2 gyermekes anyuka vagyok. A hasam már sosem lesz olyan, mint a szülés előtt. A bőr már nem olyan feszes rajta, és azok a csíkok is örök „tetoválások” maradnak. Bár engem személy szerint nem érint, de edzőként nagyon sokszor találkozom a szétnyílt hasizom problémájával. Ami azon kívül, hogy esztétikailag zavaró lehet, egyéb egészségügyi gondokat is okozhat. A gyengült hasizom elveszti tartó funkcióját, emiatt fokozott terhelés jut a gátizmokra, gerincre és gerinctartó izmokra. Ne dugjuk tehát homokba a fejünket, van rá gyógymód!

Szétnyílt hasizom (rectus diastatis)

A várandósság ideje alatt sok kismamánál sérül az egyenes hasizom, és eltávolodik egymástól a középső találkozási pontnál. Ez egy természetes jelenség, hiszen a baba így tud elférni és növekedni a pocakban. Baj csak akkor van, ha ez a szétnyílás a szülést követően nem húzódik vissza. Nem kell azonban kétségbe esni! A szétnyílt hasizom megfelelő erősítéssel, bizonyos gyakorlatok elkerülésével, helyes testtartással és egy kis odafigyeléssel orvosolható.

Honnan tudom, hogy szétnyílt a hasizmom?

Bár sokaknál már „normál” állapotban is látszik, nem mindenkinél ennyire egyértelmű elsőre, hogy fennáll-e a probléma. Ha meg szeretnél bizonyosodni róla, feküdj hanyatt, húzd fel a két lábad, és emeld meg a felsőtested, mintha hasprést végeznél. Közben fújd ki a levegőt, majd az ujjadat húzd végig a hasadon a köldököd vonalában. Egyből érezni fogod, ha az egyenes hasizmok nem záródnak elöl, és az ujjadat be tudod nyomni a hasizmok között.

Rendszeresen edzek hasizomra is, miért nem javul a helyzet?

Bár a szétnyílt hasizomra a megoldást a hasizmok erősítése jelenti, de nem mindegy, hogyan! A hagyományos hasprés, és sok más gyakorlat nem hogy nem segít, de még ronthat is a problémán. Semmiképp ne végezzünk nagy súlyos gyakorlatokat! Ha a hasizmunk sérül, már nem tudja ellátni megfelelően a test támasztó funkcióját, ezért akár egy komolyabb sérülést is összeszedhetünk. Kerüljük a hagyományos hasprést és soha ne üljünk fel teljesen, mert ezzel csak a derekunkat terheljük meg. Ne végezzünk hirtelen mozdulatokat, és ne lendületből, hanem mindig izomból dolgozzunk!

Megoldás: Love Your Belly

A 3 órás tanfolyamot nem csak azoknak ajánlom, akik a szétnyílt hasizom problémájával küzdenek. A hasizom erősítése csökkenti, vagy akár meg is szüntetheti a hát- és derékfájást, segíti a terhesség utáni gyorsabb regenerációt és segít felvenni a harcot a plusz kilók ellen. A tanfolyamon megtudhatsz mindent, amit a hasizomról, és annak hatékony fejlesztéséről tudni kell! Megismerheted a has felépítését, az elhízás okait, a tápanyagok alapvető típusait, és néhány állítást és tévhitet is górcső alá vesznek. Végül megtanulhatod azokat a gyakorlatokat, illetve légzéstechnikát, melyeket otthon rendszeresen végezve erősítheted és fejleszted a hasizmod, ezáltal javíthatod a tartásod!

Gyakorlatok

Szétnyílt hasizom esetén csak speciális gyakorlatokkal erősíthetjük az izmainkat. Óriási szerepe van a légzésnek, mindig az erőkifejtéskor végezzük a kilégzést, ezáltal is hatékonyabbá téve az izommunkát. Nézzünk néhány gyakorlatot!

  1. Feküdjünk az oldalunkra, tartsuk a törzsünket egyenesen, egy vonalban. Emeljük el mindkét lábunkat egy picit a földtől, majd engedjük vissza.

Végezzünk ollózó mozgást a lábunkkal

2. Vegyük fel az alábbi pózt, tartsuk a törzsünket egyenesen, csípőnket magasan. Karunkat nyújtsuk a magasba.

Lassan engedjük le a kart, majd forduljunk rá a törzsünkkel és csavarjuk magunk alá. A kilégzést mindig akkor végezzük, amikor az izom dolgozik, amikor a karral a törzs alá fordulunk.

3. Feküdjünk hanyatt, derekunkat szorítsuk le, karunk legyen a tarkón, könyökünket feszítsük hátra.

Húzzuk fel a két lábunkat, és váltva nyújtsuk előre, közben fordítsuk rá a törzsünket és ellentétes könyökünket.

A gyakorlatokat ismételjük minden nap, 2×8-szor.

Szilvi Fitness

Share