Sokadszorra állapítottam meg, hogy a zabpehely és a banán mennyire jó páros. A dekorációt leszámítva a muffin egyébként tejmentes, és ha sikerül 100 %-ban tiszta zabtermékeket venni, akkor még gluténmentes is.
A zab elméletileg gluténmentes gabona. A szállítás és tárolás során azonban keresztszennyeződések érhetik. A recept akkor tekinthető gluténmentesnek, ha a zabtermékek csomagolásán fel van tüntetve, hogy gluténmentes.
Hozzávalók:
60 g apró szemű zabpehely, 60 g zabpehelyliszt, ½ cs foszfátmentes sütőpor, csipet só, ½ mk vaníliaőrlemény, 25 g nyírfacukor, 1 egész banán (kb. 120 g), 1 db M-es tojás, 30 g dióolaj vagy kókuszolaj, ½ kezeletlen citrom héja és leve
A sütőt előmelegítjük 165-170 fokra, légkeveréses fokozaton. Kimérjük a hozzávalókat. A zabpelyhet, a zablisztet, nyírfacukrot, sót, vaníliát, és a sütőport jól összekeverjük. A tojást, az olajat, a banánt, a citrom reszelt héját és levét egy botmixerrel habosra, krémesre turmixoljuk. A folyadékot belekeverjük a lisztes keverékbe. A sütőformát kibéleljük kapszlikkal. Ez a mennyiség 9 darabhoz lesz elég. A masszát eloszlatjuk a kapszlikban. 25-30 percig sütjük, majd kihűtjük. Ha a muffinok kihűltek, gyönyörűen elválaszthatóak a papírtól. Vaníliával kikevert natúr, görög joghurttal, friss gyümölcsökkel dekorálhatjuk.
TÁPANYAGTÁBLÁZAT | Energia | g | Tápérték |
---|---|---|---|
1 adag/1 darab | Fehérjetartalom: | 3 | Vitaminok: B1-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin |
Zsírtartalom: | 5 | ||
Kalória / 1 adag: 113 Kcal | Rosttartalom: | 2 | Ásványi anyagok: kálium, magnézium, cink, mangán |
Szénhidráttartalom: | 13 | ||
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva. | Az étel gluténmentes, tejmentes diétás étrendbe illeszthető. |
A recept Hadarik Rita konyhájából való.
Forrás: ritakonyhaja.hu