Spórolás

Hétköznapi háziasszonyként sokszor nézzük hónap végén a lapos tárcánkat, vajon hova folyt el a pénz? Biztos, hogy mindent meg kellett vennünk, amit megvettünk? Esetleg takarékoskodhattuk volna egy kicsit?

Év elején nagy a fogadkozás, ebben az évben minden másképp lesz ezen a területen is. Tudatosabbak leszünk, megfogjuk a forintokat, nem verjük el butaságokra. De amikor valaki ezt komolyan így gondolja, és esetleg pénzügyi szakértő tanácsát kéri (és ha van valami, ami nem pénzkidobás, az bizony ez), akkor első körben kiderülhet, hogy bizony számos alkalom lett volna arra, hogy ne költsön, vagy ne pazaroljon.  Mert ez a két legfőbb területe van a pénz megfogásának: kevesebbet költünk, vagy úgy változtatunk a szokásainkon, a háztartásvezetés gyakorlatán, hogy kevesebbet pazarolunk. Mert ez utóbbival segítjük az elsőt – kevesebb pénzt költünk, ha okosabban bánunk a vízzel, energiával, nyersanyaggal, élelmiszerrel, értékeinkkel.

 

Elsősorban az élelmiszerrel kell tudatosan bánni – hiszen régen is tudták, a hasunkon lehet a legtöbbet spórolni. Mi az egyik legfontosabb kitétel?

Tudnunk kell, mi van a kamrában

Ez az alapja annak, hogy mit fogunk a vásárlási listára írni. Mert miért is kerül olyan sok élelmiszer a kukába még mindig? Azért, mert elfelejtjük, mi van már otthon.

spájz

Mindenki folytatott le egy-egy bolt közepén ilyet magában, vagy volt fültanúja hasonló párbeszédnek:

-„Van otthon tejföl?

-“Nem tudom, de biztos ami biztos, veszek egyet.”

És akkor veszünk egyet. Lehet a legnagyobb kiszerelést, pedig volt otthon már egy nagy dobozzal, amit fel lehetett volna használni, csak éppen a hűtő hátsó részébe csúszott, eltakarta egy sor olyan élelmiszer, amik elé aztán továbbiak kerültek.

Adunk hát a vásárlássokkal kapcsolatban néhány tippet, hogy elkerüljük a leggyakoribb buktatókat, a felhalmozást és a pazarlást:

 

 • Legyünk nagyon tudatosak! MINDIG vásárló listával induljunk el és legalább azokra az élelmiszerekre figyeljünk, amelyek romlandóak. Használjuk el őket, vagy legyen fejben melyik a frissebb, melyiket kell hamarabb elfogyasztani. Egy doboz tejföl nem a világ – gondolhatnánk, de sok kicsi sokra megy. Ha valóban annyit költünk csak élelmiszerre, ami biztosan elfogy, akár több ezer forint is maradhat a hó végén a pénztárcánkban.
 
 • Mindig azt használjuk el előbb, ami már otthon van, még akkor is, ha csábítóbb a friss zeller annál, ami már pár napja fonnyad a kamrában.
 
 • A bevásárlólistától csak akkor térjünk el, ha valóban szenzációs lehetőségre bukkanunk, akkor viszont érdemes abból (például az akciós csirkemellből akár nagyobb mennyiséget is beszerezni.
 
 • Legyünk résen az akciókkal, ne dőljünk be trükköknek. Mert amit egyik üzletben akciósként hirdetnek, az egy másik üzletben éppen annyiért az ALAPÁR. Vagyis tájékozódjunk!
 
 • Éhesen vásárolni tilos! Ez valóban okos tanács, higgyünk neki, mert éhesen hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat.
 
 • Ne vásárlással javítsunk a hangulatunkon.  Amikor rossz napunk van, megbántottak vagy kudarc ért minket, az önjutalmazás igénye nagyon erőssé válik, és csak azért veszünk meg felesleges dolgokat, hogy megvigasztaljuk magunkat. 
 
 • Vegyi áru vásárlásánál ne a csillogó csomagolást nézzük. Akadnak más szempontok. Például a csomagolásmentes boltokban olcsóbban is megkaphatjuk a hasonló hatásfokú tisztítószereket vagy tisztálkodási szereket. Esetleg pár forintból akár magunk is előállíthatunk olyan takarítószereket, amiket nagyon drágán kínálnak nekünk.

Elromlott az egyik háztartási gépünk?

 

Új háztartási gép beszerzése előtt gondolkodjunk el, hogy egyáltalán szükségünk van-e arra a gépre, vagy megleszünk nélküle. Ez nyilván nem a hűtőre vagy a mosógépre vonatkozik, de ha a kenyérszeletelő mondja be az unalmast, lehet, elleszünk nélküle. Ám akármit is akarunk pótolni, előtte járjunk utána, nem lehet-e megmenteni, megjavítani az eredetit? Ha igen, és a javíttatási költség elfogadható, akkor döntsünk amellett. Sok pénzt meg lehet ezzel takarítani. De szempont az is: az új gép energiafelhasználása mennyivel jobb a réginél? Mert ha nagy a különbség, ha az új sokkal takarékosabb, akkor ez fontos támpont lehet a döntésnél.

Tényleg szükség van egy új ruhára beruházni?

 • Ha van terület, ahol mi nők túlzásba tudunk esni, az bizony a ruhavásárlás.  A tudatosság ezen a fronton is elengedhetetlen.

 

 • Legyünk tisztában szekrényünk tartalmával, mert, ahogy a tejföl esetén, sokszor azt se tudjuk, mi van a gardróbunkban. Felesleges költeni olyanra, ami már van.

 

 • Mielőtt valamit lecserélnénk, nézzük meg, átalakítható vagy javítható-e? Ha igen, esetleg adhatunk egy második esélyt neki. Sok-sok pénzt lehet ezzel a szemlélettel megfogni.

 

 • Ha vásárolni kell, akkor vegyünk jó alapanyagból készült, TARTÓS darabokat.
 • Tanuljuk meg a már meglévő holmikat szettbe illeszteni. Gyorsan ráébredhetünk, hogy egyetlen új darabra sincs már szükségünk, hiszen ezernyi variációban viselhetjük a birtokunkban lévőket.

 

 • Használtruha üzletekben vásárolni nem kínos, sőt, egyszerre takarékos magatartás és környezetbarát is.

 

 • Csereberéljünk, tartsunk olyan napokat, amikor kolléganőkkel, barátnőkkel vagy családtagokkal garázdálkodunk egymás ruhatárában.

Jól bánni a forrásokkal, energiával

 

Igen kényes terület, mert kényelemben élni jó, de olykor kicsi változtatásokkal is jelentős összegeket lehet megfogni:

 • Energiatakarékos izzókra cserélhetjük a régi izzókat.

 

 • Letekerhetjük néhány fokkal a fűtést.

 

 • Elzárhatjuk a csapot zuhanyzás, fogmosás közben, vagy speciális zuhanyfejet vásárolunk, ami sokkal kevesebb víz felhasználásával is a felfrissülés élményét adja.

 

 • Minden esetben lekapcsoljuk a villanyt azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodik senki.

 

 • Alacsonyabb hőfokon mosunk/ritkábban mosunk.

 

 • Autó helyett tömegközlekedünk, többet gyalogolunk vagy kerékpározunk.

Láthatjuk, hogy okos szervezéssel, előrelátással a háztartás nagyon sok felületet kínál a takarékosságra. Éljünk a lehetőségekkel, tanuljunk meg spórolni, mert nagyon megéri. Biztonságot teremthet, ha sikerül megtakarításokra szert tenni.

Share