Amikor összeházasodtunk a férjemmel és közös kasszára kerültünk, nálunk én vállaltam a feladatot, hogy a havi pénzt beosszam. Komoly önfejlesztés vette kezdetét, át kellett alakítanom a költekezési szokásaimat. Elkezdtem utánaolvasni, hogy vajon hogyan is kell ezt jól csinálni, és hosszú idő alatt létrehoztam a családi rendszert a költségvetés megtervezésére. Ennek néhány alapvető elemét szeretném megosztani.

Írjuk fel!

Minden valamirevaló pénzügyi tanácsadó azzal kezdi a leckét, hogy írjuk össze a havi kiadásokat. Ez elég időigényes, és macerás. Ha nem is akarunk állandóan költségvetést vezetni, ezt egy-két hónapig mindenkinek érdemes kipróbálnia, annak kimutatására, hogy mire megy el a legtöbb pénze, és hol kellene visszafognia a költekezéseit.

Sokszor feladtam, újrakezdtem, kipróbáltam több módszert, mire a költségvetés tervezése, vezetése szokássá vált az életemben. Végül nekem öt hónapba telt, míg megalkottam egy számomra megfelelő rendszert, amivel most elégedett vagyok.

A felírás módja lehet mobil applikáció, kockás füzet, vagy Excel táblázat. A kész programok sok hasznos funkcióval rendelkeznek, mint például a számlatörténet importálása, és a különböző kimutatások generálása. Nekem a saját igényeinkre alakítható Excel táblázat vált be. Itt a függvények használatával oszlopokat hozhatunk létre a különböző pénzhelyeknek (készpénz, bankkártyák, megtakarítási számla), és az ezek közti mozgásokat is nyomon lehet követni.

Látható, hogy számtalan rendszert lehet kialakítani, számomra két nyomonkövetési módszer tűnik a leghatékonyabbnak: a pepecs módszer és a tételes heti-keret módszer.

A tételes módszer

A tételes vezetésekor legritkábban hetente be kell írni a bevételeket-kiadásokat, mert különben kicsúszik a kezünkből az irányítás. Minden fizetést és befizetést szükséges bekönyvelni dátummal, névvel, és a pénzhely megjelölésével.

Mivel nekünk havonta van bevételünk, mint alkalmazottaknak, így én hó elején szoktam tiszta lappal indítani. Befizetem az állandó kiadásokat (lakbér-lakáshitel, rezsi, biztosítások, megtakarítás, ebédbefizetés). Aztán mindig írom, hogy ki mennyit és mire költött, így mindig tudom, hogy meddig lehet nyújtózkodni. Egy idő után már kódolt csoportokat is kialakítottam (számla, hitel, étel, ruhák, szórakozás stb.), így meg tudom nézni, hogy milyen jellegű kiadásokra megy el a pénz.

A tervezéskor az időzítés is rettentően fontos, hiszen hiába lesz hó végén egy csomó bevételünk, attól még hó elején is enni kell. Ezért fontos előre tisztába lenni a tervezett kiadásokkal. A csoportos állandó megbízású beszedéseket én például ezért nem szeretem, mert mindig ugyanakkor vonnak, pedig én szeretném megválasztani a befizetés időpontját.

A heti-keret módszer

A lustább modell szerint az egész pepecselős elszámolás nem szükséges. Ekkor a hó elején levonjuk az állandó kiadásokat, és utána meghatározunk egy heti keretet, tehát a fennmaradó összeget négy részre bontjuk. Úgy vesszük, mintha arra a hétre csak annyi pénzünk lenne, és annyit is költünk, így megakadályozható a hó végi pénztelenség. Ez a módszer annak is jobban bejöhet, aki például vállalkozóként hetente kapja a bevételét.

Megtakarítás és szabad pénz

A megtakarítás, vésztartalék képzése nagyon fontos az anyagi biztonság megteremtéseséhez. Ezt hó elején el kell rakni valami eldugott helyre, hadd gyűljön. Optimális esetben el kellene érnie legalább egy, de inkább három hónap összes családi kiadásainak összegét, hiszen bármikor beüthet valami gikszer.

Minden esetben érdemes egy szabadon felhasználható összeget elkülöníteni, amelyet a szokásos költségvetési kereten felül rakunk félre. Ezt valami különleges kiadásra költhetjük, de félre is tehetjük több alkalommal, hogy valami nagyobb dolog is kiteljen belőle (pl. drágább elektronikai termék vagy nyaralás).

Családi költségvetést tervezni nagy felelősség, hiszen már több ember megélhetéséről van szó. Nálunk ez női munka, mert a férjemnek sosem lenne ennyi türelme kiszámolgatni-beírogatni az összegeket. Szerintem kimondottam izgalmas, de ami még fontosabb, hogy megnyugvással tölt el a tudat, hogy követni tudom a pénzünk mozgásait. A hosszú távú gyarapodásnak a feltétlen záloga, ezért érdemes időt szánni rá.

Szerző: Veronika

Share