A minap volt szerencsém részt venni egy progresszív teológia fórumon. „Mi a nő dolga? A férfiak már elmondták nekünk, most mi jövünk” címmel hirdették meg az eseményt a facebookon.

A dolog attól a disszonanciától lett igazán izgalmas számomra, hogy az elnevezése alapján liberálisnak látszó rendezvényt teológusnők szervezték.

Mi a nő dolga?
Mi a nő dolga?

Első blikkre úgy tűnt, hogy Kövér László házelnök, és Ákos nemrégiben nagy port kavart, női szerepekkel kapcsolatos kijelentései lesznek sortűz alá véve, de szerencsére nem ez történt, a címválasztás viszont jó marketingfogásnak bizonyult, hisz a terem csordultig megtelt érdeklődőkkel.

Rám, bevallom, vegyesen hatottak az elhangzott gondolatok. Hívő katolikusként szemlélem a világot, és bár alapvetően én is azt vallom, hogy az egyháznak „haladnia kell a korral”, a hagyományos női-férfi szerepek ellen fellépő, a nők egyenjogúságáért harcoló feministák hangneme nekem sokszor túlzottan agresszív, taszító. Miután az előadók mindegyike (az egy szem férfit is beleértve) büszkén vállalta, hogy ő bizony feminista, egy kicsit tartottam a folytatástól, de végül kellemesen csalódtam. A szónokok határozott álláspontot képviseltek ugyan, de nem lépték át azt a bizonyos, számomra már visszatetsző határt, így eljutott hozzám a mondandójuk. Volt amivel egyetértettem, volt amivel nem.

Dr. Perintfalvi Rita, katolikus teológus, az esemény egyik szervezője elmesélte, hogy mindig is nagy vágya volt a doktorátus megszerzése. Püspöki ajánlást viszont állítólag azért nem kapott, mert egy 26 éves nőnek ebben a korban inkább már a szüléssel kellett volna foglalkoznia. A teológus nőnek végül sikerült ledoktorálnia, külföldön. Ezzel a történettel az a bajom, hogy még ha el is fogadjuk, hogy egyházi berkekben alapvetően a férfiaknak van lehetőségük az érvényesülésre, azért a világ már nem ennyire fekete és fehér. Az egyetemi vezetők és a politikusok között is szép lassan utat törnek maguknak a legelszántabbak, a gazdasági életben pedig egyre több előremutató példát látni a női munkaerő, tapasztalat, érzékenység megbecsülésére. Van még bőven teendő ezen a téren, nem vitatom, de az általánosítás félrevezető! A címben szereplő „a férfiak már elmondták” kitétellel is ugyanez volt a gondom.

Dr. Perintfalvi Rita a későbbiekben felvázolta, hogy az egyháznak kétféle válasza lehet a világ változásaira: egyik a teljesen elzárkózó, fundamentalista reakció, a másik a progresszív, párbeszéd kereső. Abban egyetértünk, hogy csak az utóbbi lehet célravezető, viszont abban vitatkoznék a teológus nővel, hogy csakis „antimodernista” felfogású ember vélekedhet úgy, hogy a feminizmus az oka annak, hogy kevés gyerek születik ma Magyarországon. Nyilván nem ez a kizárólagos ok, de véleményem szerint van a feminizmusnak olyan ága, megnyilvánulási formája, ami alapvetően nem ösztönöz a gyermekvállalásra, sőt!

A kritikai észrevételek után most viszont jöjjenek a női lelket melengető gondolatok, merthogy ezekből is volt bőven a tanácskozáson.

Számomra a „Mi a nő dolga?” kérdésre ugyancsak dr.Perintfalvi Rita adata a legemlékezetesebb választ, idézem: „A lényeg, hogy én dönthessem el, miben tudok kiteljesedni. Az Istennek mindenkiről van egy álma, az lesz boldog, aki ezt meg tudja valósítani! Aki ebben akadályozza a nőt, az nem Isten útját járja.”

Laborci Dóra, a „Kötőszó” evangélikus közéleti blog főszerkesztője szerint a hagyományos női szerepek frusztrálják a mai nőket. (Már akit- szerk.) Szerinte itt az ideje, hogy felvegyük a harcot ezzel, ha nem akarunk örökre a ”már a nagyanyám is ezt csinálta” sztereotípia árnyékában élni. Kisgyermekes anyukaként hangot adott annak is, hogy a várandóssága alatt bizony találkozott olyan, magát hihetetlenül okosnak képzelő férfi orvossal, aki butuska kismamaként kezelte. Ezzel kapcsolatban megint csak az volt az érzésem, hogy igen, sajnos vannak ilyen „szakemberek” is a pályán, meg olyanok is, akik maximális tisztelettel tekintenek az édesanyákra. Az viszont igaz, hogy fel kell emelnünk a szavunkat, akárhányszor sérelem ér minket, hisz a pozitív mellett a negatív tapasztalatok átadása révén tehetjük a legtöbbet azért, hogy idővel csak az arra emberileg is alkalmas orvosok tudjanak praktizálni.

„Fészkelődünk”. Folytatta a gondolatsort dr.Varga Gyöngyi evangélikus lelkész, egyetemi oktató. Ahogy mondta, bár egyre több nő jut katedrához, de az oktatás struktúrája alapvetően még mindig férfias. „Ezeknek a zárt kereteknek fel kell oldódniuk, hogy levegőt kapjunk! Ma kétszer annyit kell dolgoznunk az elismerésért, az elférfiasodás és a lemondó női attitűd között azonban nagyon keskeny a mezsgye.”

Balogh Éva, evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember szerint a nő dolga ugyanaz, mint az emberé: tapasztalni, tanulni, tanítani, tovább vinni az életet. Véleménye szerint, „ha nők írták volna a Bibliát, teljesen más lenne, de most ez van, ezzel kell dolgozni”. Laborci Dóra erre úgy reagált, hogy „Jézus mindig odaállt a számkivetett nők mellé, akikkel senki sem állt szóba. Ezzel mégiscsak ki akart fejezni valamit a Teremtő!”

Az est csúcspontján, pozitív férfi gondolkodóként képbe került Ferenc pápa is, aki kapott egy hatalmas lájkot az előadóktól azért, mert Húsvét után napvilágot látott, „A szeretet öröme”c. enciklikájában így fogalmazott: „Vannak, akik úgy vélik, hogy néhány aktuális probléma a női emancipáció óta létezik, pedig ez nem igaz, ez a hímsovinizmus megnyilatkozása.”

Dr.Varga Gyöngyi faramuci helyzetként értékelte, hogy a feminizmus mellett az emancipációt is gyakran szitokszóként szokták emlegetni az „erősebbik nem” képviselői, pedig a férfiak nélkül ez a két fogalom nem is létezne.

Számomra is kedves megfogalmazása szerint a nemek egymásnak mondott „igenje”az egyetlen út, ami előttünk áll.

Szücs Balázs, református lelkész, családterapeuta, az esemény társszervezője örömmel konstatálta, hogy a nők egyre inkább magukra találnak ebben a megváltozott világban, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy jó lenne, ha a következő évek a férfiakról szólnának! „Újra ki kéne magunkat találni, és ebben sok segítséget kaphatunk a nőktől!”

Lehetne akár ez is a Progresszív teológiai fórum soron következő vitaestjének témája, az érdeklődés szerintem legalább ekkora lenne.

Örülök, hogy a teológus nők bármennyire is elkötelezettek, nem akarták átkeresztelni a rendezvénynek helyet adó Király utcát Királynő utcává, vagyis megismertettek a feminizmus egy olyan változatával, amire érdemes odafigyelni!

Share