Azt hiszem, az szinte mindenkiről elmondható, hogy enni szeret…finomat enni pedig még inkább! Az elmúlt tíz évben, hamvazószerda utáni csütörtökön, az ország sok éttermében ezt 50 százalékos kedvezménnyel megtehettük. A legnépszerűbb éttermekbe volt, hogy hetekkel korábban kellett asztalt foglalni egy romantikus, félárú vacsorához.

Kevesen tudják azonban, hogy torkos csütörtök, – sokféle néven, mint például zabálócsütörtök, tobzócsütörtök vagy Erdélyben kövércsütörtök – már évszázadok óta a néphagyomány részét képezi. A torkos csütörtököt nemcsak Magyarországon, hanem több európai országban is tartják. Ez az ünnepnap eredetileg a farsangi időszak különleges napjainak egyike, amelynek lényege, hogy a nemsokára elérkező nagyböjti időszak előtt, ezen a napon még bőségesen fogyasztottak zsíros, húsos ételeket és természetesen a farsang kedvenc ételét, a fánkot is. Ez volt az a nap, amikor nem kellett szégyenkezni, ha valaki a szokásosnál mohóbban étkezett.

A torkos csütörtök eredeti időpontjáról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint mindig is nagyböjt előtti hamvazószerdát megelőző csütörtökön tartották e napot. Lengyelországban, Németországban és Olaszországban a mai napig ekkor tartják. Mások szerint azonban hamvazószerdát követő napon kell tartani a torkos csütörtököt. Mivel a húsvéti nagyböjt a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik, az valóban kissé valószínűtlen, hogy a katolikus egyház megengedte volna a 40 napos elmélyülés és megtisztulás megszakítását már a böjt kezdetének második napján.

Mindenesetre a Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban, Torkos Csütörtök néven útjára indított kezdeményezését hamvazószerda utáni csütörtökre időzítette. A program célja a magyar gasztronómia népszerűsítése volt és az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a vendégek körében. Bár jó és rossz tapasztalatokról egyaránt érkeztek beszámolók, szerencsére a pozitív visszajelzések túlnyomó többségben voltak a negatívokkal szemben.

Idén torkos csütörtök március 2-ára esik. Annyiban azonban más a helyzet, mint az elmúlt egy évtizedben, hogy a Magyar Turizmus Zrt. utódszervezete, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség, idén úgy döntött, nem támogatja tovább és nem koordinálja a rendezvényt. Bár a torkos csütörtöknek új logója lett, idén elmarad a központi akkreditáció, az éttermek egyénileg döntenek arról, hogy kedvezményesen adják-e ételeiket és italaikat ezen a napon. A koordináció hiánya egyrészt azt jelenti, hogy a Torkos Csütörtököt idén semmilyen formában nem hirdették, nem szerveztek központilag programokat, másrészt megszűnt a weblap és a facebook oldal is, ahol eddig elérhető volt a programhoz csatlakozó éttermek listája. A vendéglátóhelyek ezért ebben az évben egyénileg hirdetik meg a programot, így érdemes telefonon, facebookon vagy a weboldalon tájékozódnunk a kiválaszott helyen, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez.

Ha nem akarunk csalódni, akkor érdeklődjünk afelől is, hogy menüvel készülnek-e vagy a teljes étlapról választhatunk kedvezményesen!

Íme a Torkos Csütörtök régi és új logója, idén már a hetyke paprikás bajuszú úriembert keressük!

Torkos csütörtök
Torkos csütörtök
Torkos csütörtök
Torkos csütörtök

Képforrás: Magyar Turizmus Zrt. honlapja

Szerző: Eszter

Share