Újra itt a szeptember. A nyár valahogy mindig olyan gyorsan eltelik. Persze ilyenkor nem maradhat ki a lángos, a fagyi, vagy a kürtőskalács a strandon. Nem kifejezetten diétás falatok. Most egy ősz indító kihívással készültem Nektek! Ha szeretnéd leadni a nyár alatt felszaladt plusz kilókat, most itt az idő, és a 30 napos kihívás talán elég is lesz, ha nem szedtél fel túl sokat. 😉 Nincs más dolgod, mint minden nap egy kis időt szánni magadra és egy kis mozgásra. Persze azért egy picit a táplálkozásra is figyelnünk kell.

Ha rákeresünk a kihívásokra a neten, rengeteget találunk. Csak győzzünk választani. 😊 Ezt a kihívást azért készítettem, mert olyat szerettem volna, ami valóban kihívást jelent, de bárki végig tudja csinálni, ha van elég kitartása. Imádom a plank-et. Az egyik kedvenc gyakorlatom. Azon kívül, hogy az egész hasizmot megdolgoztatja, szinte a test összes izma megfeszül és nagyon jól erősíti a Core izmokat. Miért nem plank kihívást csináltam akkor? Mert ahogy haladnak a napok, egyre tovább kell kitartani, ami, ha nem végezzük helyesen, nagyon megterheli az izomzatot és a derekat.

A választásom ezért a guggolásra és a hasprésre esett. Ezek viszonylag könnyen végezhető gyakorlatok, nem terhelik meg annyira az egész izomzatot és egy kis odafigyeléssel teljesen szabályosan végezhetőek otthon is. Nem győzöm hangsúlyozni a helyes kivitelezést. Azok a gyakorlatok, melyeket nem végzünk megfelelően, megterhelést jelenthetnek például a térdre, derékra, nyakra. Nem az a célunk, hogy ezek megfájduljanak, hanem hogy a kiválasztott izomcsoportokat (jelen estben comb, popsi és has) megdolgoztassuk.

A helyes kivitelezés mellett a másik nagyon fontos dolog a nyújtás a végén. Nagyon sokan elfelejtik, vagy épp nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Pedig izmaink rugalmasságának megőrzése és a sérülések elkerülése végett legalább annyira fontos, mint maga az edzés!

Nézzük akkor, hogy mi is a feladat!😊 A feladat nem más, mint minden nap (kivéve a pihenőnapokon) elvégezni a megfelelő számú gyakorlatot. Utána nyújtani egy kicsit, és már ki is pipálhatjuk azt a napot. Azok között, akik készítenek előtte-utána képet (vagy megmérik azt centiben), és végigcsinálják a kihívást, egy 5 alkalmas Beautyrobic bérletet sorsolunk ki az én fitnessóráimra. (Trendy Fitness: 1204 Bp. Károly utca 132.)

Hogyan guggoljunk helyesen?

Ezzel a gyakorlattal leginkább a térdünket és derekunkat tudjuk megterhelni, ha nem végezzük helyesen. Álljunk váll (vagy csípő) szélességű terpeszbe, lábfejeink nézzenek előre. Guggoljunk hátra úgy, mintha egy székre ülnénk. (Fontos, hogy a térdek soha nem előzhetik meg a lábfejet.) Ne dőljünk túlzottan előre, amikor leguggolunk, a hátunk és a vádlik párhuzamos legyen. Majd ismételjük a gyakorlatot a kellő mennyiségben.

Hasprés. De hogyan?

Fontos, hogy sosem végzünk teljes felülést. Hasizmaink csak körülbelül addig dolgoznak, amíg a lapockánk el nem emelkedik a talajtól, ezután csak a derekunkat terhelnénk a gyakorlattal. Feküdjünk hanyatt, lábunkat húzzuk fel, talpunk legyen a talajon. Szorítsuk le a derekunkat a talajhoz, kezünket tegyük tarkóra. Nagyon lényeges, hogy a könyökünket szorítsuk hátra, mindvégig a gyakorlat alatt, mert ezzel elkerülhetjük, hogy a hasizmunk edzése helyett a nyakunkat rángassuk. Az állunk és a mellkasunk közé beférjen az öklünk, és már indulhat is a hasprés. Mindig a felemelkedés pillanatában légzünk ki, majd a visszaengedésnél be.

A kihívás …. indul, szerkesztőségünk két tagja is részt vesz benne. 😊 Akkor hajrá! 😊

 

Akinek szétnyílt a hasizma, annak nem ajánlott a hasprést csinálni, de ebben az esetben sem kell kimaradni a kihívásból, jó kis hasizomgyakorlatokat találhattok Szilvi előző cikkében, amelyek segítenek a problémán!

Szilvi Fitness

Share