Torkunkon akad a Torkos Csütörtök

Azt hiszem, az szinte mindenkiről elmondható, hogy enni szeret…finomat enni pedig még inkább! Az elmúlt tíz évben, hamvazószerda utáni csütörtökön, az ország sok éttermében ezt 50 százalékos kedvezménnyel megtehettük. A legnépszerűbb éttermekbe volt, hogy hetekkel korábban kellett asztalt foglalni egy romantikus, félárú vacsorához.

Kevesen tudják azonban, hogy torkos csütörtök, – sokféle néven, mint például zabálócsütörtök, tobzócsütörtök vagy Erdélyben kövércsütörtök – már évszázadok óta a néphagyomány részét képezi. A torkos csütörtököt nemcsak Magyarországon, hanem több európai országban is tartják. Ez az ünnepnap eredetileg a farsangi időszak különleges napjainak egyike, amelynek lényege, hogy a nemsokára elérkező nagyböjti időszak előtt, ezen a napon még bőségesen fogyasztottak zsíros, húsos ételeket és természetesen a farsang kedvenc ételét, a fánkot is. Ez volt az a nap, amikor nem kellett szégyenkezni, ha valaki a szokásosnál mohóbban étkezett.

A torkos csütörtök eredeti időpontjáról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint mindig is nagyböjt előtti hamvazószerdát megelőző csütörtökön tartották e napot. Lengyelországban, Németországban és Olaszországban a mai napig ekkor tartják. Mások szerint azonban hamvazószerdát követő napon kell tartani a torkos csütörtököt. Mivel a húsvéti nagyböjt a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik, az valóban kissé valószínűtlen, hogy a katolikus egyház megengedte volna a 40 napos elmélyülés és megtisztulás megszakítását már a böjt kezdetének második napján.

Mindenesetre a Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban, Torkos Csütörtök néven útjára indított kezdeményezését hamvazószerda utáni csütörtökre időzítette. A program célja a magyar gasztronómia népszerűsítése volt és az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a vendégek körében. Bár jó és rossz tapasztalatokról egyaránt érkeztek beszámolók, szerencsére a pozitív visszajelzések túlnyomó többségben voltak a negatívokkal szemben.

Idén torkos csütörtök március 2-ára esik. Annyiban azonban más a helyzet, mint az elmúlt egy évtizedben, hogy a Magyar Turizmus Zrt. utódszervezete, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség, idén úgy döntött, nem támogatja tovább és nem koordinálja a rendezvényt. Bár a torkos csütörtöknek új logója lett, idén elmarad a központi akkreditáció, az éttermek egyénileg döntenek arról, hogy kedvezményesen adják-e ételeiket és italaikat ezen a napon. A koordináció hiánya egyrészt azt jelenti, hogy a Torkos Csütörtököt idén semmilyen formában nem hirdették, nem szerveztek központilag programokat, másrészt megszűnt a weblap és a facebook oldal is, ahol eddig elérhető volt a programhoz csatlakozó éttermek listája. A vendéglátóhelyek ezért ebben az évben egyénileg hirdetik meg a programot, így érdemes telefonon, facebookon vagy a weboldalon tájékozódnunk a kiválaszott helyen, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez.

Ha nem akarunk csalódni, akkor érdeklődjünk afelől is, hogy menüvel készülnek-e vagy a teljes étlapról választhatunk kedvezményesen!

Íme a Torkos Csütörtök régi és új logója, idén már a hetyke paprikás bajuszú úriembert keressük!

Torkos csütörtök

Torkos csütörtök

Torkos csütörtök

Torkos csütörtök

Képforrás: Magyar Turizmus Zrt. honlapja

Szerző: Eszter

Share
0 kedvelés
Előző bejegyzés: Boszorkányok régen és maKövetkező bejegyzés: 6 jó tanács a tavaszi megtisztuláshoz

Kapcsolódó bejegyzések

Legfrissebb
Hírlevél

Lista választása:

Facebook
2021. január
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Kategóriák