Lassan 20 éve tartjuk számon a Véradók Világnapját, melyet 2004 június 14-e óta ünneplünk. És azért e szép napon, mert június 14-én született az a kiváló fiziológus, immunológus, Nobel-díjas orvos – Karl Landsteiner -, aki 1901-ben felfedezte az emberi vércsoportokat. Nem mellesleg ő volt az az orvos tudós, aki azonosította a gyermekbénulás kórokozóját és aki felfedezte a gyermekbénulás fertőző voltját is.

Ezen a napon előtte és azok az emberek előtt tisztelgünk, akik önzetlenül adományozzák vérüket a rászorulóknak. Mert aki vért ad, az életet ad. Lehetőséget a túlélésre, a gyógyulásra.

Aki vért ad, erőt is ad. A gyógyulás esélye mellett színtiszta reményt is ad. Mert a véradás markáns üzenete annak, hogy az emberség nem veszett ki ebből a világból.

Ha pusztán egészségügyi szempontból közeledünk a véradás aktusa felé, akkor azt a megállapítást tehetjük, hogy a kielégítő szintű vérellátás egy olyan feltétele a hatékony egészségügyi rendszernek, amely mással egyáltalán nem vagy csak nehezen, csak részben pótolható. Mert az emberi vér, mint élő szövet óriási érték, nem csak a közvetlen vérellátásban, de a gyógyszerkészítés, a gyógyszerellátás szerves része is, óriási szükség van a véradók önzetlen felajánlására.

Magyarországon a szervezett véradás mintegy fél évszázados múltra tekint vissza. Minden évben hozzávetőlegesen 500 ezer egység (1 egység = egy véradáskor levett vér mennyisége, 4,5 dl) vért használhat fel az egészségügy és ezt a hatalmas mennyiséget önkéntes véradók adománya biztosítja.

Amikor a véradás jelentőségét szeretnénk kiemelni, akkor rá kell mutatnunk arra, hogy vért csak véradással lehet pótolni.

Hazánkban 18 és 65 év közötti bárki adhat vért, a nők évente 3, a férfiak 4 alkalommal.

Ha valaki szeretne ebben a szép adakozásban részt venni, minden további nélkül megteheti, elég jelentkeznie a Vérellátó központban vagy aktuálisan felkeresni egy-egy alkalmi jelleggel szervezett véradó eseményt, amelyek rendszerint kitelepülnek. Néha valamely egyéb esemény részeként, máskor egészségügyi kampány kísérője a véradás, de sokszor ez az a lehetőség, amely során a Véradó Központtól távolabb lévő településeken élők számára is lehetővé válik a véradás, sokan csak ilyen szituációban tudnak élni a lehetőséggel. Így nagyon fontos nyomon kísérni ezeket az alkalmakat nyomon kísérni. Egy egészséges felnőtt ember számára ez alig jár kellemetlenséggel, cserébe abban a biztos tudatban térhet haza, hogy tettével meglehet 3 emberi élet megmentését biztosította egyetlen véradó gesztusával.

A véradás nem csak a vérre szoruló ember számára lehet életmentő, a véradással kapcsolatos vizsgálatok, a kötelező tesztek elvégzése ugyanis nem korlátozódik a vércsoport meghatározására. A szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a Szifilisz kimutatására is. Így a véradónak is módja nyílik szembe nézni saját szeveuete egészségével és a szűrések meglehet, pont időben csípnek nagyon valami olyan problémát, amely tünetek nélkül, láthatatlanul hónapokig, évekig rombolná egészségét.

A véradásban nem csak közvetlen véradóként vehetünk részt, segíthetünk egyéb módon is, például szervezéssel. A Magyar Vöröskereszt olyan vállalkozások, cégek, iskolák, intézmények, plébániák, közösségek, bevásárló központok, rendezvények jelentkezését várja, amelyek szívesen biztosítanának helyszínt egy véradáshoz, és rendelkeznek az ehhez szükséges feltételekkel.”

A véradás egyik formája az irányított véradás Ez a támogatás abban segíti a rászorulót és a segíteni szándékozót, hogy „egy bizonyos (megnevezett) beteg gyógyulásának támogatására adjanak vért. Ehhez a véradónak csak annyit kell tennie, hogy jelentkezéskor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és TAJ számát. Előzetes bejelentkezés után bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet támogató véradásra jelentkezni

 A veradas.hu oldalon található az a lista, amely arról tájékoztat, kiből lehet véradó.
Eszerint aki:

A mai napon ezeken a helyszíneken egészen biztosan várják a véradókat, vagyis ha beérett a döntés a véradással kapcsolatban, meglehet épp időben érkezel egy a lakóhelyedhez közeli helyszínre.

Share