Korábban már írtam arról, hogy milyen alternatívák vannak, ha szeretnénk lecserélni a hagyományos kristálycukrot. Sokan azonban félnek a különböző édesítő “szerek“ mellékhatásaitól.  Káros vagy mégsem? Fogyasztható korlátlan mennyiségben vagy vigyázni kell velük? Cikksorozatunk első részében a természetes édesítőket vizsgáljuk meg.

Az utóbbi években drasztikusan megnövekedett a cukorfogyasztás, mindemellett azonban egyre inkább kezdtek elterjedni a különböző édesítőszerek. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) szerint, azok az édesítők, melyek forgalomba kerülnek „technikailag” biztonságosak. Persze számtalan jótékony hatásunk van: nincs vagy jóval alacsonyabb a kalóriatartalmuk, nem vagy csak mérsékelten emelik meg a vércukorszintet és nem okoznak fogszuvasodást. De hosszútávon, nagy mennyiségben fogyasztva lehetnek mellékhatásaik: fejfájás, migrén, emésztési zavarok, vagy akár hangulatingadozás. Nézzük végig az egyes alternatívák mellett szóló pro és kontra érveket.

Eritrit

Természetes úton képződő cukoralkohol, melyet a gyümölcsökben található cukor erjesztésével állítanak elő. Kalóriaértéke nullához közelít, így tökéletes választás fogyókúrában. Előnye, hogy legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, így nem okoz bélproblémákat. Kutatások bizonyítják, hogy a felszívódott mennyiség 90 %-a változatlan mennyiségben távozik a szervezetből a vizelettel, így teljesen biztonságos. A Xilittel ellentétben nincs hashajtó hatása, még hosszan tartó fogyasztás esetén sem. Mértékletes fogyasztása csupán az édes ízektől való „függőség” elkerülése miatt ajánlott. Jelenleg egyetlen külföldi kutatásban sem találtam arra vonatkozó állítást, ami az Eritrit egészségre gyakorolt káros hatásairól szólna.

Xilit

A Xilit, vagy más néven nyírfacukor is cukoralkohol. Természtes édesítőszer, melyet eredetileg a nyírfa rostjaiból, később kukoricarostból állítottak elő. Alacsonyabb glikémiás indexe miatt nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor. Megtaláljuk zöldségekben, gyümölcsökben, sőt még az emberi testben is. 35 éves klinikai vizsgálatok igazolják, hogy hosszú távon a Xilit a legjobb a fogaknak. Csökkenti a lepedék képződést, mérsékli a fogszuvasodást és a szájszagot. Ezért is tartalmaznak a rágók és sok fogkrém is Xilitet. Az Eritrittel szemben a vékonybélben csak a 20-25 %-a szívódik fel, így a maradék a vastagbélbe kerülve hasmenést és puffadást okozhat az arra érzékenyeknél. Bár az ENSZ két fő szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszeradalékokkal foglalkozó bizottsága nem állapított meg felső korlátot a fogyasztását illetően, a fent leírtak miatt mégis túlzott fogyasztása nem ajánlott.

Stevia

A Steviát már évszázadok óta használják gyógynövényként, mint édesítőt, először az 1900-as években vonták ki a jázminpakóca (Stevia rebaudiniana) leveléből. Por, tabletta, levél és édesítő formájában is kapható, levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, így kevesebb is elég az adott édes íz eléréséhez. Kalória- és szénhidrátmentes, glikémiás indexe nulla, így egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, ugyanis nagyon lassan szívódik fel. A véráramba kerülve képes csökkenteni a glükóz mennyiségét, valamint serkenti az inzulintermelést. Egyetlen hátránya, hogy van egy jellegzetes fémes utóíze, melyet nem mindenki szeret. Egy 2000-ben végzett kutatás során egy éven át napi 250 mg Steviát fogyasztottak a résztvevők, mely egyáltalán nem változtatta meg vérük biokémiai összetételét. Az állítást a WHO is alátámasztotta, miszerint a Stevia tartós fogyasztása is biztonságos, sőt egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a vércukorszint csökkenését eredményezte.

Mannitol, Maltitol, Tagatóz

Ezeket a természetes édesítőket főképp az élelmiszer- és gyógyszeripar használja. Glikémiás indexe mindegyiknek alacsonyabb a cukorénál, így diabetikus étrend készítéséhez tökéletesek. Fogyasztásuk veszélytelen, nincs mellékhatásuk, de nagy mennyiségben fogyasztva az érzékenyebbeknél okozhatnak bélpanaszokat, hasmenést.

Látható, hogy nagyon sok alternatíva létezik, ha a hagyományos kristálycukrot szeretnénk egészségesebb, természetes édesítőre cserélni. Számtalan kutatás igazolja, hogy ezek az édesítők nem, hogy nem károsak, de sok esetben még jótékonyan is hatnak az szervezetünkre, egészségünkre!

Szilvi Fitness

Share