Visszafordíthatatlanul itt a nyár! Előkerülnek a lenge nyári ruhák, a szoknyák és rövidnadrágok. És jön az örök dilemma: hogyan szabaduljunk meg a nem túl esztétikus szőrszálaktól? Bár már elég sok divatirányzat van, ami próbálja újra divatossá tenni azt, amit a természet adott, azért a többség még nem viseli jól, ha a metrón összesúgnak a háta mögött, és a lábára mutogatnak, ezért marad a szőrtelenítés. A szépségért pedig szenvedni kell, tartja a mondás, ami ebben az esetben különösen igaz! És hogy melyik a legjobb módszer a szőr elleni csatában? Tartósság, ár vagy kényelmi szempontok számítanak? Nézzük, milyen lehetőségeink vannak!

Borotválás

Ez a leggyakoribb szőrtelenítési módszer. Egyszerű, gyors, olcsó, és ami nem utolsó szempont, fájdalommentes! Otthon is elvégezhetjük, akár zuhanyzás vagy fürdés közben. De amennyi előnye, ugyanannyi hátránya is van. Sajnos ez a megoldás egyáltalán nem tartós, így ha nem szeretnél dzsungelt növeszteni, akkor 2-3 naponta muszáj megismételned a műveletet. A pengék is gyakran okozhatnak sérüléseket és szőrtüsző-gyulladás is kialakulhat, ha nem megfelelőek a higiéniás körülmények. Bár a közhiedelem szerint megerősíti a szőrzetet, valójában csak levágja a szőr végén lévő puha részt, ezért tűnik erősebbnek. Jó minőségű borotvát már 2 – 3000 Ft-ét vehetünk, így ez a legolcsóbb módja a szőröktől való megszabadulásnak.

Gyantázás

Nálam nem tartozik a kedvencek közé, mert nyakig ragacsos leszek tőle, de tény, sokkal tartósabb, mint a borotválás, hiszen akár 3-4 hétre is megszabadíthat minket a nem kívánt szőrszálaktól. Hátránya, hogy fájdalmas, bár a gyakori gyantázók közötti nem reprezentatív felmérés szerint hozzá lehet szokni.  Az sem válik a módszer előnyére, hogy a két szőrtelenítés között van egy átmeneti pár nap, amikor a szőr már elkezd nőni, de még nem téphető ki. Felléphet még allergiás reakció, vagy akár szőrbenövés is keletkezhet, amikor a szőr újra nőni kezd. Általában kozmetikus végzi, de kaphatóak már otthoni gyantázó szettek, illetve hideggyanta csíkok is. Ha kezdők vagyunk, semmiképp ne otthon próbálkozzunk először, és főleg ne az intim területeken. Egy kozmetikában végzett gyantázás ára 2000 és 5000 Ft között mozog területtől függően, egy otthon kapható gyantázó szett ára 3500 Ft-tól kezdődik.

Epilálás

Hasonló elven működik, mint a gyantázás, tövestül tépi ki a szőrszálakat, így akár 3-4 hétre is megoldódik a szőrproblémánk. Gyors és kényelmes szőrtelenítési mód, hiszen nem igényel különösebb előkészületet, és akár nyaralásra is magunkkal vihetjük a készüléket. Bár ez is fájdalommal jár, de a tartóssága mindenképp mellette szól. Egy készülék ára 5000 Ft-tól indul, de 10000 Ft körül már egészen profi, akár jégakkuval ellátott készüléket is tudunk vásárolni. Mivel az epilátort csak egyszer kell megvenni, így ez is költséghatékony megoldást jelenthet, persze, ha bírjuk a vele járó fájdalmat. Az intim terület epilálását csak valóban bevállalósaknak ajánlom!

Szőrtelenítő krémek

Talán ez az a módszer, amit a legkevésbé ajánlott! Lényege, hogy a krémben lévő vegyi anyagok roncsolják a bőr felszínén a szőrszálakat, ezáltal 1-2 hétre simává varázsolják a bőrünket. Hátránya, hogy gyakran okoz allergiás reakciót, és nagyon szárítja a bőrt. Én egyszer próbáltam, de olyan érzés volt, mintha savval marnák a bőröm, így többször inkább nem kísérleteztem vele. Előnye, hogy olcsó, gyors, kényelmes, otthon elvégezhető és „elvileg” fájdalommentes. Egy krém ára 1000 Ft-tól indul.

IPL technológia, a tartós szőrtelenítés

Amióta megjelentek a rövid szoknyák és a sima lábszár a nőiesség egyik jelképévé vált, a tudomány azon fáradozik, hogy valóban végleges szőrtelenítő módszert fejlesszen ki. A lézeres eljárás jó pár éve jelen van a szőrtelenítési piacon, de mivel nagyon drága, így csak kevesen engedhetik meg maguknak. A villanófényes (IPL) technológia egyfajta költségkímélő alternatívaként jelent meg. Lényege, hogy a szőr növekedéséért felelős sejtcsoportot támadja, és ez által jelent „végleges” megoldást. Az idézőjel nem véletlen. Bár véglegesnek ígérik, a kezelések elmaradása után a szőrszálak sajnos ugyanúgy visszanőnek. A kezeléssorozat általában 6-8 alkalmat jelent, 2-4 hetente, ami területtől függően 10.000 és 35.000 Ft között mozog. Előnye, hogy nincs szőrbenövés, és a fájdalom is sokkal kisebb, de – és ez saját tapasztalat – a szőr az utolsó kezelés után néhány héttel újra nőni kezd. Ezért fenntartó kezeléseket kell végezni, 3-6 havonta, és rövid idő alatt utol is értük a lézeres kezelés árát.  Kaphatóak már otthoni IPL készülékek is, ezek ára 100.000 Ft körül mozog.

 Végleges (?) lézeres szőrtelenítés

Nagyon nem olcsó, de valóban tartós megoldást jelent! Bár fájdalommentesnek mondják, de ez egy nagy kamu… Nem az! Bár területenként változó fájdalommal jár, a teljes intim lézerezés fényévekre van a kellemes szőrtelenítéstől! A kezeléseket itt is többször kell ismételni, hiszen a szőrszálak különböző életciklusokban nőnek, és akkor irthatóak ki hatékonyan, ha épp a növekedési szakaszban éri őket a lézer fénye. Annál hatékonyabb a módszer, minél nagyobb a kontraszt a bőr és a szőr színe között. (Tehát minél világosabb a bőrünk és minél sötétebb a szőrünk színe.)  Előtte és utána tilos a szolárium és napozás, mert ebben az esetben a lézeres eljárás a bőrön színelváltozást okozhat. Én jelenleg a 7. kezelésnél járok, és úgy néz ki, hogy valóban hatékony a dolog. Persze azt, hogy tényleg végleges-e, majd csak évek múlva fogom tudni megmondani. Az ára természetesen itt is területfüggő: 15.000 Ft-tól indul (bajusz), míg a teljes láb lézeres kezelése akár 115.000 Ft is lehet. Ha azonban valóban végleges eredményt hoz, és ki tudjuk gazdálkodni, akkor mindenképp megéri, hogy nem kell többé a szőrszálakkal harcolnunk. És ha egy kicsit szemfülesek vagyunk, egy kuponnal akár sokkal kedvezőbb áron is „hozzájuthatunk”.

De bármelyik módszer is legyen a befutó, előtte mérlegeljük a lehetőségeinket! Válasszuk azt, ami az igényeikhez, pénztárcánkhoz és persze fájdalomtűrő képességünkhöz a leginkább passzol!

Szilvi Fitness

Share