Sajnos tetű – az email tárgy rovatában ennyi szerepel. Ennyi elég, nem nyitom meg a levelet, az elmúlt két évben minden félévre jutott egy-egy invázió. De hogy már a második hét elején jelentkezzen a lény? Már nem félek tőle annyira: mindig meg tudom ölni, és ő mégis élni fog. Most nem találok semmi gyanúsat. Viszont máris viszket a fejem!

A tetű élt

A fejtetű évezredek óta sikeres stratégiájának lényege, hogy csak a homo sapiens hajkoronáját kedveli. Itt élnek velünk a Földön, és nem fenyegeti őket a kihalás veszélye. Ha nem lenne ennyire zavaró, azt mondanám, hogy lenyűgöző. Egyik fejről a másikra mászva korokat és kultúrákat hagynak maguk mögött. Vért szívnak, lerakják petéiket, majd békésen kimúlnak. És mindezt azóta, hogy az ember ruhát öltött.

A tetű él – tennivalók tetvesség esetén

  1. Keressük!

A tetveknek megvannak a maguk életciklusai: serke, lárva, majd a kifejlett tetű lesz belőlük. Ez azonban több hetet vesz igénybe. Tehát az a legfontosabb, hogy időben észrevegyük a serkéket. Megfigyelések szerint a fejtetvesség alapvetően 3-13 éves kor között a legjellemzőbb, de míg korábban inkább óvodai jelenség volt, addig ma az iskolákban gyakoribb. Amikor a „hajnéző”néni felbukkan, és az első riasztás megérkezik, a gyerekek nagy része még nincs reménytelenül eltetvesedve. Ilyenkor leginkább serkéket találunk, élő állatot nem (egy két élő tetűt nem lehet észrevenni, mert menekülnek a fény elől). Ha viszont kikelnek, akkor az égiek legyenek irgalmasak hozzánk.

  1. Ismerjük fel!

A serke nyomra vezet. Úgy néz ki, mint a korpa, de nem lehet a hajról lehúzni, lepöckölni. A hajszálakhoz vannak ragasztva. Nem hófehérek, hanem szürkés árnyalatúak. Alakjuk hosszúkás, ovális. Ferdén illeszkednek a hajszálhoz. A tarkón és a fülek mögött gyakoribbak.

  1. Irtsuk ki!

A gyógyszertárban rengetegféle szer kapható és vannak természetes alapanyagúak is köztük. Aki a vécécsészébe sem szívesen önt mérget, az kaphat természeteset a gyermeke fejére is. Ez utóbbi szerek olajos alapúak, és megfullasztják a tetveket. Nem okoznak kötőhártya-gyulladást, és a tetvek sem szoknak hozzá. Ráadásul a gyerek haja fényes lesz és selymes (ha ez valakit vigasztalna).

Bármilyen szert is választunk, be kell tartani a használati utasítást. Az élősködők elleni harc nem bögresüti-készítő party. Nem elég nagyjából bekenni, nem lehet kevesebbet kenni a fejre, de sokat sem érdemes, mert drága.

  1. Utómunka…

A serkéket ki kell szedni. Kétségkívül ez a legrosszabb. A serkefésűvel, melyet a legtöbb szerhez adnak, jól szét lehet húzni a hajszálakat, így könnyebb észrevenni a serkét, de abban ne bízzon senki, hogy elég a fésűvel fésülgetni a hajat. (Haha.)

Hosszú hajúaknak nehezebb. Okosabb hajat vágatni, bár derékig érő hajból is ki lehet irtani, csak időigényes a folyamat. Ebben az esetben a legjobb módszer az, ha a hosszú hajat négy szabályos részre osztjuk, és külön-külön copfokat alkotunk. A kezelés utáni egy hétben így a ráérő időben mindig csak egy negyedet kell átnézni, s talán az ember nem bolondul meg teljesen.

Használjunk ecetet. A haj öblítésére is jó hajmosás után, de az is jó, ha ecetbe mártott serkefésűvel fésüljük át a tincseket, hiszen az ecet bontja a serkék ragasztó anyagát, és az ecet szagát az élő tetű sem kedveli.

  1. Takarítás, mosás

Ez is fontos, nehogy ezen múljon. Ki kell mosni a sapkákat, ágyneműket, takarókat. Sajnos a tetű jól bírja a strapát 60 fokig. Vagyis ez alatti hőmérséklet nem biztos, hogy kiirtja. Ellenben az éhezéstől elvileg három nap alatt elpusztul, úgyhogy amit nem akarunk kimosni, azt elég egy időre elcsomagolni egy zacskóba.

A tetű élni fog?

Mint mindig, a legfontosabb a megelőzés! Rendszeresen nézzük át a gyerekek haját nappali fényben, napsütésben. Lehet ecettel öblítgetni a hajat hajmosáskor. Én házi készítésű tetűriasztóval biztosítom a lelki békénket.

Vigasztalásként pedig képzeljetek el egy olyan fodrászatot, ahova az ember elviszi a tetves gyerekét. A szakképzett személyzet egy speciális eszközzel nagyon forró levegőt fúj a hajszálak közé. Ettől a serkék teljesen kinyuvadnak. A tetemeket kiszedegetik a hajból. Kész.

Hát ez a jövő, mely már itt van, mert a módszer létezik, csak még nem eléggé elterjedt és drága is. Remélem, hogy a mosógép, az eldobható pelus és az okostelefonok korában eljutunk oda, hogy a nők felszabadulnak a kurkászás ősi kötelezettsége alól is.

Ha pedig mégis felüti a fejét a tetű, olvassatok valami vigasztaló mesekönyvet!

Szécsi Noémi (2015): Tetű mese, Budapest, Kolibri

Évaréka

Share