Az ENSZ közgyűlésének javaslatára november 25. lett a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.
Ez a nap arra hívja fel a figyelmet, hogy a bántalmazott nők hangját hallják meg a társadalomban élők, mert az áldozatoknak empátiára és segítségre van szükségük.

A szomorú hazai statisztika szerint nagyjából minden ötödik nőt ért már bántalmazás. Sokan ma is félnek, vagy szégyellik elmondani, mi történik velük, és társadalmunk, még mindig nem áll ki kellő módon a bántalmazott nők mellett. Az erőszakos cselekmények sajnálatos számának tükrében rendkívül fontos a veszélyeztetettség korai felismerése, bántalmazás esetén pedig a segítségkérés, valamint a segítségnyújtás lehetséges módozatai.

A bántalamzó családi légkörnek, mely a családon belüli erőszaknak “ágyaz meg”, sajnos már a gyermek vagy gyermekek megszületése előtt látható jelei vannak. Az esetek nagy részében a felnőtt áldozat nem is feltétlenül veszi észre, hogy milyen negatív érzetű dinamikák alakítják saját párkapcsolatának működését.

De hogyan ismerhető fel a családon belüli erőszak, és miért marad titokban?

A pszichológia szerint egy családban akkor működnek bántalmazó dinamikák, ha van egy autoriter figura, aki köré az egész rendszer épül, és a család teljes működése ennek a szereplőnek, az esetek legnagyobb többségében az apának az aktuális hangulata köré rendeződik. A családtagok arra rendezkednek be, hogy az ő kedvét figyeljék, rajta múlik, hogy milyen programra mennek és elmennek-e egyáltalán, mikor esznek, mikor pihennek, mikor terveznek közös programot, mikor kell – akár hétvégén vagy a szünidőben is – leckét írni, és mikor érdemes eltűnni a szeme elől. Ha a bántalmazó pihenni akar, mindenkinek csendben kell lenni. Ha játszani szeretne a gyerekkel, elvárja és ki is provokálja, hogy felszabadult ricsajozás kezdődjön, akkor is, ha a többieknek épp nincs ehhez kedve – foglalja össze a bántalmazó családi légkör működését Tari Annamária pszichoanalitikus.

Pedig az érintetteknek már az első csengőszó után meg kellene tenni a szükséges lépést, hiszen 1-2 hónap alatt kiderül, hogy működik-e a két ember között a kapcsolat, valamint ennyi idő alatt a férfi agresszivitása is megmutatkozik. Mégis vannak nők, akik az első csengőszó ellenére mégis benne ragadnak a kapcsolatban, mert vagy nem feltételezik a párjukról, hogy rossz szándéka, személyisége lenne, vagy az önértékelésük, önbecsülésük olyan alacsony, hogy belemennek olyan helyzetekbe, amelyek minden látszat ellenére lélektanilag alulválasztásnak számítanak. A nőknek már a kapcsolat elején oda kell figyelniük párjuk leértékelő viselkedésére.

A bántalmazó kapcsolatokból való kilépéshez rendkívül nagy bátorságra van szüksége a nőknek, különösen akkor, ha gyermekkel/gyermekekkel együtt teszi ezt meg. Az erőgyűjtés első lépése, hogy el kell kezdeniük haragudni a bántalmazóra, amelyre az esetek csak kis százalékában képesek az áldozatként élő nők. Emellett el kell kezdeniük felépíteni az önbizalmukat, s ebben az erős nőkről szóló filmek segítségükre lehetnek, töltekezni tudnak a példájukból. Mindenképpen érdemes telefonos lelkisegély szolgálatoktól is segítséget kérni.

A félelemmel teli bántalmazó kapcsolatból történő menekülést követően, az őket ért trauma feldolgozására kell összpontosítaniuk. A legjobb, ha szakemberhez fordulnak. Azonnal lelki segítséget és töltetet ad, ha olyan könyvet lapoz fel, ami támogatólag hat, ilyen például Susan Forward: Mérgező szülők című írása.

Nagyon szerencsések azok a nők, akiknek közvetlen környezetében van legalább egy olyan barátnő, akivel őszintén meg tudják beszélni a problémákat, s akivel biztonságban érezhetik magukat. Az egyik legfontosabb, hogy elkezdjenek mozogni, sportolni, hiszen nemcsak a lelkükkel, hanem a testükkel is elveszítették a kapcsolatot.

„Senki nem tudja kitörölni az életéből mindazt, amin átment, de képessé válhat arra, hogy uralja érzéseit annak érdekében, hogy nyugalma, komfortérzése megmaradjon.” /Tari Annamária/

————————————————-

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NŐISZEM) különösen fontosnak tartja, hogy a nőket érintő társadalmi kérdések kapcsán felmerülő égető problémákra felhívja a figyelmet. 

„A Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja”, november 25.-dikéhez kapcsolódóan egy online, élő eseménnyel és egy kvízkérdéses felméréssel készül. Az egyesület Tari Annamária klinikai szakpszichológust, pszichoterapeutát kérte fel, hogy szakértői segítséget nyújtson a lelki, fizikai, verbális és szexuális bántalmazáson, valamint a gazdasági kizsákmányoláson átesett áldozatoknak. Az online térben zajló beszélgetésre 2023. november 27-én, hétfőn este 18 órakor kerül sor. A pszichoterapeuta beszélgetőpartnere Király Nóra lesz, az áldozatsegítő központok tevékenységének kommunikálásáért felelős miniszteri megbízott. A beszélgetés során szó lesz arról, kiket érint, és pontosan mit nevezünk kapcsolati erőszaknak, valamint arra is kitérnek, hogy hol, kitől és milyen segítségre számíthatnak a bántalmazott áldozatok.

Az élő-online esemény ingyenesen hozzáférhető egy rövid regisztrációt követően.
A regisztrációs felület itt érhető el >> https://forms.gle/q1FzVp5j8AChN41T6

Az online térben zajló beszélgetés mellett egy kvízkérdéssor kitöltésével bíztat mindenkit, hogy ezzel is segítsék az egyesület az irányú törekvését, hogy felmérje milyen ismeretekkel rendelkeznek az emberek ezen érzékeny témát illetően. 

A rövid kérdéssor a Mindennapok Női Szemmel Egyesület weboldalán itt tölthető ki:
>> https://noiszem.hu/stop-nok-elleni-eroszak/

Share