„A szívből jövő nevetés jó módja annak, hogy felrázzuk magunkat anélkül, hogy kimennénk a szabadba” – Norman Cousins.

Mindannyian voltunk már olyan szituációban, ahol egy jól irányzott poén mentette meg a helyzetet. A humornak varázsereje van. A nevetés összehozza az embereket, kiszakít a hétköznapok monoton egyhangúságából, és számos egyéb pozitív hatással rendelkezik. Kacagjunk hát többet, mindjárt megindokolom, hogy miért!

Maga a nevetés számos előnyös élettani hatással rendelkezik. A rekeszizom és a hasizom összeránduló mozgása jótékonyan masszírozza a belső szerveket, serkenti az emésztést. Ezért is alakult ki az a közkeletű mondás, hogy bepisilek a röhögéstől! A hahotázás stresszoldó hatású, egyfelől csökkenti a stresszhormonok mennyiségét, másfelől a szaggatottan kipréselt levegő, a síráshoz hasonlóan, segít megszabadulni a belső feszültségtől. Azért persze fel kell tudni ismerni, amikor nem lehet ilyen módon megoldani a fennálló helyzetet. Néha nem tanácsos a kínos szituációt elütni egy poénnal, mert könnyen visszafelé sülhet el, és minket fognak elütni ököllel…

Nevetés közben a vérkeringés és a pulzusszám emelkedik, és megnő a védekező immunsejtek száma, így támogatva a szervezet természetes gyógyító mechanizmusait. Persze ez komolyabb sérüléseknél egyáltalán nem helyettesíti az orvosi segítséget! A kacagás továbbá csökkenti a fájdalmat, mert boldogsághormont szabadít fel és nem utolsó sorban még fogyaszt is, hiszen kalóriát éget el.

A nevetés ragályos, mások jókedvét öntudatlanul átvesszük. Nem kell hozzá indok, kutatásokkal bizonyították, hogy jóval több alkalommal nevetünk spontán, mint egy bizonyos vicc poénján. Ennek bemutatására New Yorkban készítettek egy videót, amin egy férfi a metrón hangos nevetésbe kezd. Kisvártatva megtörik a jég, és az egész metrószerelvényen eluralkodik a jókedv. (https://www.youtube.com/watch?v=qphhyx8_vkk)

A vígjátékok alá bejátszott nevetés hangok is ezt a tulajdonságunkat használják ki, viccesebbnek találjuk a filmet, ha hahotázás hangját játsszák be a poénok után.

A Hahota Jóga egészen direkt módon alkalmazza a nevetés gyógyító hatását. Indiában egyébként több ezer éve használják a nevető meditációt, Buddhának is van ún. kacagó Buddha ábrázolása.

Ezen alkalmakkor az összegyűlt résztvevők egyszerű kacagtató gyakorlatokkal váltják ki a spontán hahotázást, amely aztán öngerjesztő folyamatként végig terjed a csoporton. Ami azért kívülről látva elég bizarrnak tűnik. A gyakorlatok során egyszerű szituációkat kell elképzelni, például hogy nagy nyári melegben valaki jégkockát dob a pólójuk alá, és ettől nagyot sikítva, viháncolva ugranak egyet. Emellett egymással a szemkontaktust keresve nevetnek, fürkészik egymás mosolygó tekintetét. Persze vannak emberek, akiknek az arca egyébként is vicces; gondoljuk csak azokra, akik emiatt tettek szert világhírnévre és nagyon jól megélnek ezen adottságukból, például Jim Carrey és Mr. Bean. Ezt követően a csoporton hamarosan eluralkodik a gyógyító-stresszoldó féktelen jókedv. Igazán kellemes kikapcsolódásnak tűnik, nemigaz?

A nevetés kiváltásához nézhetünk vígjátékokat vagy hallgathatunk kabarét, stand up comedy-t. Néha engedjük meg magunknak, hogy ne vegyük az életet véresen komolyan. Hiszen néha egyébként is úgy viselkedünk, hogy az kész kabaré! Még a súlyos aggodalmakat is el lehet engedni egy kis időre, hogy a pillanat varázsát élvezve elmerüljünk a kacagásban. A félelem és a tehetetlenség legjobb ellenszere a humor. Segít a nehéz helyzeteket más nézőpontba helyezni, ami által új megoldásokra lelhetünk.

A Nevetés Világnapja alkalmából keressük az alkalmat erre az igazán pompás, minden tekintetben jó hatással bíró elfoglaltságra, a felszabadult nevetésre.

Veronika

Share