„Hát ez meg mi?!” – kérdezték unos-untalan a körülöttem lévők, mikor a fiamat idegen helyen tettem tisztába. Minden peluscserénél újra és újra nekiveselkedtem elmagyarázni, hogy létezik már modern, mosható pelenka, lélegző poliuretán külső, bambusz betét, mikroszálas belső és így tovább… Kevesen hallottak róla, és akik ismerik, azokat is megosztja a mosható pelenka használata. Számos előnye mellett hátránya is van, magam sem török pálcát senki felett, ha nem akar vesződni vele. Mert valóban, ezzel munka van, nem lehet egyetlen mozdulattal elintézni. De csak ezért ne dobjuk ki a használat gondolatát a kukába, lássuk, miért is érdemes bíbelődni vele!

Hogy néz ki egy mosható pelenka?

Rendszerint három rétegből tevődik össze, egy külső légáteresztő, nedvességtartó PUL réteg, középen a nedvességet beszívó és magában tartó betét (frottír vagy bambuszos), és a baba bőre felé egy puha, mikroszálas anyag.

Létezik olyan verzió, ahol a rétegek össze vannak varrva (AIO, all-in-one pelenka); van zsebes változat, ahol a betétet ki lehet húzni egy zseben keresztül; és van olyan is, ahol a különálló, nedvességzáró héjon belülre tehető a belső betét. Legbelső rétegként szoktak un. kakifogó papírkendőt használni (ne tessék fanyalogni!), amelyet egyből a vécébe lehet dobni, de akár ki is mosható.

Lehet kapni több méretben (S, M, L), de létezik állítható verziója is, amelyet patentokkal lehet az aktuális méretre igazítani. E aztán az egész pelenkás korban jó, viszont az egészen kis csecsemőn elég nagy a csomag. Derékon a záródása lehet patent vagy tépőzár.

Pro és kontra

Olcsó. Első nagy előnye az ára. Egyszeri nagyobb költség, ami aztán a mosási költségekkel együtt is néhány hónap alatt megtérül. (Létezik egy erre vonatkozó kalkulátor, meg fogtok lepődni, ha kiszámoljátok a költségeket.) A babák jellemzően a pelenkázás utáni öt percben képesek telekakilni a friss pelust, a moshatózásnál ez nem jár annyi bosszankodással, hogy „basszus, most dobtunk ki megint 70 forintot az ablakon”.

Nem beszélve arról, hogy akár több gyereket is kiszolgálhat egy garnitúra (ami kb. 20 db). A fiam után a lányomat is ugyanazzal a készlettel pelenkázom, ami rajta ugyan elég érdekesen néz ki, mert fiús minták vannak rajta, de azért kisautós, robotos vagy labdás pelusba sem rossz csorgatni. Hálistennek, emiatt még nem tud reklamálni!

Környezetbarát. Számomra a második nagy motiváció, hogy a mosható pelenkával nem termelek sok szemetet. Egy kisbaba összes összepiszkított eldobható pelenkája egy kisebb domb méretű hulladékot tesz ki. Ez tény, ezen nincs mit többet magyarázni, de fontos lenne néha magunk elé képzelni!

Fotó: naturmama.cz

Öko. A mosható pelenka az eldobhatóval ellentétben nem tartalmaz illatosító anyagokat, gélesítő anyagot, más adalékokat. Mivel nem gélesedik be a pisi, ezért kevesebb nedvességet tud befogadni, illetve nem tartja annyira tökéletesen szárazon a baba bőrét. Ez pedig a szobatisztaságra neveléskor előnyös, hiszen a kicsik jobban tudatában van annak, hogy mikor pisilnek. Én ugyan ezt az áldásos hatását nem tapasztaltam, mert a fiam ugyanúgy a megszokott három éves korban lett szobatiszta, de mások esküsznek rá. Az illatanyag hiánya pedig azt eredményezi, hogy nincs, ami elnyomja a végtermékek szagát, tehát a pisi szagot is jobban megérezni. Valamit valamiért.

Csípőbarát. A mosható pelenka betétje egy hosszúkás, merevebb anyag, amely jobban széttartja a csecsemő lábait, mint a papírpelenka. A babák csípőficamának megelőzésében fontos a combfej medencecsontba való illeszkedési felületének (ún. csípővápa) megfelelő szögben tartása. A mosható pelenka használatával elősegítjük a csípő helyes pozícióban tartását.

Macera a mosás. Sokan hozzák fel ellenérvként, hogy így is elég gond nekik a gyerek – főleg, ha nem az első – nemhogy még a pelenkamosással is foglalkozni kelljen. Részemről sikerült beépíteni a napi rutinba a pelusok kezelését. A levétel után gyorsan ki kell öblíteni – én úgy szoktam, hogy a külső oldalát fogom meg, és a belső felét összehajtva egymáshoz dörzsölöm, így nem éri a kezemet a „cucc”. Ezután jól be kell dörzsölni mosószappannal, lehet rá csöppenteni egy kis fertőtlenítő teafaolajat, és zsupsz, be az erre a célra a fürdőszobába állított fedeles kukába. Aztán mikor megtelt, a kuka tartalmát bele kell borítani a mosógépbe, 40 fokon kimosni, teregetni, és lehet újra használni.

Higiéniai kérdések. Hallottam ellenérvként, hogy ez nem higiénikus, mert csak 40 fokon mosom, ugyanis a PUL anyagot tönkretenné a forralás. Nem tudom, egy biztos, nekem sosem lett gombás vagy kiütéses tőle a babám popsija.

Mikor nem használtam mosható pelenkát? Éjszaka, mert azt tapasztaltam, hogy felébrednek, és nem akarnak visszaaludni. A jó minőségű papírpelenka tagadhatatlan előnye, hogy reggelig szárazon tart, és mivel a gyerekem sokat szopizott és pisilt is éjjel, így nem kellett aggódnom, hogy átázik. Sokan használnak éjszakára is moshatót, két betéttel, de nekem így volt kényelmesebb. Ezen kívül hosszabb utazáskor és nyaraláskor is eldobhatóval pelenkáztam, amikor nem volt lehetőségem mosni.

Mint mindennek, így az eldobható pelenkának is vannak előnyei és hátrányai is, a döntés a mi kezünkben! Nekem bevált, és minden alkalommal jó érzéssel adom rá a kisbabámra.

Tündéranyu

Fotó: heavyeditorial.files.wordpress.com
Share