Mi történik egy családban, ha az édesanya lebetegszik? Hétköznap semmi…. Szűkölve, félájultan, náthásan, köhögve, lázasan, falfehéren, beszűkült tudattal és szemmel végig küszködi, küszködöd a napot.

Ébredés éjjel, gyerekek számától függően minimum 2-3-szor, 1 gyerek /1-2 ébredés az 100%-os biztonsággal várható, kalkulálható, statisztikailag is kimutatható adat egy éjjel. Betegen még jobb az éjjeli virrasztás, sőt, ha még megspékeljük ágyunkat az átkéredzkedő néhány gyerekkel, akik szeretnek az ágyban, nem hosszában, dehogy, hanem keresztben feküdni, rugdalózni, összes végtagjukat dobálni, még szórakoztatóbb. Amikor reggel az ágynak a leges-legszélén találod magadat, lapjával, mintha szardíniásdobozba akartak volna zsúfolni, de előtte még össze-vissza  vertek volna, hogy jobban beférjél. Már érzed a kezdetben enyhe, de egyre erősödő fájdalmat a fejedben, ami a szemeidet mandulavágásúvá varázsolja. 1-2-3 kávé, tea után már félig-meddig europid.

Reggelit készítesz közben a csemetéidnek, akik a kakaó, tea, víz, rántotta, szendvics, főtt tojás, gyümölcs felajánlott és elkészített kombinációból egyiket sem kívánják megenni valamiért a mai napon. Szép szóval, halkan, majd egyre hangosabban kérlelve, kiabálva, zsarolva, végül melléjük ülve megeszitek a reggelit, a legnagyobb részét te magad, ha van még étvágyad egyáltalán…
Öltözés, öltöztetés: nem ezt nem veszi fel, mert túl nagy, vagy új, és csak, mert kitalálta, hogy ki fogják nevetni a többiek az oviban. A számára is elfogadható öltözék kiválasztása két csomag zsebkendővel a kézben történik, hogy elcsöppenő orrodat törölgethesd vele.

Már csillagokat látsz a fájdalomtól, közérzeted kimondottan rossz, türelmesnek épp nem vagy mondható, amikor a fél pár zoknik között keresed az igazit…

Felöltöztetek, már csak a végső simítások maradtak. A cipőhúzás közben érzed, hogy jaj, a kicsi bekakilt, és a nagynak is most már wc-re kell mennie. Újból indul a menet. Új body, mert kakis lett, a másiknak a fenéktörlés, fenékmosás gyönyörei teszik változatosabbá a reggeli indulást és a betegség által megtépázott idegi, lelki és testi kínjaidat.

Tanácsok édesanyáknak
Tanácsok édesanyáknak

Már késésben vagytok, a lakás szanaszét, elindulni sincs már kedved, erőd, de muszáj gyerekeket levinni, bekötni, kedvenc cd-t benyomni, gyerekeket kivenni, leadni, elájulni, na, erre nincs idő, elfogyott otthon a wc-papír, a zsebkendő, és vacsorára is be kell vásárolni. Szóval gyógyszertárban néhány fájdalomcsillapító vásárlása és bekapkodása után folytatódhat a napi rutin. Az üzletben a hangos köhögést és téged elkerülő vásárlókat megzavarva zavartalanul vásárolhatsz, és hazáig, vagy a több száz méterre parkoló autóig elcipelheted a füleden is csüngő szatyrokat (saját anyagtáskádat persze otthon felejtetted, kénytelen vagy nejlont, vagy papírzacskót kérni). Csodálkoznék, ha az egyik nem szakadna szét. A szegény, beteg anyát az ág is húzza…népi megfigyelés… Ezek után, ha marad 1-2 óra, takarítás, főzés és már indulhatsz is a gyerekekért, vacsora, fürdetés, meseolvasás és kész is az egész, semmiség, főleg  betegen. Kérdezik is sokszor Tőled, mitől fáradtál el? Még egészségesen is elnyom az álom altatás közben, nem hogy lázzal küszködve. És ez így megy minden nap, amíg péntek estére kidőlsz teljesen. A hőmérsékleted az egekbe szökik, 40 fokos láz, egy kis mellgyulladás vagy egyéb, mert a lábon kihordott betegség nem egészséges. Már-már sírásra görbül a szád, panasz szóra nyílik ajkad, türelmetlenül tessékeled a gyermekeket arrébb, hogy ne másszanak rád állandóan, hisz fáj a melled, a hátad, de nem lehet megúszni. Ledőlsz az ágyra és onnan figyeled félájultan, mit is játszanak, néha elalszol, de a rémképek, hogy történik velük valami felpattintják a szemedet, vonszolod tovább magad. A hisztiroham előjelei gyülekeznek a családi életed képzeletbeli feje felett és azon zakatol az agyad, hogy kitől is kérhetnél segítséget?

