A müzliszeletet mindenki az egészséges táplálkozással társítja, pedig sajnos ebből sem mindegy, hogy melyiket választjuk. Sajnos a legtöbb szelet sok hozzáadott cukrot és adalékanyagot tartalmaz. Pedig egy rostban és tápanyagokban gazdag müzliszelet tízóraira, uzsonnára, esetleg edzés előtt-után az egyik legjobb választás! Teszteltük a szeleteket, megmutatom, hogy mire kell figyelnetek!


Cerbona csokoládés zabszelet

Tápérték adatok: 413 kcal / 100 g, egy szelet 50 g (kb. 120 Ft)

Személy szerint ízre nálam ez az egyik kedvenc! Teljes értékű zabból készült, zabpehely (43%), kakaópor és cukor hozzáadásával. Az alján csokis bevonóval, igazi finomság. A benne lévő rostok hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, viszont majdnem 11 g cukrot tartalmaz egy szelet, ami már kevésbé jó hír. Vigyázni kell vele, mert termetes mérete és magas kalória tartalma miatt több, mint 200 kalóriát is bevihetünk egy adaggal.

Cerbona piros gyümölcsös müzliszelet

Tápérték adatok: 332 kcal / 100 gr, egy szelet 20 g (kb. 70 Ft)

Ami már egyből a csomagolásán látszik, és mindenképp bíztató, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Nincs rajta semmilyen bevonat, gabonapehellyel, szárított és aszalt gyümölcsökkel készült. Mivel édesítőszerrel édesítik, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet, egy szelet mindössze 1,6 g cukrot tartalmaz. Íze kellemes, nem túl édes, nem ragad össze a szánk tőle, a nap folyamán bármikor fogyasztható.

Fit kids narancsos müzliszelet

Tápérték adatok: 410 kcal/ / 100 gr, egy szelet 30 g (kb. 80 Ft)

Csalogató a csomagolás, a gyerekek kedvence lehet. A szelet csokoládés bevonatot kapott, így a gyerkőcök szemében a csoki illúzióját keltheti. 35 %-os a gyümölcstartalma, remek élelmi rostforrás, és nem tartalmaz semmilyen hozzáadott színezéket. Ami rossz hír, hogy a cukortartalma szeletenként majdnem eléri a 10g-ot, ami elég magasnak számít, főleg a müzliszelet nagyságának fényében. De egy tábla csokoládénál mindenképp jobb választás!


Corny Big étcsokoládés müzliszelet

Tápérték adatok: 427 kcal / 100 gr, egy szelet 50 g (kb. 180 Ft)

Ahogy a nevében is látszik, méretes szelettel van dolgunk. ☺ Fekete csokoládé tartalma mintegy 20%, a talpa is ezzel lett bevonva. Ízre nagyon finom, ropogós, tele csokival. A gond vele csak annyi, hogy nem csak méretét tekintve csúcstartó, de a cukortartalma is ennek a legmagasabb: több mint 16 g cukrot tartalmaz egy szelet. Nem ez a legjobb választás, ha diétázni szeretnénk.

 

Cornexi almás-fahéjas müzliszelet

Tápérték adatok: 341 kcal / 100 gr, egy szelet 20 g  (kb. 60 Ft)

Egy újabb üdítő színfolt a müzlik között, hiszen ez sem tartalmaz hozzáadott cukrot! Glükóz-fruktóz helyett maltitsziruppal lett édesítve, extrudált gabonapelyhek és zabpehely hozzáadásával készült. Alacsonyabb glikémiás indexe miatt egyenletes felszívódást eredményez, ezáltal nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. Egy dologra kell csak vigyáznunk: a benne lévő cukoralkohol miatt nagy mennyiségben hashajtóhatású lehet, így ezt is csak mértékkel fogyasszuk. Diétában tökéletes választás!

 

Fit Nature vörös áfonyás müzliszelet

Tápérték adatok: 419 kcal / 100 gr, egy szelet 28 g (kb. 80 Ft)

A szelet joghurtos bevonatot kapott (19,5%), élelmi rostban gazdag, zabpehely és vörösáfonya hozzáadásával készült. Tartósítószert, mesterséges aromát és színezéket nem tartalmaz. Egy szelet kb. 13 gr cukrot tartalmaz, ami nem meglepő, hiszen cukor hozzáadásával tették ízletesebbé. Ízre nagyon finom, a joghurtos réteg miatt igazi nasi hatását kelti. ☺

Knusperone mogyorós müzliszelet

Tápérték adatok: 340 kcal / 100 gr, egy szelet 25 g (kb. 80 Ft)

Újabb pozitívum, 30 %-kal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hasonló termékek, és ez egyből látszik a szelet energiatartalmán is. Egy szelet mindössze 1,4 gr cukrot tartalmaz, ami elenyésző a cukros szeletekhez képest. Ízre a mogyoró és karamell dominál benne, állagra inkább mállós, mint ropogós. Gyümölcs mellé, tízóraira vagy uzsonnára jó választás fogyókúra ideje alatt is.

Sante Crunchy meggy ízű müzliszelet

Tápérték adatok: 419 kcal / 100 gr, egy szelet 40 g (1kb. 110 Ft)

Nagyon finom, a szelet alja vaníliás bevonatot kapott, csak úgy olvad a szánkban. 33 %-ban tartalmaz gabonaszármazékot, édesítésre glükóz szirupot használtak. Rosttartalma sajnos nem túl magas, cukortartalma viszont annál inkább: egy szelet 16 grammot tartalmaz. Bár ízre nagyon finom, tápanyag eloszlása miatt talán ezt ajánlom a legkevésbé.

 

Láthatjátok, hogy a választék bőséges, de a szép külső mögött sokszor kalória és cukorhegyek rejtőznek. Ha tehetitek, válasszatok olyan szeletet, amiben nincs vagy csökkentett a hozzáadott cukortartalom. Ha egy müzliszelet rendelkezik valamilyen bevonattal, az általában magasabb energia tartalmat is jelent. Így ha szeretnétek egészségesen táplálkozni, és az alakotokra is vigyázni, akkor mindig olvassátok el a tápanyag értékeket a csomagoláson!

A végére készítettünk egy összesítő táblázatot, hogy könnyebb legyen kiigazodni a kalóriák között!  Jó étvágyat! ☺

 

Kcal/100 g Méret Cukortartalom/szelet
Müzliszelet
Cornexi almás-fahéjas 341 20 g 1 g
Knusperone mogyorós 340 25 g 1,4 g
Cerbona piros gyümölcsös 332 20 g 1,6 g
Fit kids narancsos 410 30 g 10 g
Cerbona zabszelet 413 50 g 11 g
Fit nature áfonyás 419 28 g 13 g
Corny Big csokis 427 50 g 16 g
Sante Crunchy meggy 419 40 g 16 g

Szilvi Fitness

 

Share