Hogyan magyarázzuk el óvodáskorú és kisiskolás gyermekeinknek, hogy mi történik Húsvét szent ünnepén és hogyan véssük szívükbe ennek jelentőségét?

A NőiSzem Blog erre a kérdésre kereste a választ három felekezet fiatal lelkipásztorától. A református lelkész és az evangélikus lekipásztor  után egy római katolikus szerzetes-plébánost kérdeztünk.

Starostka Szaniszló, lengyel szalavatoriánus szerzetes, a sződligeti Nagyboldogasszony templom plébánosa

Szaniszló atya

„Jézus születése, Karácsony története családias és ragyog belőle a melegség. Húsvét ezzel szemben izgalmas és teli fordulatokkal, olyan, mint egy idegfeszítő akciófilm.

Az Úr Jézus szenvedése és halála nem egy jószívű, de szerencsétlen ember tragédiája, akit elfogtak, mert nem tudott elég gyorsan elfutni üldözői elől. Jézus húsvéti története a trójai falóéra hasonlít inkább. Ahogy a görögök Trója falainál vereséget színleltek, és a város kapui előtt, mint a vereségük szimbólumaként, hagyták a falovat, ugyanúgy az Úr Jézus, mint „speciális ügynök”, hogy bejusson a halál birodalmába, hagyja, hogy elfogják, megkínozzák és megöljék. A halál leple alatt bejutott a halál birodalmába, ahol már győzelmi dalt kürtöltek jelezve, hogy most már a halál, a bűn és a sötétség átvette az uralmat az emberek, s az egész világ felett. A csend, ami Jézus halála után támad, a szervezkedés, a készület csendje volt, ami megelőzte az utolsó, megsemmisítő csapást a halál kegyetlen, fojtogató uralmára – Jézus „alászállt a poklokra”.

Az Úr Jézus, mint speciális ügynök, kiszabadította az embereket a halál körmei közül és megverte a halált a saját birodalmában. Ehhez az kellett, hogy maga is eltűnjön egy időre a halál sötét és rémes torkában, mint a görög katonák a trójai faló belsejében, hogy belülről robbantsa fel uralmát. Ő, a hős harcos, kiharcolta nekünk az életet.

Miután új életre kiszabadította az előtte elhunytakat, maga is feltámadt, hogy kihirdesse győzelmét a halál, bűn és sötétség felett.  Ezért a feltámadt Jézust diadalmaskodó harcosnak ábrázoljuk győzelmi zászlóval a kezében.

Ez a filmszerű, izgalmas és diadalmas történet a gyerekek számára is közel hozhatja Krisztus halálát és feltámadását.

Szerző: Lotte

Képforrás: pinterest

Share