Ez szöget üt a fejedben, tényleg kitől kérhetnél segítséget?????

 1. Édesanyádtól, épp ő is beteg, vagy fáj a lába, vagy valami.
 2. Édesapádtól, neki épp sürgős dolga van, valamit meg kell szerelnie, de egyébként se szeretné elkapni.
 3. Testvéredtől, de ő épp tanul, vizsgázik, dolgozik, éli az életét, ő is beteg.
 4. Barátnődtől, melyiktől, akinek 2, 3, vagy akinek 4 gyereke van?
 5. Szomszédtól, ő lehet, hogy ráér.
 6. Férjedtől, ő is dolgozik és csak este 8 körül ér haza.
 7. Babysittertől, igen, de most épp neked nincs pénzed rá.
 8. Férjed édesanyjától, ő épp dolgozik,  fodrásznál van, esetleg gyógytornán vagy kivizsgáláson, de talán tényleg ő a legutolsó, akit megkérnél?

Végül a férjed az, aki kénytelen a hétvégét egyedül végigcsinálni a gyerekekkel, szerencsére az idő is jó, megint esik, vagy zuhog, netán felváltva csinálja ugyanezt. Milyen szerencse, hogy nem szerveztél a hosszú hétvégére valami wellness-programot… Az influenza-mellgyulladás-rosszidő hármasa egyébként sem kedvez a szórakozásnak,csak pénzkidobás lett volna.

Pihenhetsz végre egy szusszanásnyit, és meghallgathatod a rokonok, barátok tanácsait, hogy mit csinál egy Anya, ha beteg…

Tanácsok betegség esetére Édesanyáknak:

 1. Ne legyél beteg…
 2. Nem szedsz vitaminokat? Ebben a korban már kellene!
 3. Sosem tudsz magadra vigyázni! Már megint beteg vagy…
 4. Antibiotikumot kellene már szedned.
 5. Szerintem ne szedj antibiotikumot, csak ártasz vele magadnak.
 6. Van otthon homeopátiás gyógyszered?
 7. Még nem mentél el orvoshoz, azonnal menj el az orvoshoz!
 8. Jó, akkor most elviszem a gyerekeket a játszótérre, nem kell rendet raknod, erősen pihenj addig! Egy óra múlva: Most már jobban vagy????
 9. Vedd be azt a gyógyszert, amelyiket azzal reklámoznak, hogy az édesanya határidőnaplóval áll az ajtóban és kijelenti, hogy ő most betegszabadságra megy, Megoldasz mindet Mártikám?(a kislánya áll tátott szájjal a másik oldalon)
 10. Ne legyél beteg!

Egyébként az élet szép! A családi élet még szebb! Legalábbis változatos, az biztos. Unatkozni, pihenni, betegnek lenni nincs idő. Mikor láztól rózsás arccal, és reszketve az ágyban betakarózol, odabújnak hozzád a gyerekek, és a füledbe súgják: Anya, szeretlek! Most pihenj, majd rendet rakunk!

Lélekben ugranál is ki az ágyból, össze-vissza csókolnád. Ez a legkedvesebb, legőszintébb tanács. Könnybelábadt szemmel rebeged: Köszönöm, édesem!

Share