Katherine Hepburn egy igazi legenda, aki négy Oscar-díjával, 66 évnyi aktív színészi munkásságával, a XX. század első felében kirívónak számító vagányságával és 27 éven át tartó titkolt “majdnem házasságával” feladta a leckét a hagyományos nőket kedvelő Hollywoodnak.

Ha ez a különc nő teázni hívna minket, a teát egészen biztosan nem porceláncsészében, hanem egy egyszerű, fehér bögrében szolgálná fel. Az viszont magától értetődő lenne, hogy igazán különleges teákból válogathatnánk. Katherine nem kérne elnézést a puritán bögrékért, mint ahogyan azért sem, hogy nem ő maga készítette el a teát, hanem ránk hagyja a levelek forrázását. Sosem voltam az a hagyományos háziasszony, mondaná, és büszke lenne rá, hogy ebben hasonlít feminista édesanyjához. Mind urológus édesapja, mind politikailag aktív, feminista elveket valló édesanyja mély nyomokat hagytak benne. Azzal az üzenettel engedték a világba, hogy ne törődjön a nőknek felállított korlátokkal, lépje át őket. És ő meg is tette.

Katherine és a hollywoodi hullámvasút

Büszke lenne rá, hogy amikor még egészen fiatal színésznő volt, már heti 1500 dollárt keresett a Broadway-n, ami kiugróan magas fizetésnek számított akkoriban. Színpadi sikerei gyorsan Hollywoodba repítették, ahol mindjárt a harmadik filmjéért megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscar díjat. Ironikusan mesélné, hogy a gyors sikert néhány sikertelen film követte, ami miatt – valamint köszönhetően a sajtóval való feszült kapcsolatának – 1938-ban “kasszasiker méregnek” kezdték hívni. A karrierje gödörbe került, de ő sosem volt áldozat típus.

Azt mondogatta: “Ahogy az ember megy végig az életen, rájön, hogy ha nem evez a saját kenujában, akkor nem halad.” És ő bizony elkezdett lapátolni.

Otthagyta a filmek fővárosát és visszament a színházba. A Philadelphiai történet főszereplőjeként hatalmas sikert aratott. A darabot 417-szer játszották szerte az Egyesült Államokban, utána pedig még egy második turnét is megért. Katherine akkori partnere, Howard Hughes, jó üzleti érzékkel megvette és a nőnek ajándékozta a megfilmesítés jogait. Katherine nevetve az egykor őt gúnyoló hollywoodi hatalmasságokon, kemény feltételekkel adta el a jogokat az akkor legnagyobb stúdiónak, a Metro-Goldwyn-Mayernek. A múltba révedve mesélné, hogy amellett, hogy rengeteg pénzt keresett az üzleten, ez a film repítette vissza az A-listás sztárok közé.

Bár a sajtónak továbbra sem adott semmi információt a magánéletéről, és nem volt jóban az újságírókkal, a sikereket már nem tudták elvenni tőle. Játszott számos filmben, színházi előadásban és tévéfilmben. Akármiben jelent is meg, mindig elbűvölte a közönséget. A következő Oscar-díjára ugyan 34 évet kellett várnia. A hosszú várakozásért kárpótolta, hogy 1967-ben és 1968-ban is megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, bár a második évben Barbra Streisanddal osztozott rajta.

Biztosan bevallaná, hogy a karrierje után a második legfontosabb dolog az életében a sport volt. Imádott teniszezni, és a legkevésbé sem törődött vele, mit szólnak a férfiak ahhoz, hogy egy hosszú szoknyás nőt látnak a golfpályájukon.

Katherine és a férfiak

Hatalmas privilégium – amire nem is számítottam – hogy Katherine mesél mindössze hat évig tartó házasságáról Ludlow Ogden Smith üzletemberrel. Saját bevallása szerint is önző módon kihasználta a férfi szerelmét, aki támogatta, amíg a karrierje be nem indult. Ezután már többé nem házasodott, mert ahogy mondta: “Ha el akarod cserélni sok férfi csodálatát egy férfi kritikáira, akkor gyerünk, menj csak férjhez!”. Bár később Howard Hughes is szerette volna feleségül venni, Katherine nem állt kötélnek.

Mivel magánélete nem volt szokványos – főleg mikor 27 évig tartó viharos kapcsolatba bonyolódott a házas, depressziós és alkoholista Spencer Tracy-vel –, kerülte a nyilvánosságot. Az újságírók nem kaphatták őket lencsevégre éttermekben, partikon vagy nyaraláskor és sosem beszélt a szerelmi életéről. Nevetne azon, hogy mennyire nem ismerte a valódi életét a nyilvánosság. Egy időben még leszbikusnak is tartották a nadrágjai, szabályokat felrúgó természete, valamint golf-és tenisz-szeretete miatt. Elmondaná azt is, hogy a Spencer Tracy-hez fűződő kapcsolatáról a férfi felesége iránti tiszteletből nem beszélt addig, amíg az asszony meg nem halt 1983-ban. Ez után is csak annyit mondott, hogy fogalma sincs, miért volt a férfival, de soha nem tudta volna otthagyni, valamint azt, hogy az elmúlt 27 évet csodálatos boldogságban töltötték.

Katherine ennél többet nem is mesélne a magánéletéről, hanem felhörpintené a teáját, rám kacsintana, és azzal búcsúzna: “Ha betartasz minden szabályt, kimaradsz az összes mókából!”

Eszter

Share