Véget ér ez a formabontó, hatalmas kihívásokat és sokunk számára nagy veszteséget is hozó év. Szívesen gondolnánk azt, hogy spongyát rá, majd ezt is elfelejtjük, de valószínűleg 2020 az az év lesz, ami meghatározó módon beég az emberiség tudatába, történelmébe.

Mégis, most az új év küszöbén inkább mégis erre az újra érdemes fókuszálni – mert az idő vissza nem fordítható, mindenképp előre kell nézni, lépni. És az a legjobb, ha ezek a lépések tudatosak, tervezettek és valóban előre visznek, de érdemes a tanulságokkal összehangolni a tervezést.

Mert a teljes életet felforgató 2020-as év számos olyan feladatot hozott, amit nem tudunk megkerülni. Megváltozott a munkához való viszony, jó esetben csak átírta annak kereteit – és ennek lehet pozitív hozadéka is. Talán egy sor munkahelyen ráébredtek a cégvezetők, hogy az alkalmazottak remekül megállják a helyüket home office- ban is, így felesleges vagyonokat költeni irodaházak fenntartására és a munkavállalók napi ingáztatására. Ők már valószínűleg nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a covid hozta kényszer nyomán új, stabil munkahelyi struktúrát építsenek ki ehhez a frissen megtapasztalt, működőképes formához.

Nőként, akár édesanyaként és a háztartást (teljes egészében felelősként vagy osztott terhekkel) működtető személyként érdemes ezzel kapcsolatban végiggondolni, hogyan lehet majd ehhez a rendszerhez észszerűen és hatékonyan csatlakozni. Úgy, hogy az „otthonról dolgozás” ne vegye át az uralmat a család teljes élete felett. Érdemes kidolgozni a saját életünkben egy olyan rendszert, amely nem darál be minket teljesen, mert ha munkahelyre való bejárás mellett is igényeltük a valódi, pozitív élményeket adó, személyes szabadságunkat is biztosító magánidőt, akkor ezt nem érdemes kiengedni a kezünkből. A home office azonban lehet csapda, könnyen elmosdósnak a határok, munka, háztartásvezetés, gyerekek nevelése között, és ha nem húzzuk meg azokat nagyon határozottan, akkor a következő évünk arról szól majd, hogy folyton „dolgozunk”, szilánkokra törik a nap és egyik fronton se tudunk hatékonyan teljesíteni.

Az első feladat tehát az, hogy ha eddig nem volt fontos számunkra az előre megtervezett napirend, akkor most érdemes ezt elindítani, és az a jó, ha a családdal együtt fektetünk le alapokat. Amennyiben nem változik a helyzet és netán nem csak mi, de a család minden tagjának otthonról kell, hogy elvégezze feladatait, különösen megnő majd a jelentősége a tervezett napoknak. Amikor a család tagjai tisztában vannak azzal, melyek azok az időszakok, amiket mindenképp tiszteletben kell tartani. A jövő év egészen biztosan a működőképes határokról és egymás tiszteletéről szól majd.

De szerepet és jelentőséget kap majd az idő is, amivel az eddigieknél nagyobb tisztelettel bánunk majd, – rá kellett ébrednünk, hogy az az idő, amit egymás társaságában tölthetünk olyan érték, amivel talán meggondolatlanul sáfárkodtunk- van időnk még alapon. Ma már tudjuk, fiatalon is ráébredtünk, hogy nincs- minden szép pillanatot a maga idején és valóságában meg kell élnünk. Akkor kell közelednünk, kapcsolódnunk, ölelnünk amikor (és amíg) lehet. Egészen biztos, hogy érdemes egy „szeretetnaptárt”, egy szívnaptárt is kidolgozni, és olyan eseményekkel teletűzdelni, amik emberi kapcsolódásainkat erősíti. Ha lehet, ha kegyesebb lesz hozzánk az új év, mint a múló.

Természetesen kiderülhetett ebben a sok traumát hozó évben, hogy más területre kell lépnünk, a megélhetésünk többé nem biztosított- új kihívások felé indulunk. Érdemes ezzel is tervezetten foglalkozni, és ha szükséges, akár szakemberek segítségét is kérni.

Az egészségünkkel való tervszerű foglalkozást hagytuk utoljára, pedig minden egyebet megelőz. Nincs annál fontosabb, mint családunk és saját magunk egészségének megőrzését zászlóra tűzni. Amint lehet elvégeztetni az eddig halogatott (vagy a covid miatt elmaradt) kivizsgálásokat, szűréseket, teszteket, mert az azért tisztán látszik, hogy minél egészségesebbek vagyunk, minél egészségesebb az életmódunk, annál nagyobb eséllyel tud a szervezetünk védekezni.

Kezdjük tehát az Új Évet egy személyre (családra) szabott egészségprogram kidolgozásával, amelynek fontos pontjai a szűrések mellett az egészséges táplálkozás bevezetése valamint a rendszeres testmozgás beemelése a család életébe.

Share