Február a szerelem hónapja. Hamarosan Valentin nap lesz, ma pedig az elköteleződött házastársi szövetséget, a Házasság Világnapját ünnepeljük. Minden évben február második vasárnapja lehetőséget nyújt a pároknak, hogy elgondolkodjanak a kapcsolatukon, a családi élet fontosságán és újra elkötelezzék magukat egymás mellett. VI. Pál pápa 1978-ban alapította ezt az ünnepet emlékeztetőül arra, hogy a házasság szent intézmény, melyet meg kell becsülni és védeni kell. Ezt a napot a házastársi kapcsolat örömeire és kihívásaira összpontosító különleges misék, imák, házassági lelkigyakorlatok, konferenciák, műhelymunkák övezik. A Guinness-rekordok könyve szerint a valaha volt leghosszabb házasságot Herbert Fisher és Zelmyra Fisher élte meg. A pár 86 éve és 290 napja volt házas 2011. február 27-én, amikor Fisher úr elhunyt.

A Házasság Világnapját több, mint 100 országban ünneplik.

Vajon meddig tartanak ma a hites kapcsolatok?

A házasság egy igazi hullámvasút, egy akadálypálya, amin minden nap újra és újra végig kell menni. Annak érdekében, hogy egy hites kapcsolat hosszú távon is tartós legyen, számos tényező egyidejű jelenléte és a párok állandó odafigyelése szükséges. A kommunikáció, a kölcsönös tisztelet és megértés, valamint a kompromisszumkészség mind elengedhetetlenek egy erős kötelék fenntartásához. Sok párnak sikerül áthidalni a nehézségeket és erősíteni szövetségüket, míg mások sajnos elbuknak.

….de miért hagyjuk, hogy a múltban felhőtlen szerelemnek induló kapcsolatunk egyszer csak semmivé váljon? Hogy feledkezhetünk meg arról, hogy mit ígértünk a másiknak? Hogyan jut el egy házasság idáig, mikor megfogadtuk a “jóban-rosszban-holtomiglan-holtodiglan”-t?

Manapság a hajszolt, rohanó életmód sok időt elvesz a pároktól és rengeteg súrlódási pontot alakíthat ki. A munkahelyi stressz, a családi kötelezettségek és a mindennapi feladatok teljesítése gyakran vezethet oda, hogy kevesebb figyelmet és energiát fordítunk egymásra a párkapcsolatban. Ennek eredményeként a kommunikáció gyengülhet, a konfliktusok gyakrabban jelentkezhetnek és a kapcsolatok előbb-utóbb feszültebbé válnak. Ha a párok teljesen más személyiségtípussal rendelkeznek, az számos konfliktusokhoz vezethet az értékek, preferenciák és célkitűzések tekintetében. Hiszen a temperamentumunk, személyiségünk határozza meg azt, hogy hogyan kommunikálunk, mennyire vagyunk együttműködők, empatikusak, illetve mennyire vagyunk képesek kezelni a konfliktusokat.

A két legerősebb faktor az időhiány és a stressz, amely befolyásolhatja a párok kapcsolatát, és megnehezítheti számukra, hogy megfelelő figyelmet szenteljenek egymásnak. Fontos felismerni és megérteni az ilyen kihívásokat, és proaktívan megoldásokat keresni azokra. Képesnek kell lennünk mindennap tenni a párkapcsolat erősítése és fejlesztése érdekében.

 

Mi a titok?

A titok abban rejlik, hogy megfelelően tudjuk-e kezelni azokat a faktorokat, amelyek befolyásolják a házasság tartósságát.

 

Mik ezek a faktorok, amelyekből sejthetjük, hogy a végét járja a kapcsolat?

Melyek a boldogtalan házasság jelei?

Nézzünk meg néhány markáns tünetet:

Kommunikációs hiányosságok:

Ha a párok nem tudnak őszintén és nyíltan beszélni egymással, vagy ha a konfliktusokat nem sikerül konstruktívan megoldani, ez jele lehet a boldogtalan házasságnak. A nyelvezet és különösen a hangnem megválasztása döntő fontosságú. Ha sok a szarkazmus, hibáztatás és a megvetés a kommunikációban amikor nézeteltérés van, akkor ez a tisztelet hiányát és talán a kapcsolat lassú végét jelzi. A kutatások azt sugallják, hogy a házassági kommunikáció minősége határozza meg a házassággal való elégedettség mértékét.

Nehézkes, vagy elégtelen konfliktuskezelés:

Ha nem tudunk konstruktívan megoldani konfliktusokat, és gyakran a veszekedésbe torkollik bármilyen nézeteltérés, az hosszú távon károsíthatja a kapcsolatot. Nem érdemes harcolni. El kell fogadni, hogy egy témával kapcsolatban a párunknak teljesen más lehet a véleménye. Ne akarjuk mindenáron meggyőzni a másikat a magunk igazáról. A konszenzus keresése a lényeg. Törekedjünk arra, hogy mindenkinek megfelelő megoldás születhessen. Ha ez a folyamat sorozatosan kudarcba fullad, akkor ott valamelyik fél már nem tud kellő empátiával fordulni a másik felé és nem is keresi a megoldást egy idő után. Ez egy erős jele annak, hogy a kapcsolat hanyatlóban van.

