Biztosan nem hat meglepetésként, hogy dohányfüst a bőrödre nincs jó hatással… Noha a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy ha dohányzol, akkor szokj le róla, de ezen felül is ajánlunk nked pár egészségvédő ötletet. Azért is, mert leszokni nem egy rövid folyamat lesz, de addig is van mód arra, hogy óvd a bőrödet. Dohányosként végképp csak álom a szép bőr, de ha felhagysz vele azzal bőrödnek is jót teszel! Most arra vállalkozunk, hogy egy jól használható tudás birtokába juss azzal kapcsolatban, hogyan, és miként óvd a bőröd egészségét.

A dohányzás hatására jelentősen romlik a bőr vérellátása, a nyirokkeringés, a sejtek oxigén és tápanyagellátásában zavar keletkezik. Amikor jó a bőr vérellátása, akkor a bőr egészséges, üde, élettel teli, könnyebben jut oxigénhez, tápanyagokhoz.

 

 
Ha már van egy bőrprobléma, a dohányzás tovább ronthatja 

Noha a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy ha dohányzol, akkor szokj le mielőbb róla, de ezen felül összefoglaljuk most röviden neked milyen káros hatásai vannak a bőrödre.   

A stressz és az alkohol után a dohányzás öregíti legjobban a bőrt!

 

A megfelelő vérellátás hiányában:

– a bőr sápadt, fakó, szürkés-sárgás tónusú,

– a nyirokkeringés lassulása miatt pl. a szem alatti területeken ödéma alakulhat ki,

– megjelennek száj körül barázdák “cigarettaránc”,

– bőr petyhüdtté, megereszkedetté válik,

– a keringés, a bőr regenerálódási képessége csökken,

– lassul a hámképzés, a sebgyógyulási folyamatok elhúzódnak,

– eltömődnek a pórusok, a bőr nem jut megfelelő oxigénhez

 

Dohányzás közben a füstöt elnyelik a pórusok, rengeteg szabad gyököt (instabil molekulák, melyek megtámadják az egészséges sejteket) juttatnak a szervezetbe, s ezek megfosztják a bőrt a természetes A- és C-vitamintól, és a kollagén- és elasztinmolekulák pusztulását okozzák. Így a dohányzás nem csak a véráramlást csökkenti, de felemészti a bőr természetes antioxidáns-tartalékait is.

A hosszú évekig tartó dohányzás következtében kialakult bőrminőség romlást csak professzionális kúra kezelésekkel lehet javítani. Alapvető a bőrfelszínen felhalmozódott elhalt hámsejtek eltávolítása, ezáltal javulni fog a keringés az oxigén-ellátás és jóval hatékonyabban tudnak a hatóanyagok felszívódni. Elengedhetetlen a bőr táplálása, hidratálása és a sejtmegújító folyamatok támogatása. Nagyon fontos a megfelelő folyadék bevitel, vitaminok és ásványi anyagok pótlása és a DOHÁNYZÁS MELLŐZÉSE!

A ma rendkívül népszerű e-cigaretták sem egészségesek a tüdőnek, sőt még a bőrünknek is ártanak

Sokan azért szívják, mert a dohányzás egyik kevésbé káros verziójának gondolják, de ez közel sincs így, mert a tüdőt ez a tevékenység is károsítja, ráadásul amit nem is gondolnánk: a bőrünkre is rendkívül rossz hatással van!

Az e-cigi használata a bőr hidratáltságát nagyban csökkenti, innen pedig egyenes út vezet a bőr dehidratáltsága felé. S bár ezek az eszközök sokszor nem tartalmaznak dohányt, de a bennük lévő folyadékban van nikotin – időnként jóval több, mint amennyi fel van tüntetve –, aminek önmagában számos káros mellékhatása van a bőrre. Az e-cigi akadályozhatja a bőr gyógyulását, ami hegeket eredményezhet. Ebben nagyon hasonlít a dohányzáshoz, mert a cigizés pont annyira gátolja a bőr szöveteinek regenerációját, mint az e-cigaretta.

Share