Amikor gyerek voltam (nyolcvanas évek), kétféle táborozási lehetőség közül lehetett választani. Vagy ment az ember a szinte ingyenes kerületi napközis táborba, vagy összekuporgatta a zsebpénzét (takarékbélyeg!), és irány az úttörőtábor (Sóstó visszavár!).

Azóta természetesen sok százféle tábor közül válogathatnak a szülők, gyakran a bőség zavarával küszködve. A határ a csillagos ég, avagy ezt inkább a bukszájuk szabja meg. Mert bizony jó mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába, ha az ember nyelvi táborba, sporttáborba vagy hasonlókba akarja befizetni a gyerekét, különösen ha a több csemetét kell táboroztatni nyáron.

Sok ilyen tábor napközis – nem ott alvós –  jellegű, anno én is dolgoztam reggel 8-tól délután 4-ig tartó angoltáborban, illetve Zoo-(állatkerti)-táborban. Emiatt aztán a gyerekek a nyári szünetüket is a városban töltik, nekünk is a Pálvölgyi cseppkőbarlang illetve a Vácrátóti arborétum volt a legtávolabbi célpontunk.

Mi van akkor, ha nemcsak szimpla gyerekfelügyeletet keresünk a nyárra, vagy ha nem valamelyik iskolai tantárgyat akarjuk szerencsétlen gyerekkel még a vakációban is gyakoroltatni (vannak matektáborok is!), hanem valami különleges élményt szeretnénk nekik nyújtani?

Szerintem az a jó tábor, ami kizökkenti a gyereket a mindennapi környezetéből, a hétköznapi rutinból. Városi csemete igenis menjen vidékre! Azt nem mondom, hogy a vidéki meg menjen a városba, mert kínzás lenne 40 fokban az aszfaltdzsungel, bár el tudnék képzelni egy „Ismerd meg Budapestet!”-tábort is. De mondjuk számukra környezetváltozást jelenthet, ha a tóparti gyerek a hegyekbe megy, a dombvidéki meg mondjuk a Tiszához.

A jó tábor nem biztosít a gyerekeknek extra luxust. Csak a szülőknek fontos a fürdőszoba milyensége, a gyerekek le tudnak lavórban is mosakodni. Teljesen mindegy, hogy kőház vagy faház, a gyereknek egy egzotikus jurta nagyobb élményt jelent. Hiába viszik a kütyüket mondjuk egy nomád táborba, ha ott nincs is térerő! Mennyivel kalandosabb és egészségesebb a szabadban számháborúzni vagy fogócskázni, erdőt járni .

Legjobb az a tábor, ahol még áram sincsen, és az erdő közepén sátoroznak. A gyerekeim egyszer voltak egy olyan indiántáborban, ahol tipikben aludtak a puszta közepén, indián ruhát és fejdíszt hordtak, és kipróbálták a harci eszközöket. Országos hírnevet szereztek például a bakonyi indiántáborok.

Ha azt akarjuk, hogy a gyerek valami nagyon mást éljen meg, mint otthon, akkor küldjük egy ökofaluba. Visnyeszéplakon például tartanak gyapjútábort, ahol egészen a „kályhától” kezdik: birkanyírás, tisztítás, kártolás után gyapjút festenek, nemezelnek, rokkán fonnak. Délutánonként meg lehet csikót szelídíteni, este pedig táncházban ropni.

Az Ipolyszalkai Tájházban az ősi népi kismesterségeket próbálhatják ki a gyerekek. Kenyeret sütnek, bőröznek, szőnek. Nagyon jó hatású, ha a folyamatosan zárt térben lévő gyerekek kiszabadulnak a jó levegőre, ha a számítógépek nyomkodása helyett agyagot gyúrnak vagy fát faragnak. Állítólag az okostelefon és a laptop csak az első napon szokott hiányozni (durva, de van, aki ilyenkor szabályos elvonási tüneteket produkál), utána teljesen elfeledkeznek róla.

Ha a gyerek nagyon szereti a természetet, menthet békákat, gyűrűzhet madarakat.. Sokszor többet ér egy ilyen egy-két hetes tábor, mint egy egész éves biológiatanulás. Ha jó a gyermekünk kézügyessége készíthet kreatív “mesterműveket” is kézművestáborban. Ősi hagyományokra szeretnénk a gyermekünket fogékonnyá tenni, vihetjük ilyen tematikájú táborba is. Ennél még olcsóbb, ha leküldjük tanyára. A gyerek besegít a gazdaságba, tehenet, kecskét fej, sajtot készít, birkát terel. Az én fiam is pásztorkodott már a Tűzkövesbörc tanyán. Az sem mellékes, hogy ilyenkor nem egy mesterségesen kreált programban vesz részt, hanem egy családi gazdaság szerves részévé válik rövid időre.

A lényeg, hogy egészséges környezetben, a természetben legyen, hasznos tevékenységeket végezzen, de ne legyen percre beosztva az ideje. Legyen lehetősége kihívásokkal szembenézni, és más, sokszor ismeretlen gyerekek társaságában lenni, és gyakorolni a közösségi együttélést.

A végére néhány  összefoglaló oldal, ahol tematikusan lehet táborokat keresni nyárra!

https://gyerektabor-kereso.hu/

http://taborhelyszinek.hu/

http://www.taborfigyelo.hu/

https://gyerektabor-kereso.hu/budapesti-napkozis-taborok

Réka

 

Share