Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi sokszor érezzük, hogy bár foggal-körömmel küzdünk ellene, végülis mégiscsak igaz, hogy ha éppen olyan az életünk, hogy minden rendben van, akkor gyorsan csinálunk valamit, amitől majd rosszul érezhetjük magunkat. Ez jellemző általánosságban ránk, nőkre és mi magunk sem tudjuk, hogy miért csináljuk. Összegyűjtöttük azt a három fő hibát, amit tapasztalataink szerint elkövethetünk saját lelki egészségünk ellen. 

1. Alig vagy szinte sosem mondunk nemet

Nekünk, nőknek az egyik legnagyobb hibánk, hogy alig merünk nemet mondani bármire is. Ennek pedig igen egyszerű oka van: szeretnénk mindig, minden helyzetben és mindenkinek megfelelni/tetszeni. Szeretnénk, ha mindenki szeretne és csodálna minket, ez valahol tutira belénk van kódolva. Ezért küzdünk a “legjobb dolgozó”, a “szuperanyu”, a “legcsodálatosabb feleség”,vagy éppen a “legvonzóbb/legszexibb szingli” címért.

Folyamatos rajtunk a megfelelési kényszer és félünk, ha valamire nemet mondunk, akkor azzal lemaradunk és hátrányba kerülünk. Mi nők nem nagyon bírjuk a konfliktus helyzeteket. Így aztán megtalálnak minket a “nemszeretem” feladatok és a “nemszeretem” emberek is, akik és amik kiszívják az összes energiánkat és mérgezik a lelkünket. Onnantól, hogy hagytuk magunkat az elején kihasználni, nem mertünk határozottan elutasítani valamit (amiről már az elején is éreztük, hogy nem lesz jó), és amikor már ott vagyunk az adott helyzetben és/vagy személyekkel a nyakunkon, már nagyon nehezen szállunk ki a számunkra cseppet sem komportos helyzetből.

Hidd el, nem dől össze a világ, ha néha valamire mégis nemet mondasz. Próbáld ki először a kis dolgokban, ezek erőt és magabiztosságot fognak adni,  később majd jobban megy a komolyabb döntéseknél is. Ismerd fel, hogy mik azok a kérések, amikre nemet kell mondanod, mert igen sok idődet és energiádat emészthetik fel feleslegesen.

2. Nem adunk elég időt magunknak a feltöltődésre

Ez persze mostanában nagyon megy és mindenki ezt harsogja, hogy kell az “énidő”, néha igenis vedd be a “lesz*rom” tablettát és csak azt csináld, ami boldoggá tesz. Manapság túl sokszor is halljuk ezt, és már csak ezért is frusztrálhat a dolog, mert ha mindenki ezt nyomatja, akkor mennyire gáz már, hogy éppen csak te nem teheted meg, hogy hátradőlsz és lazítasz egy kicsit. 

Viszont akárhogy is vesszük, valóban szükségünk lenne néha arra, hogy elengedjük magunkat és egy kicsit feltöltődjünk. A barátainkkal töltsünk egy estét, sportoljunk vagy kiránduljunk egyet az erdőben. Mert az nem lehet, hogy a nap 24 órájában és az év 365 napjában mi vagyunk a kifogástalan szuper munkaerők/anyák/feleségek/szexi szinklik, akik tökéletesek és hiáblanok. Ilyenkor jön az, hogy kimerülsz és kiégsz. Egy ilyen helyzetben hiába erőlködsz, valójában csak fogy az erőd és a motivációd, majd a végén már azt sem tudod, hogy mi az, ami miatt elkezdted és csinálod ezt az egészet 110%-on.

Néha kérj segítséget vagy csak fogadd el, ha valaki magától felajánlja. Nem kell mindig hősnek lenni! Időnként az is elég, ha csak pár órára el tudsz szabadulni és fel tudsz töltődni valamivel, ami számodra a leginkább hatásos.

3. Egészségtelen ételek, egészségtelen napi rutin

Szóval egész nap rohansz és küzdesz, hogy mindenhol a maximumot hozd ki magadból. Ezidő alatt sokkal-sokkal kevesebb időd jut arra, hogy rendesen egyél vagy aludjál. Emiatt talán nem is úgy nézel ki, ahogy szeretnél, ezért folyton elkezdesz valamilyen hosszú távon fenntarthatatlan diétát és újabb elvárásokat támasztasz magaddal szemben. És mivel minden nap csak 24 órából áll, még éjszaka is dolgozol vagy stresszelsz valamin, keveset pihensz és reggel fáradtan, táskákkal a szemed alatt ébredsz. Küzdesz, hogy rövid idő alatt kihozd a lehető legtöbbet magadból, és igyekszel mindehhez mosolyogni és energikusnak tűnni.

Ráadásul, ha te magad nem is stresszelsz túlságosan, akkor majd az interneten/ tv-n keresztül megtalálnak azok a tartalmak, amik bemutatják, hogyan kellene kinézned, mit kéne enned és hogyan kellene éld az életedet. Ezek pedig folyton megkérdőjelezik azt, hogy amit csinálsz, az vajon jó-e egyáltalán.

És a lelki világunkra persze igen rossz hatással van az, ha nem vagyunk elégedettek a testünkkel és az is, hogy valami olyat vár tőlünk a világ, amit nem tudunk megugrani. 

Ne törődj a világgal és ne állíts magad elé irreális elvárásokat, ne akarj szupermodell lenni! Ha változásra vágysz a külsőddel kapcsolatban, akkor kezdj el  rendszeresen sportolni és találd meg a számodra fenntartható diétát. Olyan mozgásformát válassz, amit szívesen végzel és az étrendednél ügyelj az egyensúlyra – ne zárj ki teljesen olyan ételeket, amiket szeretsz és örömet okoznak, inkább a mértékletességre törekedj. Próbálj meg egy tartós életmódváltást bevezetni, amibe beletartozik az elegendő alvás is. 

Legyél önmagad legjobb barátja!

Igen, vannak tipikus női hibák, sőt vannak olyanok is, amikkel saját magunknak nehezítjük meg az életet és romboljuk vele a saját mentális egészségünket. Mert igaz, hogy a nők nagy részének fontos, hogy szeressék, hogy elismerjék, hogy jól nézzen ki, és ezért képes olyan határokat is feszegetni, amiket nem érdemes. 

Nem baj, ha törekedsz arra, hogy kihozd magadból a legeslegjobbat! Nem baj, ha képes vagy áldozatokat hozni a céljaidért! Nem baj, ha néha fárad vagy és kiábrándult. Nem baj, ha néha elveszted a saját kis csatáidat önmagaddal. 

Az a fontos, hogy ezeket a helyzeteket a helyén kezeld, és felismerd, mikor csúszik ki az irányítás a kezeid közül és válsz önmagad ellenségévé. A felismerés az első lépés az úton, amit megtehetsz azért, hogy egy ilyen szituációból kikerülj. Ha szükséges, ne félj segítséget kérni a környezetedtől vagy egy szakembertől, akiben megbízol. Végülis, csak egy életünk van, miért ne élhetnénk úgy, hogy önmagunk legjobb barátja vagyunk? 

Share