A “Bordó krizantém” – a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja alkalmából megrendezésre kerülő rendezvénysorozat harmadik állomásán, “Kiszabadult szavak” címmel zenés irodalmi estet tartottak 2021. november 26-án, este 18 órától a Hegyvidék Kulturális Szalonban. A Kortárs, zenés irodalmi esten a Litera-Túra Művészeti Magazin alkotói vettek részt. Az eseménysorozat szervezője, a Soroptimist International Budapest CORVINUS Club, társszervezője a Mindennapok Női Szemmel Egyesület.

A SI Budapest CORVINUS Club elnök asszonya Jakab Melinda köszöntötte a hölgyeket. A bordó virágon az esemény színeit szimbolizáló szalagok: az arany és a kék, a Soroptimist szervezetét, a narancs a szebb, erőszakmentes jövőt jelképezi.

Felemelő pillanatoknak lehettek részesei mindazok, akik ellátogattak a Hegyvidék Kulturális Központ Tamási Áron termébe, november 26-án. A Litera-Túra Művészeti Magazin azon alkotói olvasták fel verseiket, novelláikat, akik életük során találkoztak már az erőszak valamely formájával. A felolvasott írások a hölgyek saját, vagy más élethelyzetének visszatükröződései: felkiáltó jelek, amelyek az irodalom kifinomult útját választották a nők elleni erőszak . Az írások súlyát Villuth András zeneszerző, zeneterapeuta hangszeres előadása oldotta.

Danyi Zsuzsanna, az eseménysorozat ötletgazdája felolvasását Villuth András improvizációja kíséri

“A szavak bátran és tisztán csengtek, a csöndjeink teljesek voltak, András Villuth minden pendítéssel gyógyított és a közönség együtt lélegzett velünk. A rendezvénysorozat megszervezésével szerettünk volna másként, leginkább a művészetek finomságával hangot adni ennek a számtalan embert, de leginkább a nőket érintő témának” – osztotta meg velünk gondolatait Danyi Zsuzsanna, az eseménysorozat ötletgazdája, projektmenedzsere.

A háttérben a ‘Halkan’ című fotókiállítás. A képeken a KAMÉLEON improvizációs színház tagjai láthatók.
fotók: Nagy Katalin Matild

A rendezvénysorozat idén hagyományteremtő jelleggel került megrendezésre, mely szerény eszközeivel szeretné kifejezésre juttatni, hogy a nők elleni erőszak megszüntetésének kérdésköre komoly társadalmi problémákat vet fel.

Az ellene való “harc” egyik szép megjelenési formája a “Kiszabadult szavak” irodalmi kiadvány és felolvasóest, az Integrál Női Közösség három szakemberének egymást kiegészítő „A láthatatlan erőszak” előadásai, a Kaméleon Társulat improvizatív színházi előadása, a „Bordó krizantém” címet viselő festménykiállítás Marik Anikó képeivel, valamint a „Halkan” című fotókiállítás Nagy Katalin Matild grafikusművész alkotásaiból válogatva.

Share