Szinte hihetetlen, de alig pár nap és itt a karácsony! Azt hiszem már a Mikulás is próbára tette a diétánkat a sok csokoládéval, na de a szeretet ünnepe aztán főleg nem a könnyű falatokról szól. Valljuk be, már előre rettegünk attól, hogy hány kiló fog felszaladni az ünnepek alatt… Pedig egy kis odafigyeléssel könnyedén vehetjük ezt az akadályt, és még a finom falatokról sem kell lemondanunk! Csak tervezzünk tudatosan, legyünk mértékletesek, és az újévet plusz kilók nélkül indíthatjuk!

Karácsonykor összegyűlik a család és végre csak egymásra kell figyelnünk. Na meg a diétánkra… Vagy pár napra felfüggeszthetjük a finom falatok kedvéért?

Nézzük a pro és kontra érveket:

Az álomalakért bizony meg kell dolgozni. Ezt tudja az, aki rendszeresen edz, és odafigyel a táplálkozására. Napi ötszöri étkezés, tele gyümölcsökkel és zöldségekkel, és lehetőleg minél több mozgás. Aki megszabadult már jó pár kilótól így, az tudja, hogy ez bizony kőkemény munka. Ilyenkor az ember nem szívesen adja fel az eddig elért eredményeket pár nap falatozásért. Persze néha egy-két bűnös falat belefér, na de karácsonykor azért ennél több is le szokott csúszni.

A másik oldalról viszont, egész évben várjuk, hogy a szeretteinkkel legyünk. Várjuk a nagyi bejglijét, anyu halászléjét vagy a nagynéni zserbóját. Ilyen ízélményben nem sokszor részesülhetünk év közben, így vétek lenne kihagyni a finomságokat. A válasz ebben az esetben tehát, hogy diéta ide vagy oda, kivételesen engedhetünk a csábításnak.

Én mégis az arany középutat javaslom: mindent csak mértékkel! Ne vonjuk meg magunktól a karácsonyi falatokat. Nem kell sóvárogva ülnünk az asztalnál, és nézni, ahogy a többiek a finomabbnál finomabb sütiket kóstolgatják. De igenis figyeljünk oda a mennyiségre! Nem muszáj megenni az egész tál bejglit és a szaloncukor sem fog megromlani az ünnepek alatt, ha esetleg maradna belőle.

De nézzünk néhány apró praktikát, melyekre könnyedén oda tudunk figyelni!

Hal nélkül nincs Karácsony, és ennek még örülhetünk is! A hal fehérjében és omega zsírsavakban gazdag, viszont kalóriában szegény, így bátran fogyaszthatjuk! A halászlé mellé válasszunk teljes kiőrlésű vagy rozsos pékárut. A hal mellé készítsünk zöldségköretet, vagy hagyományos krumpli helyett édesburgonyát. A süteményt is nyugodtan megkóstolhatjuk, egy-egy szelet esetleg uzsonnára vagy tízóraira bőven belefér. Sőt, akár kísérletezhetünk reform alapanyagokkal is!

De mi a helyzet akkor, ha vendégségbe megyünk? Mert a nagyi nem biztos, hogy az egészségtudatosság jegyében állította össze az ünnepi menüt. De nem kell megijedni, itt is van megoldás! Húslevesből hagyjuk ki a tésztát, a leveshez fogyasszunk minél kevesebb kenyeret. Ha lehet, válasszunk panír nélküli halat, és ha nincs diétás köret alternatíva, akkor fogyasszunk belőle csak keveset, és együnk hozzá sok zöldséget vagy savanyúságot. És ami nagyon fontos, még véletlenül se bántsuk meg a mamát azzal, hogy nem kóstoljuk meg az isteni süteményét. Ha már sokat ettünk, kérjük meg, hogy csomagolja el, és fogyasszuk el egy másik étkezés alkalmával.

Azt hiszem az étkezés részét egész jól megoldottuk. De mit csináljunk a mozgással? Bár a legtöbb edzőterem már nyitva van az ünnepek alatt is, ilyenkor azért nem szívesen hagyjuk otthon a családot az edzés miatt. Mi akkor a megoldás? Vegyük rá szeretteinket egy kiadós sétára! Ez nem csak mozgásnak jó, de szuper családi program is. Egy kis beszélgetés és séta a jó levegőn, és nem csak a kedvünk lesz jobb, de még a karácsonyi bejglit is ledolgozhatjuk!

Ha azonban úgy gondoljuk, hogy ez nekünk kevés, és szeretnénk továbbra is egészségesen étkezni, bátran készíthetünk karácsonyi menüt és süteményeket egészséges alapanyagokból és akár cukormentesen is. Pár karácsonyi finomságot már bemutattunk nektek az egészség jegyében!

Addig is ne felejtsétek: diéta ide, ajándékok oda, a karácsony mégiscsak a szeretetről szól! Becsüljük meg ezeket a pillanatokat, és élvezzünk a szeretteinkkel töltött időt!

Szilvi Fitness

Share