Miért pont a maffia? Mert egy maffiafőnök magabiztos, tudja a dolgát, nem esik kétségbe, tele van ötletekkel, és ami a legfontosabb: tekintélye van mindenki körében.

A legtöbb szülő nem így érzi magát, attól kezdve, hogy gyermeke megközelíti, majd megtelepszik a dackorszakban. Innentől kezdve a kétségbeesés, a tehetetlenség és a szüntelen frusztráció írja le leginkább a szülők érzelmi állapotát. A legtöbb szülőnek az a célja, hogy a gyermeket nevelje, viselkedésére hatással legyen, azt megváltoztassa.

Azonban sokkal eredményesebb lenne, ha először a szülők saját viselkedésüket, indulataikat, érzelmeiket tudnák kezelni. A legnagyobb tévedés, az, hogy konfliktushelyzetben sok szülő elvárja, hogy a gyermek partnerként, felelős, másik félként viselkedjen, pedig ők még nem készültek fel a Cosa Nostrába való beépülésre, éppen csak ismerkednek a szervezet módszereivel.

„Miért nem érted meg, hogy most nem tudok figyelni…..; Nem látod, hogy mit csinálsz?; Nem veszed észre, hogy most épp….” És nem. A gyerek nem érti, nem látja, és nem veszi észre. Illetve igenis észreveszi, de nem tud felnőttként reagálni ezekre a kérdésekre, helyzetekre. Nem képes megküzdeni sem a szülei, sem pedig saját érzéseivel, ezért viselkedik úgy, ahogy. Ezért adunk nekik fakardokat, még nem Yakuzak, így nem csak a fegyvereket, a kommunikációs eszközeiket sem tudják megválogatni.

Mit lehet tenni? Jó lenne, ha szülőként képesek lennénk kontrollálni, irányítani a saját viselkedésünket. Ha lenne egy tervünk, vagy stratégiai arzenálunk. Hamár itt tartunk, a maffialeckék pont ebben segítenek. Kivételes lehetőséget adhat, ha megpróbálunk belebújni más bőrébe. Fontos leszögezni, hogy ezen módszerek teljesen erőszakmentes megoldások, arra irányulnak, hogy a szülő képes legyen a saját viselkedését tervezni, irányítani. Ha szülőként arra figyelünk, hogy mit és hogyan csinálunk, visszakapjuk az irányítást. Csak így lehet kisgyermekünket a helyén kezelni és egyszer eljutni odáig, hogy bevonjuk Őt a Triádba.

Az első lecke:

Tegyél visszautasíthatatlan ajánlatot!

Ez a stratégiai eszköztárunk egyik alapköve. De milyen egy visszautasíthatatlan ajánlat? Olyan, ami nagyon vonzó a másik félnek rövidtávon, nekünk pedig hosszú távú befektetés. A stratégia része, hogy olyan vonzó dolgot kínálunk, ami eltereli a figyelmet a mi hosszú távú befektetésünkről. Ebből következik, hogy számunkra kicsivel több melóval és fáradtsággal jár az ajánlat, ami csak később térül meg, de megéri.

A figyelemelterelés nem csak ebben a leckében, de máskor is alapvető túlélési eszköz. Mindig működik.

Gondold végig! A te  vitapartnered mire vágyik? Mi az, amire nem tud nemet mondani? Tűzharc helyett, legközelebb tegyél neki egy visszautasíthatatlan ajánlatot és máris lekötelezted! Elég később kideríteni, hogy helytáll-e a szervezetben, a legfontosabb, hogy erőszakmentesen megmarad a fölényed.

Nálunk, ez hogy működött?

Minden este kész kínszenvedés volt a fürdés. A fiam utálja, alig lehet bevonszolni a kádba. De a fürdőket szereti, így esett, hogy este meghívtam egy spa-ba. Volt ott minden illatgyertya, meditációs zene, fürdőolaj. Na, ez bejött, imádta. A fürdéssel kapcsolatos gondok egy időre megszűntek. Neki visszautasíthatatlan volt, elköteleződött. Részemről kicsivel több készülődést igényelt, de megérte. Jobb volt, mint minden este harcolni egymással.

A cikksorozatban Luis Ferrante: Maffialeckék című művét használom fel.

Kogon Zsófia, SoulDesign tanácsadó

Maffia
Maffia
Share