszalt gyümölcsös, csokis finomság. Villámgyorsan kész van, csak össze kell keverni a hozzávalókat és mehet is a sütőbe.

Hozzávalók:

1 bögre zabpehelyliszt

2 bögre zabpehely

1,5 bögre tej

1 tojás

1 evőkanál folyékony édesítő

Ízlés szerint cukormentes csokoládé, kókuszreszelék, aszalt vörösáfonya

Összekeverem és 200 fokon, alsó-felső sütéssel megsütöm! Amikor a szélei picit elkezdenek pirulni akkor jó. (20-25 perc) Egyből fogyasztható, forró csoki vagy kávé mellé szuper választás!

Epres muffin cukormentesen

Szeretjük a muffint, mert szinte lehetetlen elrontani! Válasszunk vidám, színes muffin papírt, vagy formát, a gyerekek odalesznek érte! ☺ Ezek a sütik szénhidrát csökkentett lisztből készültek, így fel sem tűnik, hogy nem a hagyományos fehér liszttel dolgoztunk.

Hozzávalók:

250 gr ch-csökkentett sütőliszt

250 gr cukornak megfelelő édesítő

100 gr light vaj

2 tojás

1 teáskanál sütőpor

1 csomag vaníliás xilit

Csipet só

150 gr eper

1 dl tej

A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral. A vajat megolvasztjuk és a maradék hozzávalóval egy habverővel összekeverjük. Az egészet egybeöntjük és hozzáadjuk a darabolt epreket. Előmelegített sütőben 175 fokon 25 perc alatt megsütjük.

Felhőlángos – Liszt és bő olaj nélkül!

Tudom, hogy a lángos nem feltétlen sütemény, de szerettem volna valami sósat is felvenni a top 5-ös listába! ☺ És ki ne szeretné a lángost? Ha eddig nem merted bevállalni, mert túl zsíros, akkor ez a Te recepted lesz! Liszt nélkül készül és sütőben sütjük meg, így egy csepp olajat sem fog magába szívni.

Hozzávalók:
100 gr zsírszegény túró
3 tojás
Pici sütőpor (kb. Egy csomag harmada)
Csipet só

A túrót összekeverem a tojások sárgájával. A fehérjét a sütőporral habosra verem és az egészet összekeverem. A tésztát sütőpapíros tepsire halmozom, majd 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm. Egy adagból 3-4 db lesz. Fokhagymás tejföllel és light sajttal tálalom! Jó hír, hogy akár még vacsorára is ehetjük!

Láthatjátok, hogy az egészséges táplálkozás, de még a diéta sem kizárólag salátaevésről, és főleg nem a koplalásról szól! Legyetek nyitottak a reform édességek felé, és kísérletezzetek az alapanyagokkal! A gyerekeket bevonni pedig külön öröm! ☺

Szilvi Fitness

Share