Kiegyenlített termelést a konyhákba! A konyha minden háztartás lelke és egyben legkritikusabb területe is. Itt tud a legnagyobb káosz eluralkodni. Egyszer túl sok étel készül, másszor pedig túl kevés.

Megkérdezzük, mit főzzünk, majd nem tetszik a családnak, amit választottak. Felhalmozzuk az ételeket, majd ránk romlanak, pocsékba mennek, kárba vesznek. Mindennapos frusztráció, hogy mit főzzünk, ki fogja megenni, mennyi ételt készítsünk. Ha valaha szembesültünk hasonló problémával, akkor álljunk meg egy pillanatra! Ha úgy működne egy gyártó üzem, mint a mi rosszul működő konyhánk akkor hány hónap alatt menne csődbe?

Ha minden nap változik miből, milyen étel készül, akkor hiába próbálunk jól szervezett, felcímkézett kamrát csinálni. Hiába dobunk ki minden felesleget, a szükségletek kielégítetlenek maradnak, és éhes marad a család. A konyhai káosz elkerülése érdekében próbáljuk ki a Toyota modell 4. alapelvét, mely szerint törekedjünk kiegyenlített termelésre. Akinek van kedve, az most ragadjon papírt és ceruzát, és kövesse a lépéseket!

Először is írjuk össze napi bontásban, hogy milyen ételek készülnek a konyhánkban. Mindent írjunk le. Kávéfőzés is számít! Amikor ezzel elkészültünk, a napi bontás alá írjuk le, ez mennyi nyersanyagot igényel, illetve milyen csoportokra osztható. Én a következő táblázatot használtam:

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Ételek megnevezése
Nyersanyag igénye
Típusok megnevezése,

és napi darabszáma

(pl. sütemény, főétel,

szendvics stb.)

A táblázatból kiderül, hogy mi az, amit mindennap készítünk, mi az, amit csak alkalmanként. Kiderül, hogy milyen alapanyagokra, milyen gyakran van szükségünk. Ez alapján már könnyedén meghatározhatjuk, hogy mikor kell bevásárolni, és milyen kapacitásaink vannak. Ha átlátjuk saját konyhánk termelését könnyűszerrel tudunk változtatni rajta, ha szeretnénk. A legnehezebb, ha azt érezzük, hogy gond van, de nem tudjuk, hogy mi is az. Ha lelkiismeretesen kitöltöttük a táblázatot kiderülhet, hogy esetleg túl nagy megterhelés mindennap főételt készíteni, vagy nem jól szervezett a bevásárlás.

A napi nyersanyag igényünk meghatározása abban is segít, hogy rugalmasan tudjunk reagálni a családunk szükségleteire. Látjuk, hogy mi van otthon, így képesek vagyunk az utolsó pillanatban is módosítani a tervünket, ha szükséges. Például ha nyersanyagként van darált hús és tészta máris tudunk olasz, vagy mexikói vagy ázsiai ételt készíteni! Minden a fűszerezésen múlik. A rendszerszerű működés nem gátja, hanem előfeltétele a rugalmasságnak!

Két titkos dolog nagyban hozzájárulhat még a zavartalan működéshez. Az egyik a jól felszerelt kamra. Arra kell vigyázni, hogy a kamra készlete ne legyen túl sok. Érdemes nagyjából egy hónapra felszerelkezni a különböző tartós élelmiszerekből. Többet nem kell, mert akkor már azt is elfelejtjük mit vettünk, és mit akartunk készíteni belőle. Írjuk be a keresőbe, hogy kamra lista, követhetjük a legjobb séfek listáit is.

A másik titok az úgynevezett tuti „B” terv, vagyis a fagyasztó. Készítsünk kétféle jól fagyasztható ételt, és tegyük el zajosabb napokra. használjuk, amikor hirtelen kell cselekedni, amikor nem tudtunk előre tervezni, amikor beesik egy váratlan vendég, vagy megbetegszik valaki.

Ha követjük ezeket a tanácsokat csökkenthető a napi stressz, könnyeddé válik az élelmiszer ellátás, és szervezettebbé a napi működés. Tedd átláthatóvá a konyhád működését!

A cikksorozatban Jefrey K. Liker: A Toyota módszer című könyvét használom fel.

Kogon Zsófia, SoulDesign tanácsadó

Toyota modell
Toyota modell
Toyota modell
Toyota modell
Toyota modell
Toyota modell
Share