Szerintem mindannyian ismerünk olyan párt, aki szeretne gyereket, de valamilyen okból nem jön össze. A szívem szokott megszakadni, ha ilyen nőtársammal találkozom, ahogy a gyermekeimre nézve a szemében látom a vágyakozást. Mindig bízom benne, hogy valamilyen módon lehetőséget kap az élettől, hogy átélje a születés csodáját.

Az ember genetikai programjába bele van programozva az utódok létrehozására vonatkozó természetes késztetés. Nagy szomorúság, ha egy pár szívében megvan az erős vágy, de ennek ellenére nem akar jönni a baba. A modern orvostudomány szerencsére több lehetőséget is kínál a vágyott gyermekáldás meghozatalára. A vizsgálatok során hamar fény derül a probléma gyökerére, és enyhébb esetben elég lehet az életmód vagy a táplálkozás megváltoztatása, bizonyos hormonok pótlása. Más esetben pedig orvosi beavatkozással, mesterséges megtermékenyítéssel meg tud foganni az új élet.

Problémák feltárása – megoldások

Orvosi értelemben az a pár meddő, akiknél a rendszeres nemi élet mellett egy év alatt nem fogan meg a baba. Ennyi idő után érdemes kivizsgáltatnia magát.

Lelki okok. A testi tünetek felderítésével párhuzamosan érdemes meglátogatni a pszichológust vagy párterapeutát, mert sok esetben lelki gátak okozzák a várva-várt gyermekáldás elmaradását. A stressz miatt is érezheti úgy a szervezet, hogy pillanatnyilag nem alkalmas a gyermek megfoganása, ezért mindenképpen csökkenteni kell a káros stresszek forrásait.

Hormonműködési zavar. Ennek vizsgálatához vérvizsgálattal ellenőrzik a szervezet megtermékenyüléshez szükséges számos hormonfajtájának szintjeit, melyeket az agyalapi mirigy, a petefészek, a pajzsmirigy és a mellékvese termel. Kezelése a hiányzó hormon pótlásával történik.

Petevezeték elzáródása. Egy speciális kontrasztanyagot juttatnak a méhen keresztül a petevezetékbe, majd ultrahanggal mérik fel a méhüreg és a petevezeték állapotát. A megtermékenyülés szempontjából a méhüreg egészsége a legfontosabb, ugyanis ennek biztosan egészségesnek kell lennie, minden más szerv funkciója a reproduktív kezelések során pótolható. A petevezeték elzáródását laporoszkópiás műtéttel lehet korrigálni.

Endometriózis. A betegségre jellemző, hogy a méhnyálkahártya szövet a méhen kívül is megjelenik, a petevezetékben, a méhizomzatban, a kötőszövetben, de akár a belekben is. Tüneti kezelése történhet hormonálisan, de a káros szövetet műtéti úton el kell távolítani a panaszok végleges megszüntetéséhez.

Immunológiai összeférhetetlenség. Előfordulhat, hogy a méhnyaknyák tulajdonságai miatt a spermiumok nem élnek túl a megtermékenyítéshez elegendő számban. Ennek vizsgálatát a szexuális együttlét után 2–10 órával végzik, a menstruációs ciklus közepén, tüszőrepedéskor. Nyákmintát vesznek, majd megállapítják az abban lévő spermiumok számát, valamint a pH-ját, sűrűségét és nyúlékonyságát. A közismert Szex és New York sorozatban pont ez volt Charlotte problémája, mikor Trey-től szeretett volna teherbe esni. A megoldás itt a mesterséges megtermékenyítés lehet.

Policisztás ovárium szindróma. Komplex anyagcsere- és hormonális betegség, kialakulása összefügg az inzulinrezisztencia jelenlétével. A betegség során megnövekszik a férfi nemi hormon túlsúlya, amely megakadályozza a tüsző érését, így okozva meddőséget. Kezelése több szakember – belgyógyász, nőgyógyász, diabetológus – bevonását is szükségessé teszi.

Alacsony spermaszám. Az ún. spermiogram felállítása során vizsgálják az ondófolyadékban lévő spermák számát, mozgékonyságát és alakját. Ebben az esetben is a mesterséges megtermékenyítés a megoldás, ahol művileg megfelelő feltételeket teremtenek a két sejt sikeres találkozásához.

