Az Óvodában, nálunk őrület van, kérem szépen, Star Wars, The  Avengers, Disney és Marvel hősök hada, R2D2 (Artu ditu), Leia hercegnő, Csubakka, Han Solo, Hulk, Amerika kapitány, Pókember, Batman és mindenféle egyéb csodalény flangál a folyosón.

Fiúk kezében képzeletbeli pókháló és lézerkard, lányok Frozen (Jégvarázs) tüllruhában rohangálnak a csoportszoba előtti öltözőkben. Anna és Elza, a Star Wars lázadói, a Bosszúállók hősei mind-mind kiléptek a mozivászon szűk filmkockáiból és életre kelnek nap mint nap iskolákban, óvodákban, az otthonainkban.

Májusi erő
Májusi erő

Kaptunk már Star Wars kirakóst, dominót, társasjátékot, birodalmi lépegetőt legóból, birodalmi rohamosztagos klónkatona álarcot fegyverrel, Pókember figurát XXL-es és S-es méretben, batmanes sapkát, pólót, pulóvert és még hosszan sorolhatnám. Még egy részt sem látott a fiam a Csillagok háborújából vagy a szuperhősös filmekből, mesékből, szerintem a többiek sem a csoportjából, de már FAN-OK. Jobban ismerik ezeket a comic figurákat, rejtett és jól látható képességeiket, átalakulásukat, mint számos felnőtt, kivéve, persze a képregény őrülteket, sci-fi mániákusokat. Business-szagú  ez a hype, nem is kicsit.  Az agyonreklámozott, szuperhősös termékekből minden eladható a bugyitól kezdve a zsebkendőig…és ezt ki ne akarná kihasználni? Star wars és hősök mindenhol, ahova csak nézek, lehet, hogy csak az én szememet szúrja? Persze, nem kell megvenni mindent, nem kell bedőlni a hirdetéseknek, de a gyerekeket befolyásoló – mesék közé beszúrt- agresszív reklámok meghozzák a kívánt hatást.

Vágyakoznak utána, a többieknek már van,neki is jó lenne.  Mindenféle szuperkütyüvel és figurával játszanak a kortárscsoportban, és aki kimarad….A gyerek szereti,szóval, maradunk mi is a rendszerben…..egy kicsit furi, tudom, de be kell valljam, hogy én az X-men filmeket kedvelem fölöttébb!  Mindenképpen jó, ha van valami különleges képességed, ugye?!Vagy ilyen, vagy olyan, az Erő az erő, ha ébredő még jobb.

A Csillagok háborúja rajongói tudják ezt. Kanadában, Amerikában  ezen a napon – május negyedikén – ünneplik az Ébredő Erőt. A hivatalosan is Star Wars Daynek nevezett “Ünnep” futótűzként terjedt szerte a világon, a közösségi médiában, youtube-on, egyéb közösségi oldalakon. Számos megemlékezéssel, játékkal, mókával teszik felejthetetlenné a megszállottak ezt a különleges napot. Jelmezes versenyeken méretheti meg magát a nagyérdemű közönség, és a sztárokból válogatott zsűri előtt az, aki magára ölti a filmeposzból rajongása tárgyául választott szereplő maskaráját. Gyermeki lelkület megőrzése kötelező! Orvosi rendelvényre, nemcsak gyerekeknek! Már itthon is szerveződik a Játék, lehet csatlakozni Mindkét oldalhoz, aszerint,hogy ki-ki a Sötét oldalhoz vagy a Világoshoz vonzódik inkább. May the Force be with you! Az erő legyen veled!

Eredetileg e szlogen az Egyesült Királyságban terjedt el, amikor Margaret Thatcher 1979. Május 4.-én, mint az első női miniszterelnök megalakíthatta konzervatív kormányát. Egy konzervatív lap utalva a dátumban – május 4.-ében -rejlő szójátékra, ezzel a szalagcímmel jelent meg aznap: May the Fourth be with You, Maggie! Congratulations!  Star Wars rajongók lecsaptak a kihagyhatatlan szóösszetételben leledző lehetőségre és Május 4-ére. Csubakka felébredt, és szólít, mennem kell, hogy a Millennium Falconnal induljunk az óvodába, de május 4.-én és még tovább, az intergalaktikus csillagközi jövőben is Vaslányok, Vasladyk és Vasasszonyok az Erő továbbra is legyen Veletek!

Share