Végre itt a tavasz! Lehetne-e jobb hétvégi program a kirándulásnál? Együtt a család, jó levegő, mozgás. Már csak egy dolog szegheti kedvünket: a bokrok ágairól és a fűből ránk leselkedő veszély: a kullancs. Mit tehetünk a kullancsok ellen?

Hol támadnak?

Kullancsoktól nem csak akkor kell tartanunk, ha kirándulni megyünk. Hanem a parkban, a játszótéren, a fák között, piknikezéskor és a kertben is. A vérszívók a sűrű, párás, nyirkos helyeket szeretik: fű, sűrű aljnövényzet és bokros területek. A kis állatka nem szereti a fényt, így gyakran bújik meg a ruha alatt, ahol nehezen tudjuk észrevenni. Kedveli a lágy részeket (hónalj, térdhajlat), de gyakran a hajas fejbőrbe is belemászik.

Miért annyira veszélyes?

A kullancsok által terjesztett két legfontosabb betegség a Lyme-kór és a Kullancs-encephalitis (vírusos agyvelő-és agyhártyagyulladás). A Lyme-kórt csak a csípés elkerülésével előzhetjük meg, míg az agyhártyagyulladás ellen védőoltással is védekezhetünk. Az első tünetek a csípést követő 7-14 napon jelentkeznek, és kezdetben egy egyszerű megfázásra hasonlítanak. A betegség két fázisú: Az első fázisban izomfájdalom, fáradtság, gyengeség, míg a másodikban magas láz, koordinációs zavarok, hányás, szédülés és akár még eszméletvesztés is előfordulhat. A Lyme-kór lappangási ideje változó: 1 nap, de akár 3 hónap is lehet. A legelső tünet a csípés körül megjelenő kb. 5 cm átmérőjű bőrpír. A tünet megjelenésekor azonnal forduljunk orvoshoz!

Hogyan védekezhetünk ellene?

A kullancsok a tavasz végén (április, május) és az ősz elején (augusztus, szeptember) a legaktívabbak. Ha szabadba megyünk, mindig figyeljük a ruházatunkra. Legyen zárt, de szellős. Mivel a vérszívók legtöbbször az aljnövényzetből támadnak, így a nadrágunkat tűrjük a zoknikba, jobban védve vagyunk így a csípés ellen. A ruhával nem védett területeken használhatunk speciális riasztószereket is. Ezek nem feltétlenül védenek egy egész napon át, így amikor szükséges, ismételjük meg a kezelést. Ami a legfontosabb: Minden szabadban töltött nap után otthon alaposan ellenőrizzük, hogy nem mászott-e belénk vérszívó.

Kullancscsípés – Mit tegyünk?

Védekezhetünk akármilyen körültekintően, a csípést nem mindig tudjuk elkerülni. Ilyenkor a leglényegesebb, hogy lehetőleg minél hamarabb és szakszerűen történjen a kullancs eltávolítása. Nagyon vigyázzunk, hogy ne nyomjuk meg a parazita testét, mert akkor a benne lévő kórokozókat belénk fecskendezi. Létezik már a patikákban kifejezetten erre a célra gyártott speciális csipesz is. Ennél is figyelni kell arra, hogy ne az állat testét, hanem közvetlenül a bőrrel érintkező részét fogjuk meg. Csípés esetén mindig figyeljük, hogy nem jelentkeznek-e rajtunk a betegségek tünetei!

Legjobb védekezés a megelőzés: Gyógyszer nincs, védőoltás van!

Bár a Lyme-kór ellen nem tudunk védekezni, a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás védőoltással kivédhető. Mivel gyógymód nincs rá, csak a tünetei enyhíthetők, így főleg a gyermekek körében kifejezetten ajánlott a védőoltás adása. Az oltás már egyéves kortól adható (Encepur), így már az egész pici gyermekek is védettek lehetnek a betegség ellen. Fontos tudni, hogy az oltás nem a kullancscsípés ellen véd, hanem a fertőzött kullancs által terjesztett betegség ellen, célja az immunizálás. Az immunizálás egy három sorozatból álló oltássorozattal történik, meghatározott időn belül. A vakcina vényköteles, így mielőbb, már a tavasz előtt érdemes felkeresnünk házorvosunkat.

Tévhitek

A közhiedelemmel ellentétben a kullancs nem a fákról támad, legtöbbször az aljnövényzetből, vagy a bozótosokból mászik ránk. Nem riasztja el sem a cigaretta füst, sem a fokhagyma szaga, ahogy a B6 vitamin fogyasztása sem. Tilos összenyomni, vagy kullancscsipeszen kívül más eszközzel (tű, szemöldökcsipesz) piszkálni. Nem kell megijedni, ha beszakad a feje, ha pár napon belül nem lökődik ki magától, orvoshoz kell fordulni a gyulladás elkerülése miatt.

Összegezve

Ha gyakran járunk szabadban, vagy kirándulni, mindenképp ajánlott a védőoltás beadása. Öltözzünk körültekintően, használjunk riasztószereket és a nap végén mindig ellenőrizzük alaposan, hogy nem mászott-e belénk vérszívó. Emellett pedig élvezzük a jó levegőt és töltsünk minél több időt a szabadban!

Szerző:Szilvi Fitness

Kullancs
Kullancs
Kullancs
Kullancs
Share