Mit takar a „lombikbébi kezelés”?

Első lépésben hormonkezeléssel előkészítik a petefészket, hogy egyszerre több petesejt fejlődjön, amelyeket majd megpróbálnak megtermékenyíteni. Ezt követően a tüszőkből leszívják a hüvelyen keresztül felvezetett eszköz segítségével az érett petesejteket. A petesejteket inkubátorban, tápfolyadékban tarják, majd mellé helyezik a spermiumot, és létrejön a megtermékenyítés. Férfimeddőség esetén más az eljárás: mikroszkóp alatt mikroinjektálással akár már egy spermium is elég lehet a sikeres egyesüléshez. Az embriók 4-5 nap fejlődés után kerülnek beültetésre, amely során megtörténik a méhbe való befecskendezésük.

Kihez fordulhatok?

Először a nőgyógyászhoz érdemes fordulni, ha a teherbe esés egy év alatt nem történik meg. Az alapvető rutin vizsgálatokat el tudja végezni. Ha nem derül fény a problémára, akkor kell meddőségi specialistához fordulni.

Számos meddőségi centrum, ún. Reprodukciós Intézmény (2016-os lista: http://www.intima.hu/intim-magazin/meddoseg/meddosegi-maganrendelok-meddosegi-klinikak-gyujtemenye) működik az országban, ahol kimondottan a meddőség kezelésére specializált nőgyógyászok praktizálnak.

Mennyibe fog kerülni? Mit támogat az állam?

Manapság, sajnos, egyre több a meddő pár és egyre több a kései korban fellépő gyermekvállalási szándék, így egyre nagyobb szerep jut a humán reprodukcióval foglalkozó intézményeknek. Sok pár kap lehetőséget az örömteli gyermekvállalásra ezeknek a moden módszereknek a segítségével.

A problémától függ, hogy mennyi vizsgálat szükséges az okok feltárásához, és ezek mennyibe fognak kerülni. Az OEP egy nőnek 5 db „lombikbébi” beültetést finanszíroz, amely egyébként minimum 350.000 Ft-ba kerülne.  A kezeléshez szükséges gyógyszerek jelentős része 70 %-os támogatással kapható, bár így is meghaladja a 100.000 Ft-os küszöböt. Pénzbe kerülnek továbbá a kapcsolódó nem támogatott vizsgálatok (spermiogram, vérvizsgálatok, méhtükrözés, petevezeték átjárhatósági vizsgálat, ultrahang stb.) és a fagyasztási eljárások.

Maga a beültetés tehát a magán intézetekben is OEP által finanszírozott, de sajnos ott minden konzultációért és vizsgálatért külön fizetni kell. Mire a pár eljut az első próbálkozás végére, költségeik valószínűleg elérik az 500.000 Ft-ot.  A vizsgálatok jelentős részét el lehet végeztetni TB-támogatott formában is, de ebben az esetben rengeteget kell várnunk, akár fél év is eltelik, mire mindenhol sorra kerülünk. A meddő párok jelentős része emiatt fordul a magánintézetekhez.

Jellemző árak (csak a legfontosabb vizsgálatokat feltüntetve)

– konzultáció 3-4 alkalmon (15.000 Ft/alkalom)

Női oldal:

– 3 és 21. ciklus napi vérvétel, vércsoport (OEP támogatott)

– Vírus vérvétel: Hepatitis B és C, Treponema, HIV, vérvétel (24.000 Ft)

– Nőgyógyászati vizsgálat, kenetek levétele Bakteriális tenyésztés, Ureaplasma, Chlamydia (OEP támogatott)

– Ultrahang vizsgálatok, minimum 3-4 alkalom (12-15.000 Ft/alkalom)

– Méhüreg és átjárhatósági vizsgálat (50-60.000 Ft)

– hormoninjekciók (120.000 Ft)

– embriók fagyasztásának költsége (10.000 Ft)

Férfi oldal:

– Spermiogram (17-22.000 Ft)

– Bakteriális tenyésztés, Ureaplasma, Chlamydia (4.500 Ft)

– Vírus vérvétel (25.000 Ft)

– Andrológiai konzultáció (25.500 Ft)

Tündéranyu

Share