Bármennyire is kellemes a könnyelmű pénzköltés – amikor van -, előbb utóbb meg kell tanulnunk bánni a pénzzel. Nem csak azért, mert eljöhet az az időszak, amikor ezt már nem engedhetjük meg magunknak, azért is, mert ha szeretnénk hosszú távú tervekbe beruházni, annak költségeit meg kell alapozni.

Sokan csak akkor veszik fontolóra a takarékoskodást, amikor nehéz helyzetbe kerülnek és próbálnak tüzet oltani. De ez olyankor kényszerhelyzet és amikor elúszunk a pénzzel, nehéz éppen akkor tudatos pénzügyi tervek szerint költeni. Hiszen ha egyik lyukat betömjük, de ott a másik.

Pontosan ezért nagyon fontos a pénzügyi tudatosság és tervezés, hogy ezeket a helyzeteket megelőzzük. Egy új év kezdete pedig tökéletes alkalom arra, hogy elinduljunk ebbe az irányba akkor is, ha soha, semmilyen tudást nem hoztunk otthonról. Esetleg a magunkkal hozott családi minták ennek ellenkezőjére tanítottak minket.

Fontos rámutatni egy nagyon fontos – a pénzzel, pénzügyekkel kapcsolatos hazai- megközelítésre, amely nagyon sok embert jellemez. E megközelítés szerint a pénz az tabutéma, a pénzt nem kell, nem szabad szeretni, mert attól anyagiasnak tűnik az, aki e témában nyíltabb és tudatosabb. Aki tudja, hogyan közelítsen a pénzhez, és azt is tudja, hogyan kell bánni azzal, hogy ne kerüljön soha jelentős pénzügyi zavarba.

Természetesen tudjuk, hogy egy bizonyos szint felett lehet egyáltalán egészséges pénzügyi működésről beszélni, hiszen ha hosszú ideig kevesebb jövedelemmel kell számolni, mint amennyire alapvetően szükség van, ott nincs mód valódi tudatosságra.

Sokszor azonban magasabb jövedelmek estén se merül fel a tudatosság, ami bejön, az az utolsó fillérig ki is megy a háztartásból, pedig már néhány hónap alatt is lehetne egy kicsi tartalékot képezni. Ennek azonban feltétele, hogy újragondoljuk magatartásunkat és költéseinket.

Érdemes éves szinten előre gondolkodni és egy éves pénzügyi tervet készíteni. Ilyenkor legyünk optimisták és reméljük, hogy az év végéig azonos mennyiségű jövedelem érkezik és azt oszthatjuk be- előre.

Mi szerepeljen egy családi, éves pénzügyi tervben?

– éves szinten remélhető jövedelem összege
– a kötelező kiadások hónapokra lebontva- ez a hitelt, a biztosításokat, a havi rendszeres kiadásokat, rezsit jelenti
– háztartási kiadások, élelemre, tisztálkodási szerekre, ruhákra szánt összeg
– extra kiadások: születésnap, utazások, kirándulásokra szánt összeg 
– valamint az éves megtakarítás várható összege – ez nem az, ami megmarad, hanem az az összeg, amit minden hónapban – mindenáron- tudatosan félreteszünk.

Azért nagyon fontos egy évre (minimum) előre gondolkodni, mert akkor előre látható, mely hónapok okoznak majd fejtörést és azokra lehet előre készülni. Ha például tudjuk, hogy a május minden évben nehezebb szokott lenni pénzügyileg, mert abban a hónapban három születésnap is van, meg a házassági évforduló is arra a hónapra esik, plusz a rezsi elszámolás is akkor aktuális, akkor nem a májusi jövedelemre alapozzuk a plusz kiadások fedezését, hanem januártól kezdődően gyűjtünk a májusi extra kiadásokra. És az a gyűjtögetés nem azonos az egyébként félretett pénzzel, ami a család BIZTONSÁGÁT jelenti akkor, ha valami baj van, betegség vagy a családfenntartó egy ideig munka nélkül marad. 

Ilyenkor év elején érdemes visszatekinteni az előző évre és összegezni a tapasztalatokat. Hol lehetett volna megfogni a pénzt, hol voltunk gondatlanok, hol lehetett volna megtakarítani, de mi mégse tettük. 
Hogy kézzel fogható legyen a dolog, például tegyük egy kupacba az összes – előző évben vásárolt ruhát, cipőt, táskát, apróságokat. Nézzük át azokat figyelmesen. Hányszor használtuk a ruhákat? Valóban megérte az árát? Használtuk azokat? vagy megvettük és csak a szekrényben foglalta a helyet? Mert sokkoló lehet, mennyi pénzt adtunk ki ÖSSZESEN a sok felesleges dologra, holott az a pénz a megtakarításokat is gyarapíthatta volna, vagy félretehettük volna azt a pénzt a vágyott álomnyaralásra. Amiről álmodozunk régóta, de valahogy sose jön össze annyi pénz, amennyiből megvehetnénk a méregdrága repülőjegyet.

Apropó repülőjegy! Az biztos, hogy pénzügyi területen a tudatosság és a megfelelő tudás, információk beszerzése aranyat ér. Érdemes időt és munkát fektetni abba, hogy a lehető legalacsonyabb áron vegyünk meg dolgokat. Mindegy, hogy repülőjegyről van szó, vagy a mosógép cseréjéről, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hol a  legolcsóbb ez vagy az a dolog, akkor azonos minőség mellett nyilván az olcsóbb mellett voksolunk, mert úgy ésszerű. De tegyük a szívünkre a kezünket, hányszor futunk bele abba, hogy hirtelen megveszünk valamit, és egy óra múlva szembesülünk azzal, hogy akár féláron is hozzájutottunk volna valamihez, ha kicsit körülnézünk, ha feltérképezzük a kínálatot.

Minden tudatosság nélküli vásárlás kidobott pénz. Minden impulzusvásárlás kidobott pénz. Minden olyan vásárlás, ahol nincs valódi szükséglet mögötte– kidobott pénz.
Érdemes tehát visszatekinteni, számolni, összegezni a kiadásainkat ahhoz, hogy aztán előre tudjunk nézni és tervezni.
Megtervezni örömöket adó programokat is a kötelező kiadásokon felül. Mert ha így teszünk, ha előre gondolkodunk és teszünk azért, vagy másként, okosabban költünk, akkor juthat is maradhat is fontos dolgokra.

Share