Különféle életútirányok:

Ha a házastársak különböző irányba tartanak életük meghatározó területein, például karrier, gyermekvállalás vagy érdeklődési körök terén, az eltérő célok és értékek távolságot teremthetnek a házasságban. Előfordulhat, hogy a karrierünk akadályozza, hogy több időt tölthessünk a partnerünkkel. Ahhoz, hogy elkerüljük a problémákat a kapcsolatban, a legjobb, ha támogatjuk egymás érdekeit. Normális, hogy mindenkinek megvan a maga célja és ambíciója, amiért mindent megtesz, de ez konfliktust okozhat a kapcsolatban. Fontos, hogy próbáljuk a párunkat megértően támogatni saját céljai elérésében, de a közös célkitűzéseknek is ugyanilyen fontosnak kell lenniük. Ha nincs közös cél, és mindig a saját ambíciónk kerül előtérbe, az egy idő után megöli a kapcsolatot.

Intimitás hiánya:

Az érzelmi és fizikai intimitás csökkenése, a szeretetteljes gesztusok és az egymás iránti vonzalom hiánya mind arra utalhat, hogy a házasság problémákkal küzd. Az intimitás fenntartása fontos a kapcsolat frissességének és élvezetének megőrzése érdekében. A romantikus megnyilvánulások és az egymás iránti figyelem ápolása segít abban, hogy a párok közel érezzék magukat egymáshoz. A tartós kapcsolatok egyik alappillére az intimitás jelenléte.

Pénzügyi problémák:

A pénzügyi nehézségek sok stresszt és feszültséget okozhatnak a kapcsolatban, különösen, ha a párok nem tudnak egyetérteni a pénzügyi prioritásokban és döntésekben. A pénzügyi felelősségvállalás és a közös tervezés hiánya komoly problémákat eredményezhet a házasságban. Manapság az egyik legnagyobb feszültség generáló faktor.

Kölcsönös tisztelet és megbecsülés hiánya:

Egymás tisztelete és megbecsülése alapvető fontosságú a hosszú távú boldogság szempontjából. Egyik partnernek sem szabad alárendeltté válnia, mindkét félnek egyenrangú társnak kell lennie a kapcsolatban. Egymás támogatása és elfogadása erősíti a kapcsolatot. Ha ez valamilyen módon sérül és a kommunikációban érezhető a tisztelet hiánya, az a kapcsolat végét jelentheti.

Empátia és kompromisszum hiánya:

A partnerek egymás iránti empátiája segít abban, hogy mélyebb kapcsolat alakuljon ki a párok között és segíti a konstruktív kommunikációt. A házastársak időnként eltérő véleményen lehetnek bizonyos kérdésekben. Fontos, hogy mindkét fél hajlandó legyen alkalmazkodni és egyezségre jutni a közös döntéseket illetően. A képesség, hogy a másik szemszögéből is lássuk a dolgokat és megértően reagáljunk az érzéseire, megerősíti a köteléket és csökkenti a konfliktusokat. Erősödik a kompromisszumkészség, könnyebben jutunk konszenzusra a kommunikáció során.

Ez csak néhány példa azokra a tényezőkre, amelyek hozzájárulhatnak egy házasság felbomlásához. A fenti faktorok közösen vagy egyenként is súlyosan megterhelhetik a kapcsolatot, és ha nem kezelik őket megfelelően, váláshoz vezethet. A megelőzés és a problémák időbeni és hatékony kezelése kulcsfontosságú a házasságok fenntartása érdekében.

Előfordulhat, hogy az ember alkalmatlannak érzi magát tartós kapcsolat kialakítására a temperamentumából, személyiségéből, szocializációjából adódóan, azonban a személyiség fejleszthető, a kommunikáció tanulható, az empátia mélyíthető, csak szándék kell hozzá. Ami teljesen biztos, hogy a közös célok, együtt töltött minőségi idő, a pihenés és az egymásra való odafigyelés lehetőséget teremt a pároknak arra, hogy újra megerősítsék kapcsolatukat és újra felfedezzék egymást.

Az egészséges egyensúly megtalálása lehetővé teszi, hogy a párok továbbra is együtt fejlődjenek és boldog életet éljenek, még a hajszolt mindennapok közepette is. A folyamatos munka és odafigyelés a kapcsolat megtartására és fejlesztésére elengedhetetlen annak érdekében, hogy egy házastársi kapcsolat évekig, évtizedekig, akár egy életen át tartson.  A házasságok száma ugyan évről-évre csökkenő tendenciát mutat, szerencsére mégis sokan hisszük, hogy létezik a holtomiglan-holtodiglan.

Ezt ünnepeljük ma, a Házasság Világnapján.

Családdal kapcsolatos témában ez a cikk is érdekelhet: Bántalmazó családi légkör

Share