Sorozatunk második részeként megvizsgáljuk, hogy milyen alternatívákat tudunk használni a hagyományos kristálycukor helyett.

Sajnos rengeteg cukrot fogyasztunk, legtöbbször rejtett formában, valamilyen élelmiszerrel.  Legyen az üdítő, gyümölcsjoghurt, ketchup, vagy akár még a salátaöntet is. Szervezetünk megpróbálja lebontani ezeket a cukrokat, de mivel az összesre nem képes, így a zsírokban elraktározza azokat. A sok cukor feldolgozása fontos mikro tápanyagokat von el a szervezettől, így akár még hiánybetegség is kialakulhat. De akkor mit használjunk helyette?

Kristálycukor:

Bármit, csak ezt ne! Szervezetünk rettentően túl van terhelve cukorral. Ha nem is tudunk minden általunk fogyasztott élelmiszert cukormentesre cserélni, ha mi készítünk valami süteményt vagy akár kávét, próbáljunk meg valami alternatívát találni.

Barna cukor:

Sokan azt hiszik, hogy sokkal egészségesebb vagy talán még fogyhatunk is tőle, de sajnos nem! A barna cukor előállítása során csak egy lépésben különbözik a hagyományos fehér kristálycukortól. A finomítás során visszamaradt melaszt adják a cukorhoz, ettől lesz a jellegzetes barna színe. Ennek ugyan valamivel magasabb az ásványianyag-tartalma, de nem számottevő.  Valamilyen más cukorra való átszoktatásra jó választás lehet.

Szőlőcukor:

Otthoni használatra semmiképp sem ajánlott! Pillanatok alatt, már a szájban lebomlik, így nagyon gyorsan emeli a vércukorszintet. Sportolók szokták használni.

Fruktóz – Gyümölcscukor:

A nevével ellentétben ez is kukoricából készül. Lassabban szívódik fel, mint a rendes cukor, az élelmiszeriparban gyakran használják ételek édesítésére.

Nádcukor:

A nádcukor is cukorrépából készül, de az eljárás során nem finomítják, így valamivel több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Glikémiás indexe (vércukoremelő hatása) szintén magas, túlzott  fogyasztása jelentősen megterheli a hasnyálmirigy működését.

Kókuszvirág cukor:

Nádcukorhoz hasonló, kalória és szénhidráttartalma közel azonos a hagyományos fehér cukorral. Viszont természetes probiotikum, mivel inulint tartalmaz, ami támogatja a bélrendszer egészséges működését.

Méz:

A méz is cukor, bár teljesen természetes. Glikémiás indexe magas ugyan, de alacsonyabb, mint a kristálycukornak. Sok tápanyagot tartalmaz, de ezek csak hőkezelés nélkül tudnak érvényesülni, így még betegség esetén se rakjuk meleg teába, mert elveszti jótékony hatását.

Agave szirup:

Az Agavé növényből nyerik, hatása és összetétele a mézhez hasonló. Viszont sokkal édesebb, így kevesebb kalóriával érhetjük el ugyanazt az édes ízt. Ásványianyag-tartalma alacsony, de lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a kristálycukor.

Xilit – Nyírfacukor:

Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből készítik. Glikémáis indexe 7 (Cukor:68), így kedvezően hat az inzulintermelésre. Túladagolható, nagy mennyiségben puffadást és hasmenést okozhat, így fokozatosan ajánlott bevezetni az étrendbe. Kelt tészták készítéséhez nem igazán használható.

Eritrit:

A Xilittel ellentétben nincs semmilyen kellemetlen mellékhatása. Kalóriatartalma és glikémiás indexe is 0. Ezáltal nem emeli a vércukor és inzulin szintet, nem hat károsan a koleszterinre, így cukorbetegek, túlsúlyos személyek és fogyókúrázók is bátran használhatják.

Stevia:

Természetes édesítő, a stevia növényből nyerik. Hivatalosan nem is cukor, inkább gyógynövénynek minősül. Kalóriatartalma nincs, glikémiás indexe 0. Nagyon erős az édesítő hatása, így kevesebb szükséges belőle, mint más cukrokból.  Ezen kívül, mivel gyógynövény alapú, így kifejezetten jó hatással van a szervezet működésére.

Látható, hogy rengeteg alternatívája létezik a hagyományos fehér kristálycukornak. Én szinte mindenbe eritritet használok, mert nincs kalóriatartalma, és semmilyen egészségre káros mellékhatása. Bátran fogyaszthatjuk, senki nem fogja észrevenni a különbséget a süteményekben vagy kávéban! ☺

Szerző: Szilvi Fitness

Egészséges konyha
Egészséges konyha
Egészséges konyha
Egészséges konyha
Egészséges konyha
Egészséges konyha
Share