Amikor lakberendezésről beszélünk, a szürke szín sokakat elriaszt. A legtöbbször negatív vagy unalmas dolgokat asszociálunk a szürkéhez. Szürke eminenciás, szürke egérke, szürke szamár a ködben, szürke hétköznapok és még sorolhatnám a kifejezéseket, amelyek nem segítenek a szürkének nagy népszerűségre szert tenni. Ha modern vagy minimalista terekről beszélünk, amikbe tökéletesen illene a szürke, sokan akkor is inkább a barna-bézs, barna-fehér, fekete-fehér kombinációkat választják. Pedig a szürke kifejezetten nyugtató, harmonikus szín. Gazdag árnyalataival lehet nőies, férfias, modern, klasszikus, indusztriális és még sok más stílusú teret alkotni. Az elegáns galambszürkétől az ezüstszürkén át a titokzatos antracitig, ezerféle árnyalatból válogathatunk. A szürke remekül illik bármilyen színhez, vannak, akik vibráló sárgával, tüzes élénkpirossal, a csillagos eget idéző mélykékkel, vannak, akik megnyugtató bézzsel keverik.

A szürke sok színárnyalata mellett játszhatunk azzal is, hogy meleg vagy hideg szürkéket válogatunk össze. Akár keverhetjük is a különböző hőmérsékletű szürkéket ugyanabban a helyiségben. Ezzel még szofisztikáltabb hatást érhetünk el.

A szürke stílus szempontjából is nagyon sokoldalú. Míg egy csibesárgát, fűzöldet vagy pinket nehezen lehet beilleszteni egy nagyon elegáns környezetbe, a szürke mind elegáns, mind laza enteriőrökben megállja a helyét.

Ez a szín akkor is jó kompromisszum lehet, ha például egy pár férfi tagja nem találja elég maszkulinnak a bézs-barna kombinációt, de a nő ki nem állhatja a feketét és a hidegebb, férfias színeket. A szürkéhez bármilyen fémszín jól illik, ezért, ha nőiesebb enteriőrt szeretnénk, használhatunk krómot, aranyat, ha pedig férfiasabbat, akkor bronzot, vasat, acélt.

Érdemes szürkében gondolkodni, amikor  színeket válogatunk a lakásunkba. Bátran nyúljunk ehhez a színhez, ne csak kicsit szürkítsük be a dolgokat, hanem használjuk nagy felületeken.

Ez a szín arra is alkalmas, hogy semleges hátteret adjon, ha esetleg évszakonként más-más színű kiegészítőkkel akarjuk feldobni a lakást. Akinek műgyűjteménye van, annak is jó választás a szürke, mert engedi a festményeket, szobrokat érvényesülni, ugyanakkor nagyon finom, elegáns hátteret biztosít nekik. Ilyenkor érdemes különleges hangsúlyt fektetni a megvilágításra. A szürkék nagyon érdekes hatást tudnak kelteni, ha kreatívan van kitalálva a megvilágítás.

Ha valaki igazán merész, gondolkodhat szürke monokróm enteriőrben is, ilyenkor a legjobb olyan sokféle textúrát választani, amilyen sokat csak tudunk. A selyemtől a vásznon át a bársonyig, az erezett fától a magasfényű sima felületekig használjunk bátran látványra és tapintásra nagyon különböző felületeket adó anyagokat. Így egy olyan különleges és harmonikus világot teremthetünk az otthonunkban, amelyben meg tudunk nyugodni, amikor a napi rohanástól fáradtan hazaérünk és végre lerúghatjuk a cipőnket.

A fentiek mellett akkor is ideális választás ez a szín, ha szőrös háziállatokkal élünk együtt. Tapasztalatból mondom, hogy akármilyen színűek is az állataink, takarítás után pár nap elteltével valahogy mindig szürke szőr- és porcicák futkosnak majd a padlón. Amíg nincs időnk újra alaposan kitakarítani, a szőrcsomók legalább addig sem ütnek el a környezettől!

Eszter

Share