Az embereknek arról a szóról, hogy „böjt”, rögtön a kereszténység és a húsevés Húsvét előtti 40 napos tilalma jut az eszébe. A böjtölés hagyománya azonban sokkal régebbi időkbe nyúlik vissza, és magát a teljes megtisztulást jelenti. Őseink a tavaszi napéjegyenlőség előtti időszakot választották ki erre. Logikus is, hiszen a téli időszak alatt sokkal zsírosabb, cukrosabb élelmiszereket fogyasztunk, melyekből sok méreganyag rakódik le a szervezetben. Ezektől aztán a kikelet eljövetelével ildomos megszabadulni.

  1. A hús megvonásán kívül lehet más módon is változtatni az étrenden, ilyen például a műkaja mentesség vagy az édesség megvonása. Olyat is lehet csinálni, hogy ebben a néhány hétben csak akkor fogunk bele a napi első étkezésbe, amikor már nagyon-nagyon éhesek vagyunk. A hosszabb időszak mintegy csúcspontjaként ajánlott pár nap teljes ételmegvonást tartani. A teljes böjt legideálisabb időszaka az újhold előtti pár nap, ilyenkor a természet is jobban segít megszabadulni a méreganyagoktól.

  2. A böjtöt érdemes jól előkészíteni, lelkileg ráhangolni. Kifejezetten hibás döntés előtte jól belakni valami tömény ételből, mint ahogyan az is káros, ha három nap “semmit-evés” után az ember válogatás nélkül befal mindent. Ehelyett inkább tartsunk egy rávezető és egy levezető napot, amikor könnyedebb, zöldséges élelmiszert fogyasztunk csak, némi gabonával. Jó megoldás a gyümölcsnap vagy a nyersétel-diéta. A visszatérés lehet egyfajta szertartás is, a megújulás örömünnepe. Szép lassan megrágva minden falatot, hiszen ilyenkor sokkal élénkebben érezzük az ízeket.

  3. Fontos a böjt alatt sok folyadékot inni, tiszta ásvány- vagy forrásvizet, esetleg gyógyteákat. A böjt hatása fokozható beöntéssel vagy enyhébb, természetes hashajtóval is.

  4. Az ideális eset az, ha a böjtöt csendben és nyugalomban csináljuk végig – sokan el is szoktak ilyenkor vonulni valahová, sőt, rendeznek böjt-táborokat is. Az persze nehezebb eset, ha a nő továbbra is főz a családjára, érzi a sültek illatát, ott nyammog mellette a csipet-csapat, neki pedig közben csorog a nyála… Bár persze minél nagyobb a kísértés, annál nagyobb erő kell neki ellenállni, és annál büszkébbek lehetünk magunkra, ha sikerül. Amikor én böjtöltem, éhséget sokkal kevésbé éreztem, inkább gyengeséget, remegést, és nyűgösséget. Egyesek szerint ilyenkor az érzékszervek megélénkülnek, és az álmok is intenzívebbé válnak.

  5. Ha ezalatt elfoglaljuk magunkat valamilyen kedvelt tevékenységgel, akkor sokkal kevésbé hatalmasodik el rajtunk az éhségérzet. Vannak, akik meditálnak, jógáznak, taj-csiznek – ezek mind segíthetik a folyamatot. Még ha fáradtabbak is vagyunk, a mozgást nem ajánlott teljesen elhanyagolni, egy könnyű erdei, vízparti séta például áldásos lehet. Ilyenkor jobban rá tudunk hangolódni az elemekre: legyünk sokat a szabad levegőn (levegő), a természetben (föld), élvezzük a napsütést (tűz), és tisztálkodjunk gyakrabban (víz).

  6. A böjt számomra valójában egy tágabb értelemben vett megtisztulás. A testünk mellett ezt kellene tenni a környezetünkkel és a lelkünkkel is. Otthonunkra tavasszal ráfér az alapos nagytakarítás, nagymosás, holminkra a selejtezés. Gondoljuk át azt is, milyen negatív tulajdonságtól, szokástól szeretnénk megszabadulni.

Böjt után szinte megifjodunk, hajunk megélénkül, bőrünk felfrissül. Jó esetben pedig nemcsak testi, de lelki, szellemi szinten is megmutatkozik a megtisztulás.

Szerző: Réka

Megtisztulás
Megtisztulás
Share