Az elhízás ma már népbetegség.  Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, sok stressz és időhiány együttesen okolható. Sajnos, ez nem csak a felnőtteknél probléma, egyre több a túlsúlyos a gyermekek körében is. A gyermekkori elhízás következményei egész életükben végigkísérhetik Őket! Miért olyan veszélyes az étellel való jutalmazás vagy kompenzálás? Mik lehetnek az elhízás valódi okai? Hogyan tegyünk ellene? A cikkből kiderül.

Én husi kislány voltam. Rengeteget csúfoltak. Talán ezért is van, hogy a mai napig komplexusom van, ha a tükörbe nézek. Hiába fogytam le és váltottam életmódot, a „dagiság” életem végéig kísérni fog. Mi az, amit tanultam belőle? Hogy akármi is lesz, az én gyerekeim bizony nem lesznek túlsúlyosak. Figyelek a táplálkozásukra, arra, hogy sokat mozogjanak, és hogy mindezek az életük részévé váljanak hosszú távra. Nagyon elszomorít, amikor husis kisgyereket látok. Mert tudom, min megy keresztül és tudom, ennek milyen lelki és testi következményei lehetnek.

Az elhízás okai

Bármilyen szörnyen is hangzik, de az elhízás legfőbb okozói, MI, szülők vagyunk! Egy felnőtt el tudja dönteni, hogy mit eszik. Egy gyermek azt fogja enni ebédre és vacsorára, amit mi adunk neki. Egy felnőtt kezében ott a döntés, hogy lemenjen edzésre, a konditerembe vagy éppen csak sétálni. Gyermekünk azt és annyit fog mozogni, amit mi lehetővé teszünk és megszerettetünk vele. Egy felnőtt tudatosan változtathat az életmódján, ha belátja, hogy a mostani nem jó neki. De egy gyerek egy életre szóló életmódot kap tőlünk! Nagyon fontos tehát, hogy nem meggyőzni kell őt, hogy egyen karalábét, mert az jó neki, hanem olyan példát kell mutatnunk, amiben azt látja, hogy ez a természetes, hogy ez az egészséges élet rendje.

Miért olyan veszélyes?

A gyermekkori elhízás következményei egy életre elkísérhetnek! Ezt mindig tartsuk szem előtt. Egy elhízott gyermek könnyebben fog elhízott felnőtté válni. A rossz étkezési és mozgásbeli szokásokon később sokkal nehezebb változtatni. Ha valakin már gyermekkorban súlyfelesleg van, az nem csak azért rossz, mert az iskolában csúfolják, és emiatt visszahúzódóbb lehet. A többletsúlynak hála a szervezete fokozottan terhelődik: nehezebben mozog, az ízületek és gerincoszlop károsodhat, valamint fokozódik a magas vérnyomás és cukorbetegség kialakulásának a kockázata!

Az étel nem jutalom!

Sokszor látok husi kisfiút vagy kislányt, akibe az anyukája „tömi” bele a cukros üdítőt és „Kismackót”. Mert olyan kis édesen pufók. És úgy szereti. Hadd egyen belőle csak még egy falatot. Hiszen éhes, ne adjak neki enni? De igen! Csak tudatosan és mértékkel! Az étel, főleg valami édesség sosem lehet jutalom vagy valamiféle kompenzálás. Én is szeretem a gyerekeim, pont ezért belátom, hogy a sok egészségtelen étel vagy ital rossz nekik. Bármennyire is nehéz, meg kell tanulnunk nemet mondani és kompromisszumot ajánlani. Mert nem leszünk attól rossz szülők, ha nem iszik cukros üdítőt és nem kap csokit minden nap a gyermekünk. Próbáljuk meg egészségre nevelni őt, ez a legnagyobb jutalom, amit kaphat!

Mit tehetünk?

Nagyon fontos, mielőtt bármit tennénk, meg kell győződnünk róla, hogy az elhízás hátterében nem áll-e valamilyen betegség. Ha nem, akkor két dolgon kell változtatnunk: a helytelen táplálkozáson és a mozgásszegény életmódon. Egy gyermek esetében különösen kell figyelni arra, hogy a diéta ne legyen túl szigorú. Folyamatos súlycsökkenésre van szükség a megfelelő tápanyagok bevitele mellett. Figyeljünk arra, hogy rendszeresen, és többször picit egyen. Bármilyen furcsán is hangzik, ne tiltsuk el az édességtől teljesen! Így nem fog folyamatos kísértést érezni, hogy egyen, néha-néha pedig egy pici igazán belefér. De a táplálkozás mellett a mozgásról sem feledkezhetünk meg. Nem csak, hogy biztosítanunk kell neki a lehetőséget a rendszeres mozgásra, de törekednünk kell rá, hogy megszeresse azt, és az élete részévé váljon az egészséges táplálkozással együtt!

Szilvi

Share