Április az igazi tavaszhó. Bolondosnak mondják, mert hol esik, hol fúj, hol süt a nap; hol megfagy benne az ember, hol megsül. Döröghet az ég és ragyoghat a szivárvány. A hónap ősi elnevezése a „Szelek hava”, a keresztények pedig „Szent György havá”-nak hívják.

A Kos jegyébe lépve kirobbannak az energiák, előbújnak a rovarok, a halak, kivirágzik a természet. Ez a kertészkedés klasszikus időszaka. Ha követni akarjuk a hagyományt, vessünk magot, hozzunk létre veteményest, alakítsunk ki virágágyást. A gyerekekkel szedjünk virágcsokrokat, rajzoljunk, fessünk, gyurmázzunk virágokat. Színes papírból vagy anyagokból készített pillangókat függesszünk fel a házban. A kislányok kutyatejből koszorút fonhatnak, a kisfiúk fűzfaágból sípot faraghatnak.

Április 1. Viccelődjünk, bolondozzunk, és akkor se sértődjünk meg, ha minket ugratnak be, és belőlünk csinál valaki „Április bolondjá”-t.

Április 14. Állítólag pont Tibor napján szólal meg a pacsirta és a kakukk. Ahányszor kakukkol, annyi év van még hátra az életünkből.

Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások

Április 21. A Nap a Bika jegyébe lép.

Április 22. A Föld napján sok helyütt szerveznek szemétszedést, erdőtakarítást. Tehetünk bármit, amivel óvjuk a természetet, és védjük a környezetet.

Április 24. Szent György, a „Sárkányölő” napja, aki a lovasok és kovácsok védőszentje. A Pünkösd mellett ez a fiúk próbatételeinek másik hagyományos ünnepe. A lányom iskolájában, Abán például lovagi tornát, vitézi próbákat rendeznek ekkor. A lányok hajnalban szedjenek harmatot a kötényükbe és azzal mossanak arcot, majd díszítsék a kerítéseket nyírfaágakkal. Hagyományos pásztorfogadó nap ez, ekkor hajtották ki az állatokat először a legelőre, hiszen innentől kezdve már tényleg meleg az idő. Ahogyan a mondás is tartja: „Szent Mihály öltöztet (szept. 29.), Szent György vetkőztet.”

Április 25. Szent Márk evangélista napja, a búza ünnepe. A keresztények búzát szenteltek, és zászlójukon búzakoszorúval körmenetet tartottak. Dugjunk cserépbe néhány szem gabonát, és örüljünk a nemsokára előbúvó zöld búzafűnek.

Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások

A Húsvét mozgó ünnep, hivatalosan a Tavaszi Nap-Éj egyenlőség utáni első Holdtöltét követő első vasárnap. Idén április közepére esik, ezért most tekintem át a húsvéti ünnepkörhöz kötődő népszokásokat.

Virágvasárnap tartottak egyes helyeken téltemetést, más néven kiszézést.

Nagycsütörtökön „kikötötték a harangokat”, azokat húsvétig nem kongatták.

Nagypénteken teljes böjtöt volt szokás tartani, az asztalt fekete szélű szőttessel borítani. A falvakban megjárták a kálváriát, azaz Jézus szenvedéseinek stációit.

Nagyszombat a tavaszi nagytakarítás hagyományos napja, ezt még azok is megtehetik ekkor, akik amúgy nem tartják a vallási szokásokat. Tiszta, kimeszelt házzal várták az ünnepet, a kaput zöld ággal díszítették.

Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások

Húsvét vasárnap Jézus feltámadásának ünnepe. Hagyományos ételei a kalács, a sonka, a tojás, a bárányhús, a sárga túró. Ha a gyerekek füvet szednek kosárkájukba, a „nyuszi” belerejti a csoki-állatkákat. Ez nem igazán ősi népszokás, úgyhogy ha ezen a napon is szeretnénk valami hagyományosat csinálni, fessünk a lányokkal tojást. Számtalan tojásfesték kapható a boltokban, mi mégis a természetes hagymalevélre esküszünk. Lehet rá előzetesen viasszal írni, utólag karcolni, harisnyába szorított levelekkel berzselni.

Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások

Húsvét hétfő nem a lerészegedés és a pénzért kölnizés ünnepe! Hanem a megtisztulásé és a termékenységé. Az egész egy nemiséggel kapcsolatos jelkép: a legény jól megöntözi a leányt, aki egy nagy petesejtet, a világ teremtésének jelképét, azaz tojást ad neki. Mi laktunk olyan faluban, ahol élő ez a hagyomány, és akármennyire is megy a sivalkodás, a lányokat vödör vízzel öntik nyakon. Aki menekült, azt régen ruhástul a hideg vizű patakba dobták.

Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások

Az ünnepkör lezárása a Fehérvasárnap, amikor a barátnők komatálat (mátkatálat) küldenek egymásnak. A tálban lévő kaláccsal, tojással pecsételik meg akár életre szóló barátságukat.

Szerző: Réka

Locsolás képforrása

Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások
Áprilisi népszokások
Share