Mi nők a nyári napsütés minden egyes pillanatát szeretnénk kiélvezni, hiszen nem csupán a közérzetünkre van pozitív hatással, de jót tesz szervezetünkre is, D vitaminnal tölt fel bennünket a téli hónapokra. Mivel a napsugaraknak nem csak jótékony hatásuk van, nem szabad megfeledkeznünk bőrünk megfelelő ápolásról – külső-belső hidratálásáról. A Napnak köztudottan komoly szerepe van a bőr öregedésében: a napsugarak olyan folyamatokat aktiválnak a bőrben, melyek negatívan befolyásolhatják a kollagén termelését. Ennek következtében a bőr veszít rugalmasságából, ráadásul olyan sérülések is keletkezhetnek a bőr felső rétegén, melyek akár bőrrákhoz is vezethetnek.

A nyári bőrápolási teendőink közül az egyik legfontosabb a hidratálás, azaz a bőrünk ellátása a lehető legtöbb nedvességgel, hiszen a szervezetünknek a nagy melegben sokkal több vízre van szüksége. A belső vízpótlás a bőrünkre is kihat, ám ez önmagában nem elegendő.

Mert az UV-sugárzás, az égető nap, a klóros víz a strandon, a sós tengervíz, a klíma csupa olyan dolog, ami nem tesz jót a bőrünknek: kiszárítja, öregíti, durvává és érdessé teszi.

A nyári bőrápolás kapcsán sokaknak szinte csak az UV sugárzás elleni védelem ugrik be, pedig a meleg hónapokban bőrünknek sokkal nagyobb gondoskodásra van szüksége, főleg nyaralás idején.
Mert a nagy melegben sokkal hamarabb kiszárad ki bőrünk, pláne, ha hidratáláson kívül, a folyadékfogyasztást is elhanyagoljuk. Vízpótlásra fogyasszunk tiszta vizet, szűrt vizet, vagy ásványvizet., azok közül a szénsavmenteset preferáljuk, mert a szénsavas változat szárító hatással bír. Kerülendők a cukros üdítőitalok, az energiaitalok, mert magas cukortartalmuk és a bennük lévő mesterséges adalékanyagok miatt veszélyesek az egészségünkre. A tea félék, valamint a kávé tartalmaz ugyan vizet, de vízhajtó tartalmuk sajnos kivezeti a testből a vizet, ezért ezek nem megfelelőek vízpótlásnak.

Nyaraláskor is az arcunk is ki van téve a külső környezeti ártalomnak, ráadásul a napsütés miatt állandóan hunyorgunk, ettől a szemkörnyéki izmok feletti, és a két szemöldök közötti bőr hamarabb ráncosabbá válik, ezt a folyamatot a száraz levegő pedig csak fokozza. Mivel nyáron jóval többet izzadunk, a por könnyebben megtapad a bőrünkön, ami eltömíti a pórusokat, ráadásul a bőrön lévő kórokozók is gyorsabban szaporodásnak indulnak, ami akár pattanások előbukkanásához vezet.

A hidratálás nyáron különösen nélkülözhetetlen, ezért napközben fényvédővel ellátott hidratátó krémmel kenjük be az arcunkat, és viseljünk szalmakalapot, napszemüveget, hiszen a szemünknek is ártanak káros UV-sugarak. A nap végén semmiképp se feledkezzünk meg az arcunk tisztásáról, jó választás a micellás arcvíz, ami után egy tápanyagokban gazdag pakolással kényeztessük arcbőrünket. A shea vajnak nyáron különösen ajánlott a használata, mert védi a bőrt az UV sugárzás ellen, mivel egy védőréteget képez rajta.

A bőrápolás mellett, a hajunkat ugyanúgy megviselik a környezeti ártalmak: a napsugarak, a hőség és a sós/klóros víz kifakítják, kiszárítják, és töredezetté teszik. Szerencsére ma már számos nyári hajápoló termék UV-védelemmel van ellátva, a regeneráló, színvédő pakolások szintén a haj védelmét szolgálják, és a különféle hajbalzsamok és hajolajak is. Viseljünk kendőt vagy szalmakalapot, utóbbi az arcunkat is védi a perzselő napsütéstől.

A nyári melegben az egészségvédő szuperélelmiszereket helyezzük előtérbe: a zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat, méregtelenítő algákat, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak egészségvédő összetevőket – vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, rostokat –  és más olyan természetes tápanyagokat, amelyek fenntartják, és szükség esetén helyreállítják szervezetünk megfelelő működését.

A nyári melegben kiemelkedően fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk, naponta 3 liter szénsavmentes víz vagy cukrozatlan tea fogyasztása ajánlott. Ha sportolunk vagy fizikai munkát végzünk, akkor természetesen több folyadékbevitel szükséges. Részesítsük előnyben a nyári gyümölcsöket és friss zöldségeket, és mellőzzük a zsíros, nehéz ételek fogyasztását. Inkább dobjunk össze egy könnyed salátát növényi vagy különböző magvakból készült olajjal. Ezek nem csupán esszenciális zsírsavakkal látják el a szervezetünket, de még bőrünket is megóvják a túlzott nedvességveszteségtől.

Share