A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) szervezésében és a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) együttműködésével 2021. október 13-án, szerdán megtartottuk  a “Szűrj az életedért” elnevezésű konferenciánkat  a Rudas Bistróban.  

A Mellrák Elleni Küzdelem hónapjában megrendezésre kerülő eseményünkön a szűrővizsgálatok fontosságára szerettük volna felhívni a figyelmet, hiszen  egyesületünk kiemelt hangsúlyt fektet az egészségtudatosságra és a betegségmegelőzés témájára. Igyekszik „női szemmel” vizsgálni a körülöttünk lévő világot. Az eseményt élőben, online  is közvetítettük annak érdekében, hogy minél több nőt érjünk el és országszerte minél több ember figyelmét felhívjuk a szűrővizsgálatok  fontosságára.

A rendezvényen Király Nóra, a Nőiszem alapítója biztatta a nőket, hogy járjanak el rendszeresen szűrővizsgálatokra és tartsanak önellenőrzést, továbbá arról beszélt mennyire fontos lehet az hogy időben rászánjuk magunkat ezekre a vizsgálatokra. 

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán József az Országos Onkológiai Intézet főigazgató helyettes főorvosa beszélt arról, hogy az emlődaganatok a leggyakoribb daganatos megbetegedések közé tartoznak, nem csak Magyarországon, hanem világszerte is.  Ezzel kapcsolatban a kormány egyik fő célja a 2018-as Nemzeti Egészségügyi Program bevezetésével, 2030-ra 10%-kal csökkenteni a daganatos megbetegedésekből származó halálozást. 

Dr. Kiss István – “A rák ellen, az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvány Kuratóriumi elnöke beszélt arról, hogy mekkora szerepe van a civil szervezeteknek abban hogy elérjenek olyan emberekhez, akikhez az egészségügyi szakemberek  nehezebben tudnak, és példaértékű, hatásosabb közösségeket lehet létrehozni, amennyiben a betegséggel kapcsolatos érintettek is vannak a közösségben

Számottevően javíthatjuk a megfelelő életvitellel  az emlőrák kialakulását. A legfontosabb szempontok közé tartozik az egészséges táplálkozás,  a rendszeres kornak és egészségiállapotnak megfelelő  testmozgás, a dohányzás és alkohol elhagyása. 

A beszédek után egy kerekasztal  beszélgetést halgathattunk meg, amelyben 4 érintett hölgy mesélte el a történetét Hargitai Márta a raktulelok.hu alapítója, Avon 2018 Mellrák Elleni  Küzdelem Hősei  pályázat közönség díjazottja mesélt arról, milyen fontos egy támogató társ és a család a betegség leküzdésében, és hogy neki alig fél év alatt alakult ki a daganata. 

Imre- Horváth Zsuzsanna, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület elnöke mesélt arról, hogy, mikor megtudta a diagnózisát, mennyire megrettent és az zajlott le a fejében, hogy vajon meg fog-e halni. 

Mogyorósi Henriette a Harc a Hétfejű Sárkánnyal bloggere, elmondása szerint terápiás céllal kezdett írni, úgy érzete ez segít lelkileg feldolgozni azt az állapotot amiben jelenleg van. 

Tóth Tímea, válogatott női kézilabdázó diagnosztizálása a gyermekvállalás előtt egy lombikbébi program keretein belül történt meg, a kerekasztal beszélgetésben említette mennyire megrázta az, hogy el kell tolniuk születendő gyermekük érkezését, hiszen először a saját egészségi állapotát kell helyre tennie, és ebben egy onkopszichológus nagyon sokat segített neki.

A konferencia visszanézhető a Facebook oldalunkon

A rendezvényről készült képek a Facebook oldalunkon tekinthetőek meg.

Share