A Mindennapok Női Szemmel Egyesület novemberben, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához (november 25.) közeledve kiemelten foglalkozik a kapcsolat erőszak és gyermekbántalmazás témájával, mely sajnos egyre gyakoribb jelenség a magyar mindennapokban.

E hónapban szeretnénk rávilágítani az emberek figyelmét arra, hogy a toxikus viselkedésminták milyen formában hordozzák az erőszak rejtett jeleit, amelyeket az áldozatok elsőre talán nem is vesznek észre. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az áldozatok felismerjék időben ezeket a jeleket környezetükben és szükség esetén kérjenek segítséget.

A rémisztő statisztikák szerint élete során minden ötödik nőt ér kapcsolaton (vagy családon) belüli erőszak. Ez jelenleg 750.000 nőt érint és jelenleg is közel 260 000 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban, melyben a legtöbb esetben az agresszió láthatatlan marad. Mert az áldozat mélyen hallgat róla, vagy azért, mert nem ismeri felfel, hogy erőszak áldozata, főleg akkor ha az erőszak még nem jutott el a tettleges bántalmazásig mert lelki, verbális bántalmazást él át.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ismerjük fel, ha bántalmazó kapcsolatban élünk és mihamarabb tegyük meg a szükséges lépéseket, ha kell, kérjünk segítséget!

Először szűkebb környezettől (pl. a tanúktól) remélhetünk segítséget, ellenben ha a környezet passzív, és magunkra hagy bennünket és nem áll mögénk támogatólag, akkor mindenképpen keressünk olyan szervezetet, területileg elérhető intézményt, melynek feladatai között a kapcsolati (családon belüli) erőszak áldozatainak segítése, támogatása is szerepel.

Tudatosítani szeretnénk, hogy a bántalmazó legfőbb célja, leépíteni az áldozat önbizalmát, és elhitetni vele, hogy értéktelen.

Fontosnak véljük azt is kommunikálni, hogy a lelki terror, a verbális bántalmazás ugyanolyan káros és veszélyes, mint a fizikai bántalmazás. A különbség, hogy nem jár testi sérülésekkel, mert a támadást a bántalmazó nem az öklével, hanem a szavak erejével éri el.
Célunk, hogy a fiatal generáció, a rossz kapcsolatban élő nők felismerjék a bántalmazó emberi kapcsolatok nyilvánvaló és apró jeleit is, mivel a lelki bántalmazás ugyanúgy rombol, megsemmisít és leigáz, mint a fizikai!

ISMERD FEL A JELEKET!

A bántalmazás többféle módon megnyilvánulhat:

A prevencióval, korai felismeréssel, társadalmi összefogással csökkenteni lehetne a családon belüli erőszak előfordulást és kimenetelét.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület szervezésében kerül megrendezésre egy ingyenes, online rendezvény. Az előadás mindazoknak szól, akik családjában sajnos jelen van a verbális bántalmazás, illetve azok számára is, akik szeretnének több információhoz jutni, és ezáltal segíteni az erőszak csapdájában vergődő szerettüknek.

Erről a különösen érzékeny témáról beszélgetünk november 28-án 18.00 órakor Tari Annamária pszichoanalitikussal. A beszélgetésben részt vesz Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel alapítója.

Az előadáson való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció itt >> https://forms.gle/DnYFRQwtY1AuLx3n9

Azok számára, akik részt vesznek az élő, online előadáson, lehetőség lesz a témával kapcsolatban kérdezni is majd Annamáriától az előadás végén.

Minden regisztráló ajándékba kapja az előadáshoz kapcsolódó online kiadványt, valamint sorsoláson is részt vesz, ahol Tari Annamária: Bátor generációk című könyvének 3 példánya kerül kisorsolásra.

Share