Ugyan már, semmi nem fog változni, majd mindenhová visszük magunkkal.

Hallom sokszor első gyereküket várókat, akik szerint az életritmus nem fog megváltozni a baba megérkezésével. Pedig megváltozik, de anyukai találékonysággal és némi rugalmassággal sok helyzetet meg lehet oldani.

Előtérbe kerülnek a bababarát helyek, programok, éttermek, rendezvények.  Ezeken a helyeken a baba igényeihez pelenkázó és szoptató helységet alakítottak ki, de ami még fontosabb, nem néznek ránk összeráncolt szemöldökkel, ha a kis csöppségünk a hangját hallatja. Szerencsére a világ afelé megy, hogy ez a hozzáállás egyre elterjedtebbé válik.

A rendszeresen hétköznap délelőtt tartott babás programokból is nő a választék. Akkor jöttem rá, hogy ezekre mekkora szükségem van, mikor a szülés után néhány héttel  a férjem visszament dolgozni. Mivel a szüleim nem nyugdíjasok, így maximum azzal tudtam volna ilyenkor találkozni, aki szintén szülési szabadságon van. Így hát utánanéztem, és meg is látogattam a több kisbabásoknak szervezett klubot és programot, ezekből szeretnék szemezgetni a teljesség igénye nélkül.

Beszélgetés, tapasztalatcsere

A baba-mama klubok alapvetően azért jöttek létre, hogy az anyukáknak találkozási felületet biztosítsanak. Vannak helyek, ahol minden alkalommal egy megadott témában (szoptatás, hordozás, mozgásfejlődés, hozzátáplálás) meghívott előadó, szakértő van jelen, akitől kérdezni is lehet. A csöppségeket a padlóra szórt játékokkal lehet közben szórakoztatni.

Máshol csak összejönnek anyukák, és egymással beszélgetve megosztják a tapasztalataikat. Nekem életmentő volt anyukás klubba járni, egy várva-várt program volt, az amúgy nagyon üressé vált naptáramban. Emellett a sorstársakkal való kommunikáció során megismert hasonló történetek segítenek csökkenteni az anyai biztosan-csak-én-nem-csinálom-jól típusú dilemmákat.

Zene

A legelterjedtebb a Ringató nevű hangszeres-zenés foglalkozás, ahol a résztvevő felnőttek és gyerekek átélhetik a közös játék és éneklés örömét. Az énekszót a foglalkozásvezető népi hangszereken kíséri, az anyuka és a kisgyermek közben un. ölbeli játékokat játszanak, amikor a zenét játékos mozgással kísérik. Mindenképp érdemes kipróbálni, a kisfiamat például teljesen megbabonázta először a hegedűszó, hosszú percekig állt, ült egy helyben a hangszert bámulva.

Sport

Számomra a sportot nehéz volt beilleszteni a kismamákra jellemző kialvatlan és monoton napirendbe, leginkább a motiváció hiánya miatt. Nagy örömmel konstatáltam, hogy van lehetőség babával együtt mozogni, ami másokkal együtt nagyon szórakoztató.

Kisfiam nyűgössége miatt hamar rászoktunk a kendőben hordozásra, így adta magát a lehetőség, hogy kipróbáljam a Maminbaba hordozós latin fitneszt. Itt előre vagy hátra kötött babával lehet ritmusos zenére latin táncokra jellemző lépésekből összerakott koreográfiára táncolni. A látszat ellenére egyébként igen fárasztó, emellett felébreszti az „elfelejtett” izmokat a derékon és csípőben.

A biciklizés kedvelőinek kiváló program a Bike with baby, amelyet egyelőre főleg budapesti fitnesztermekben lehet kipróbálni. A babát a hátra kötve tekernek az anyukák, folyamatos, és nem túl megterhelő tempóban, emellett az órán hordozási tanácsadásra is van lehetőség.

A babás jóga, torna vagy úszás szintén jó alkalom a babával való játékos mozgásra, bevallom, hogy ezeket nem próbáltam, így nem tudok róluk véleményt mondani.

A hétvégi programok szervezéséhez számomra legjobban bevált programajánló portál a minimatine.hu, ahol hetente frissülő, babás és kisgyermekes rendezvények közül válogathatunk.

Ezek a programok jó alkalmat kínálnak a kiszabadulásra a négy fal közül. Akár rossz időben is egy jó lehetőség más anyukákkal való találkozásra, tapasztalatcserére, egy kis vidámságra. Érdemes a lakókörnyezetben felkutatni a lehetőségeket!

Szerző: Veronika

 
Képforrás:http://www.kulturba.hu/media/k2/items/cache/233826a67be66a810b23a263230da62e_XL.jpg

Share