Testbe nyitva  – női ritmusok, múltidézés, ilyen lehetett a női fonóban 100 évvel ezelőtt

Gyalogolok az 5 hónapos kisfiammal hátihordóval a kopogó esőben „Testbe nyitva: Ritmusok a testben workshopjára”. Jóleső belső izgalom van bennem kíváncsiság, lehetőséget keresve arra, hogy kiszakadjak a 3 gyerekes anyai hétköznapok sodrásából, magammal lenni, és töltődni mindezt női körben.

Érkezésemkor többen felvonják a szemüket, amikor látják, hogy a hordozóban ott van az 5 hónapos babánk. Látom rajtuk, zavarja őket és értetlenek mit keresek vele itt, most mi lesz, ha sírni fog, zavarni fogja őket, hogyan tudnak majd kikapcsolódni?! Egyáltalán nem lepődök meg a reakcióikon, teljesen természetes, amit gondolnak, szerencsémre, a csoportvezetők (Nagy Orsi és Arnóth Eszter ) biztosítottak afelől, hogy az előadás – beszélgetős délelőtt picit lazább, a mozgás részben meg majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok, nyugodjak meg, segítenek, amiben tudnak.

A napot Cserháti-Herold Janka, termékenységtudat-oktató nyitja meg. Janka szavai először finoman, puhán érik a bőrömet: “ha mélyen megismered a tested, akkor óhatatlanul elkezded megszeretni azt. Ha mélyen megismered, akkor elkezded tisztelni. Akkor, az magabiztosságot ad az élet minden területén. A párkapcsolatodban, a szexuális életedben, és nem fogod többé azt érezni, hogy valami nem stimmel. Én azt szeretném, ha ez olyan tudás lenne, amit minden kislánynak megtanítunk. Amit az anyák adnak át a lányaiknak, hogy ne kelljen a mi lányainknak azt érezni, hogy valami nem stimmel a testükkel. Mert a testünk, a női test működik, és nagyon jól működik.” Egyszerű biológia, illetve komolyabb anatómiai órának tűnik mindaz, amiről mesél, aztán rájövök ez annál sokkal komplexebb. Janka azzal bíztat valódi választás lehetőségét tud nyújtani a hormonmentes fogamzásgátlási alternatívák terén. Ehhez nem lesz másra szükségem „csak” a saját testemre és annak ismeretére! Ugye mennyire gyönyörű? Azt mondta több ezer évvel ezelőtt az embereknek a dephoi jós: Ismerd meg magad! – kiegészítem, ismerd meg saját testedet! Hogyan működik a saját női ciklusod, milyen hormonok mikor lépnek kapcsolatba veled, milyen folyamatok indulnak el a testedben. Izgalmas volt megélni, hogyan záporoznak a kérdések és milyen megnyugtató válaszok érkeznek rá: pl. A szoptatás alatt is érezhetem azt a fajta lelki, testi ingadozást, amikor menstruálok? A fogaim miért véreznek jobban, ha menstruálok? Az orromból is jön a nyálka, ha menstruálok?

Ebben az egyre inkább felfokozott testi hangulatban jött Orsi és Eszter azzal, hogy kezdjünk akkor most belülre figyelni és mozogni a térben. A hangsúly a testtudati tapasztaláson, s az arra épülő kísérletezésen, önkifejezésen, alkotáson volt. Egyszerű mozgásos gyakorlatok, játékok segítették saját testi valóm érzékelését, a rohanó, kapkodós, rutinos, dolgos mindennapokban nem figyelt testérzetek felismerését.

Mozogtam egyedül, ami most sokkal jobban esett, párban, amihez nehezebb volt igazodnom, aktuális élethelyzetem miatt. Nagy csoportos érintések, csendek, pedig azt az önismereti érzés hozták, micsoda erő van egy női közösségben. Amikor a zene is a segítségemre volt, visszamentem 4 éves gyerekkori önmagamba, felsejlettek a fájdalmas bántalmazó időszakok, hatalmas pofonok, ahol a fal adta a másikat. Sírtam belül és kívül is, szeretném elfelejteni, kitörölni ezeket az emlékeket, tiszta lappal indulni.

A csoportvezetők megtartó közegében mindenki őszintén elmondhatta mit hozott neki a mai alkalom, merre szeretne tovább menni az élményeivel. Azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon, nagyon örültek D. jelenlétének, jó példaként lebeg a szemük előtt, igen ezt így is lehet csinálni. Bátornak lenni, elhozni az önismereti workshopra egy gyermeket, (ki)mozdulni és mozogni.

Noémi

Share