De jól nézel ki! Milyen fiatalos vagy!” – szoktak lelkendezni régi ismerősök, ha meglátnak. Majd szinte rögtön hozzáteszik: – Na ja, könnyű neked, jó géneket örököltél. Igaz, ami igaz, édesanyám is igen csinos nő, tíz évet simán letagadhatna, de nagyon téved, aki úgy gondolja, hogy a fittséghez elég a genetika, és mindez könnyedén jön. Ennek a fiatalosságnak és jó alaknak bizony ára van, méghozzá pontosan mérhető ára: napi egy óra.

Egy órával korábbra állítom ugyanis az ébresztőórát, és ekkor végzem el reggeli tornámat. A korai ébredés sokszor igen keserves, de bizton állítom: megéri. Sokan csak úgy tudnak életre kelni, ha megisszák a szokásos kávéjukat. Javaslom nekik a hideg vizes arcmosást és a mozgást. Rögtön frissen kezdődik a nap.

A gyerekek ébredése előtt ajándék ez az egy óra, így jut idő arra, hogy az ember csak magával foglalkozzon. Ha pedig hamarabb felébrednek, ők is bekapcsolódhatnak a mozgásba.

Ehhez a tornához igazából nem kell semmi, csak egy nagyobbfajta szőnyeg, és egy pár súlyzó (ami akár kettő megtöltött ásványvizes palack is lehet). Az öltözék kényelmes póló, laza nadrág, melegebb időben mezítláb is lehetünk. Ha az időjárás engedi, érdemes kint a teraszon vagy a kertben végezni a gyakorlatokat.

Van, aki szeret ilyenkor a gondolataiba mélyedni, neki teljes csend kell. Engem viszont a zene pörget fel. Kiválasztok egy jó ritmusos albumot, és mire véget ér, már át is mozgattam magamat. Mostanság épp Ákos szokott lendületbe hozni.

Fontos a bemelegítés: a csatlakozási pontok kimozgatása körzésekkel.

Torna
Torna

Páratlan napokon a felsőtestemre szoktam edzeni. Fejemet, nyakamat, vállamat, karomat mozgatom meg döntésekkel, fordításokkal, hajlításokkal, emelésekkel. Váll, bicepsz, tricepsz, ezek a leghangsúlyosabb izmok. Fekvőtámaszt is nyomok, de csak női változatban. Fiam szerint ez nem is fekvőtámasz, csak valami gagyi utánzat… A hasizom gyakorlat sosem maradhat el egy nőnél, főleg ha szült már egy párszor.

Páros napokon az alsótestem kerül sorra. A vádlimon, a combom különböző részein, a csípőmön és a fenekemen égetem a zsírt. Farizom gyakorlatból nagyon sokfélét csinálok, hiszen ez a mumusom. Az alhas izmait lábemelésekkel formázom.

Két gyenge pontom a has és a fenék, ezért ezekre mindennap edzek: páratlan napra is bekerül egy plusz farizom, páros napra is egy plusz hasizom gyakorlat.

Minél idősebb az ember, annál több torna kell a szinten tartáshoz. Nálam az vált be, hogy mindenből annyit ismételek, ahány éves vagyok. Azaz most épp 42-t.

Nagyon fontos az izomgyakorlatok után a nyújtás! Bármilyen fájdalmasan is feszül ilyenkor a kar vagy a comb, tudom, hogy magamért teszem.

A tornát jóga gyakorlatokkal egészítem ki: gyertya, fejenállás, kobra tartás, bölcső. Érzem, ezek nagyon jót tesznek a gerincemnek. A belső szervekre állítólag jótékony hatású, ha ilyenkor egy ideig fordított helyzetben vannak. A fejenállásra meg az okosok azt mondják, hogy aki naponta gyakorolja, annak kisimul az arcra. Nos, a ráncaim másról uralkodnak, de azért nem hagynám ki a sorból, hogy pár másodpercig másképp látom a világot.

A reggeli mozgást össze lehet kötni egyfajta meditációval is. A jóga gyakorlatok után jól jön egy kis lecsendesedés, ráhangolódás az előttem álló napra.

Minden napra kell egy kis ugrabugra is, azaz gyors zenére helyben futás, aerob mozgás, hogy gyorsuljon a vérkeringés, táguljon a tüdő. Jobb időben rövid futást teszek a környéken a gyerekekkel.

Torna
Torna

A vasárnap a pihenésé. Akkor kelünk, amikor kelünk, és legfeljebb csak nyújtásokat és jóga gyakorlatokat végzek. Vagy semmit, és kipihenem végre a hét fáradalmait.

És hogy miért is jó a reggeli torna? Erősíti az önuralmat, a kitartást. Jó a tudat, hogy képes vagyok ezeket megcsinálni. A testem szebbé válik, a méretek akár centikben is csökkenhetnek, de az állag mindenképp feszesebb lesz. A test hajlékonyabbá válik, a mozgás pedig könnyedebbé. Érzem, hogy élek!

Szerző: Réka

Torna
Torna
Share