A locsolkodás a húsvét egyik legrégebbi hagyománya a közép-európai országokban. Az írásos emlékek szerint a 17. század óta vált szokássá hazánkban, hogy húsvét hétfőn a fiúk meglocsolják a lányokat. Ez a tradíció az évszázadok során kicsit megváltozott, egyes helyeken kissé megkopott.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, illetve a tavaszvárás ünnepe is egyben. 4. évszázada, húsvét hétfő reggel a férfiak, apák a fiaikkal felkerekednek, hogy meglocsolják családjaik, ismerőseik női tagjait. A locsolás hagyománya a termékenységkultusszal van kapcsolatban, de a vízzel való meghintés a keresztség jelére is utal. A legenda szerint Jézus feltámadását hirdető asszonyokat a sírt őrző katonák vízzel öntötték le, hogy elhallgattassák őket. Napjainkban inkább a kölnivizes locsolás került előtérbe, főleg a nagyvárosokban és azok környékén, de vannak települések, például Ópusztaszeren vagy Hollókőn, ahol még a régi szokás szerint locsolkodnak, versikével, hidegvízzel, vödörből öntve. A locsolásért pedig fizetség jár, piros tojás formájába.

Forrás: Eger Hírek

Jaj csak locsoló ne jöjjön

Felgyorsult világunkban, főleg a metropoliszokban a hagyományokat már nem úgy tartják, mint vidéken. A családi ünneplés megmarad. A húsvéti nyuszi kisebb ajándékokat és csoki tojást hoz, az ünnepi asztalon megtalálható a sonka, főtt tojás és frissen illatozó kalács. A hölgyek néhány hímes tojást készítenek. Ha a szűk család férfitagjai hétfő reggel kölnivel locsolják meg őket, az belefér, de kellemetlenül érzik magukat, ha a kilincset a rokonság és a baráti társaság férfi tagjai adogatják egymásnak. Mivel a locsolókat illik megkínálni, így sok helyen a sonka, kalács és sütemény mellé előkerülnek a szeszes italok. Ilyenkor a férfiak egy része már nem teljesen józan állapotba érkeznek a harmadik, negyedik házhoz. Ez szintén elkeserítő és a hölgyek is ezért ódzkodnak az ünnep eme részétől.

Ennek kivédésére sokan vagy bezárkóznak és fejükre húzzák a paplant, tudomást sem véve a locsolókról, vagy felkerekednek hétfő reggel és kirándulni mennek. De az sem ritkaság, hogy a családok már a húsvéti ünnepeket valahol vidéken töltik pihenéssel, túrázással és a helyi húsvéti szokások megismerésével. Pár éve az ünnepet megelőző nagypéntek is piros betűs ünnep lett, így már négy napra lehet megválni a város zajától.

Az idei húsvét más

A koronavírus-járvány miatt idén csak az egy háztartáson belül élők locsolkodnak és a kirándulások is elmaradnak. A húsvét még bensőségesebbé válik. Nincs rohanás, nincs feszélyezettség, nincsenek látogatók. A köszönés telefonon, illetve a locsolás digitális úton történik. Rengeteg vicces és a helyzetre szabott locsolóvers íródott, melyek keringenek a világhálón, amelyekkel mosolyt lehet csalni a hölgyek arcára.

Jövőre pedig újra lehet együtt ünnepelni, kirándulni, elutazni kicsit, és a locsolók pedig nem csak virtuálisan gyűjthetik be a piros tojást, hanem ölelés és két puszi is jár majd fizetségül.

 

 

 

Share