A nyári kánikula még azokat is vízpartra, vagy árnyas erdőkbe csalogathat, akik egyébként lesötétített, hűvös szobában vészelnék át a forró napokat. Ám nem mindegy, hogy a vízpartra, vagy a hívogató zöldbe hogyan jutunk el. A közlekedési eszköz megválasztásával ugyanis jelentősen befolyásoljuk a környezeti terhelés számainak alakulását.

Szó sincs róla, csábító lehet a garázsban parkoló autóba bepakolni és a szinte már deres levegőt fújó légkondi „védelme” alatt learaszolni a Balatonhoz, de ez a megoldás – a személyautó használata- az egyik legjelentősebb környezeti terhelés nyáron is. Főleg akkor, ha a sokszemélyes autó kapacitását, személybefogadó képességét se használjuk ki maximálisan, hanem mondjuk az ötszemélyes autóban a párunkkal lódulunk neki a nyárnak.

Tagadhatatlanul kényelmes ugyan A pontból B pontba autóval érkezni, de egyre kevésbé elfogadható ez a megoldás, érdemes hát egyéb komfortos, de a környezettel gyengédebben, nagyobb figyelemmel bíró megoldások felé fordulnunk.

Javasolhatnánk azonnal a kerékpárt, aminél a környezetvédelem szempontjából már csak a gyalogos közlekedés a szelídebb, de ha nagy távoságról van szó és nem terveztünk kerékpáros túrát, nem ilyen jellegű kihívásra vágyunk, akkor a legjobb, de tényleg a legjobb a megoldás: a vonat.

Akár egyedül, akár a párunkkal, akár barátokkal, akár családdal utazunk a vonat kényelmes, gyors és zöld megoldást jelenthet. Egyre többen választják is ezt a rögzített pályán – síneken járó közös utazást, amely már azzal garantálja a zöldebb közlekedést, hogy egy út során akár többszáz ember között oszlik el a környezetre gyakorolt teher.

De nézzük, hogy a nyár egyik legnépszerűbb célpontját, a Balatont milyen kényelmes, 21. századi vonatokkal érhetjük el.

Ha a déli partot célozzuk meg, akkor három nagyon gyors, kifejezetten a Balatont célzó járatát kínálja a MÁV:

Balaton InterCity: ez Budapest – Keszthely között közlekedik naponta, kétóránként.

Tópart InterCity: ez a vonat Budapest-Déli – Nagykanizsa között jön-megy naponta, szintén kétóránkét indul.

Déli – Parti sebesvonat: ez a járat is Budapest-Déliből indul és Balatonszentgyörgy a végállomás. Napi járat, két óránként indul.

A Balaton és Tópart InterCity vonatokkal akár már 73 perc alatt is eljuthatunk Budapest-Kelenföldről Siófokra. A vonatok tényleg csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg, például Székesfehérváron. A gyakori követési időnek köszönhetően a közös szakaszon, Budapest és Balatonszentgyörgy között 60 percenként közlekednek az InterCity vonatok, ami lássuk be nagyon is barátságos kínálat. A nap szinte bármely szakaszában gondolhatunk egy nagyot és nem sokkal nagyobb kihívás felpattanni egy vonatra egy strandcuccokkal, ennivalóval megpakolt hátizsákkal, mint autóba ülni és akár órákig araszolni lefelé a legnagyobb forgalomban.

De ha nem pont valamilyen nagyobb Balaton-parti állomás a célunk, hanem egy kisebb település, akkor a Déli – Parti sebesvonatokat válasszuk, mert azok meg minden Balaton-parti állomáson és megállóhelyen megállnak, így az InterCitykkel nem elérhető településekre is eljutást biztosítanak.

Ezt a vonatot ajánlja egyébként a MÁV a kerékpáros utasoknak, mert ezekben a vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik.

Az északi partra is sokan vágynak és az a jó hír, hogy ugyanilyen gyakorisággal indulnak Budapestről járatok le a vízhez:

A Kék Hullám InterCity – Budapest-Déli – Balatonfüred (-Szombathely) között indul naponta két óránként.

A Katica InterRégió  Budapest-Déli – Balatonfüred között közlekedik naponta, két óránként.

A Vízipók InterRégió pedig Budapest-Déli – Balatonfüred között viszi az utasokat szintén naponta, két óránként.

Személyvonattal pedig a Balatonfüred-Tapolca vonalon lehet a kisebb településeket elérni.

Az északi parton idén a tavalyinál gyakrabban járnak a vonatok, így a part menti kisebb állomásokról és megállóhelyekről az eddigi kétórás indulás helyett minden órában indít a vasút vonatokat. Ezen a nyáron a beruházásoknak, villamosításnak köszönhetően Balatonfüred és Budapest között akár 15-20 perccel is csökken az utazási idő, vagyis ennyivel gyorsabban csobbanhatunk a vízbe. Az új Vízipók InterRégió vonattal a leggyorsabban elérhető Balatonkenese, Balatonakarattya, vagy akár Balatonfűzfő és Alsóörs.

Érdemes figyelni a kedvezményekre, mert 25 év alattiaknak, diákoknak, nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek, sérülteknek, nagycsaládosoknak jelentős kedvezménnyel kínálja az utazást a MÁV. Akció keretében (visszavonásig) már egy gyermekkel együtt utazó felnőtt is kedvezményes áru jeggyel szállhat vonatra.

Amivel számolni kell, hogy valóban egyre többen választják ezt a kényelmes és gyors megoldást a Balaton elérésére, így érdemes előre/interneten megvásárolni a menetjegyünket, és ne felejtsünk el helyjegyet is váltani a kinézett járatra, ha az intercity kocsiban szeretnénk helyet foglalni. Azok a kocsik kényelmesebbek és légkondival ellátottak (ha ez szempont valakinek). Ám tapasztalat, hogy olykor túl hűvösek, így érdemes egy könnyű kardigánnal, zárt cipővel vonatra szállni.

Néhány járaton reneszánszát éli a büfé-kocsi, akár ott is elfogyaszthatjuk a reggelinket, vagy ihatunk egy jó kávét is, ami önmagában élmény és meghökkentő módon, barátságos az árképzés is.

Persze sokan vagyunk, akik otthon csomagolnak elemózsiát, mert a vonatozás élményéhez hozzátartozik az étkezés – ha ebbe a csoportba tartozunk, akkor ügyeljünk arra, hogy környezetbarát csomagolásban vigyük magunkkal az elemózsiát és akkor nem, hogy szemetet, de egy morzsát se hagyjunk magunk után a vonaton.

Képek forrása: MÁV-csoport

Share