Reggel felkeltél és nem érezted jól magad a bőrödben? Történt valami, ami miatt hirtelen megváltozik az egész életed? Eljött az idő, hogy változtass és újragondold, hogy merre tovább? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hogyan lépj tovább, ha itt az idő és hogyan láss neki az új életed megtervezésének.

Biztosan neked is volt már olyan, hogy elgondolkodtál az életeden és arra jutottál, hogy: “oké, holnaptól másképp lesz minden” vagy “hétfőtől/jövőre tutira megteszem/elkezdem…” Mindenki volt már ilyen helyzetben, és ha máskor nem is, szilveszterkor te is biztos fogadtál már meg valamit, amit aztán mégsem tettél meg vagy nem úgy sikerült, mint azt eltervezted.

Fiatalon elképzelsz egy életet magadnak. Elképzeled, mi lesz a munkád, milyen lesz a családod, milyen házad lesz vagy hol fogsz élni. Aztán elkezdődik az életed – felnőtt lettél és sorra történnek veled váratlan események. Ettől te is folyamatosan változol, a régi elképzeléseid is változnak, és az életedet újra meg újra át kell gondolnod, folyamatosan újra meg kell tervezned.

Mondd ki, hogy itt az ideje a változásnak

Ez az első és az egyik legfontosabb lépés az újrakezdés felé. Ismerd fel, hogy szükséged van a változásra, tovább kell lépned és bele kell kezdened valami újba. Például ha benne vagy egy rossz kapcsolatban, ami már több fájdalmat okoz, mint amennyi boldogságot ad, hallgass a szívedre és lépj ki belőle, zárd le.

Ne agyalj túl sokat a múlton

Ahhoz, hogy előre tudj nézni, le kell zárnod a múltat. Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Hagyj időt magadnak, de ne keseregj túl sokáig. Gondold végig a történteket, a hibáidat, hogy hol és hogyan rontottad el vagy kellett volna másképp csinálnod, hiszen így tanulhatsz ezekből. Ha segít, írd is le ezeket vagy vonulj el egy csendes helyre, és add át magad teljesen a feladatnak, koncentrálj a gondokra és a múltra, majd helyezd fókuszba azt, amin változtatnod kell vagy szeretnél. 

Ne félj segítséget kérni

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudod elengedni vagy feldolgozni a múltat, a kudarcokat vagy a traumát, esetleg nem tudod, milyen úton indulj el a változás felé, akkor kérj segítséget. Attól függően, hogy milyen probléma miatt kell továbblépned, ez lehet akár egy jó barát, egy pszichológus, egy orvos, egy edző, egy pap vagy egy dietetikus is. Egy segítő, aki megérti, hogy mire van szükséged, támogatni tud  abban, hogy ne add fel az elején, folyamatosan képes motiválni téged és túllendíthet a nehéz időszakon.

Figyelj rá, hogy fokozatosan csináld

Ne akarj egyszerre túl sokat, lépésenként haladj előre. Mindig csak kisebb célokat tűz ki magad elé. Ha például fogyni szeretnél, ne legyen irreális a cél: túl rövid idő alatt, túl nagy fogyás. Ha lehetetlen elvárásokat állítasz fel magaddal szemben, akkor nem fogod tudni végigcsinálni a célig és egy újabb kudarccal többet kell majd feldolgoznod. Ha túl vagy egy nehéz szakításon, ne akarj fél éven belül újra szerelembe esni. Mármint fantasztikus, ha megtörténik, de ne ezt tűzd ki célul magadnak. Előtte gondold át a korábbi kapcsolatot, lásd meg a saját hibáidat is, mit kellett volna másképp csinálnod és mi az, amire igazán vágysz. Először hagyj időt a gyógyulásra, utána próbálj meg újra bízni másokban, ekkor kezdj el újra társat keresni.

Tanulással a változásért

Ha eljutottál odáig, hogy felismerted, hogy változtatnod kell vagy változásra van szükséged, átgondoltad majd feldolgoztad a hibákat, traumákat (egyedül vagy szakember segítségével) és kitűzted magad elé az új, reális célt, akkor készülj fel és tanulj. Sajátítsd el azokat a készségeket, amik a célod eléréséhez szükségesek. Például, ha nem érzed jól magad a munkahelyeden, mert rájöttél, hogy mégsem ez a te utad, ne félj új hivatást keresni. Ha megtaláltad, akkor küzdj érte és tanulj, hogy jó lehess benne. 


Ne akard mások életét élni

A saját életedre, a saját problémáidat a saját megoldásodat keresd, ne akarj más lenni és ne akarj mások példája alapján élni. Neked is csak egy életed van, és ha azt arra fecséreled, hogy valaki más bőrébe akarsz bújni, akkor sosem leszel igazán boldog és elégedett. Járd a saját utad, építsd a saját jövőd. 

Persze a változás nem szükségszerűen valami negatív dologból születik.  Egészen más egy házasság vagy egy kisbaba születésével járó újrakezdés, mint egy munkahely elvesztése, válás vagy egy tragédia miatti kényszerű továbblépés. Dönthetsz úgy, hogy új életet akarsz, és van, hogy az élet kényszerít rá, hogy megtedd. 

Légy erős és kitartó, legyél bátor és járj mindig nyitott szemmel, keress új lehetőségeket! Bárhogy is alakuljon, tudd, hogy sosem késő változtatni, hogy jobbra forduljon az életed.

Share