Lelki, fizikai, szexuális bántalmazáson átesett nők kaptak segítséget a Mindennapok Női Szemmel Egyesület online eseményén “A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja” – november 25-éhez – kapcsolódva 2022. november 28-án.

Egyesületünk a rossz kapcsolatból való kilépéshez és a traumák feldolgozásához nyújtott támaszt a bántalmazáson átesett nőknek. Tari Annamária pszichoanalitikus előadásában hangsúlyozta, érdemes figyelni a belső csengőszót, amely jelzi, hogy nem kiegyensúlyozott a kapcsolat, s jobb lenne kilépni abból. Azt tanácsolta az érintetteknek, hogy már az első csengőszó után tegyék meg a szükséges lépést, hiszen 1-2 hónap alatt kiderül, hogy működik-e a két ember között a kapcsolat, valamint ennyi idő alatt a férfi agresszivitása is megmutatkozik.

Kiemelte, vannak olyan nők, akik az első csengőszó ellenére mégis benne ragadnak a kapcsolatban, mert vagy nem feltételezik a párjukról, hogy rossz szándéka, személyisége lenne, vagy az önértékelésük, önbecsülésük olyan alacsony, hogy belemennek olyan helyzetekbe, amelyek minden látszat ellenére lélektanilag alulválasztásnak számítanak. Hangsúlyozta, hogy a nőknek már a kapcsolat elején oda kell figyelniük a leértékelő viselkedésre is, vagyis amikor a párjuk kétértelmű mondatokat fogalmaz meg lekicsinylő tartalmakkal. Az ilyen kapcsolatokból való kilépéshez rendkívül nagy bátorságra van szüksége a nőknek.


A szakember elmondta, az erőgyűjtés első lépése, hogy el kell kezdeniük haragudni a másikra, amelyre egyébként nem képesek áldozatként a nők. Emellett el kell kezdeniük felépíteni az önbizalmukat, ebben az erős nőkről szóló filmek segítségükre lehetnek, töltekezni tudnak a példájukból, valamint érdemes telefonos lelkisegély szolgálatoktól segítséget kérniük. Amikor pedig sikerült szakítaniuk, elválniuk, az őket ért trauma feldolgozására kell összpontosítaniuk.

Tari Annamária szerint a legjobb, ha a bántalmazáson átesett nők szakemberhez fordulnak, valamint javasolta elolvasásra Susan Forward: Mérgező szülők című könyvét.

Továbbá azt ajánlotta, hogy ha van legalább egy olyan barátnő, akivel őszintén lehet beszélni, akkor mondják el neki a problémákat, valamint kezdjenek el sportolni is, hiszen a kapcsolat során nemcsak a lelkükkel, hanem a testükkel is elveszítették a kapcsolatot, amit vissza kell szerezniük.

KISOKOS – segítség a párkapcsolati erőszak áldozatai, illetve segítői számára:

NANE Egyesület segélyvonala: 06-80-505-101
CHATSEGÉLY szerdánként 16–18 óra között.
https://nane.hu/erintetteknek/chat-segely

Patent Egyesület jogsegélyszolgálata
Telefon: 06-70-220-2505 (szerdánként 16 és 18 óra között)
E-mail: jog@patent.org.hu 

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
a nap 24 órájában Magyarországról ingyenesen elérhető
Telefon: +36 80 20 55 20
E-mail: okit@csalad.hu

A Nők Világa Közhasznú Alapítvány
Telefon: 06 20 346 9839
https://www.facebook.com/ANokVilagaAlapitvany

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
http://www.kek-vonal.hu/
E-mail: info@kek-vonal.hu

Ökomenikus segélyszervezet
https://segelyszervezet.hu/anonimtanacsadas/

Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség
https://www.facebook.com/NTRTEA

Share