Hogyan maradj nő, anyaként – Nőként sokféle minőségben kell szerepet vállalnunk, egyszerre kell dolgozóként, feleségként, nőként és gyermekvállalást követően anyaként helytállni. A kisbaba érkezése nagy változást hoz egy nő életében, amikor az élete középpontjába egy aprócska teremtményről való gondoskodás kerül. A szerepek közül az anyaság előtérbe helyeződik. Az édesanyák gondolatai ilyenkor főleg a csecsemő gondozása körül forognak.

A kezdeti nehézségek után fontos visszabillenteni az egyensúlyt. Nem lehet önbizalommal teli nőként kilépni az utcára foltos ruhában, több napos kócos hajjal, smink nélkül. Egy nőnek adnia kell magára, elsősorban önmaga miatt.

Az anyai szerep megjelenése természetesen kihat a párkapcsolatra is. Fontos viszont szem előtt tartani, hogy életünk párja nem szűnt meg férfinak lenni azáltal, hogy Apává lett. Továbbra is igényt tart a figyelemre és elismerésre, és a férfiúi beteljesedésre.

A női szerep megtartása számomra azt jelenti, hogy a férjemmel továbbra is igyekszem megtartani a korábbi kapcsolatot. Időt szánok rá, hogy kölcsönösen meghallgassuk egymást, és a házastársi intimitás se sérüljön. Hozzá kell igazítani a kialakult új napirendhez a közös programokat.

A kulcs a tudatosság. Mindig emlékeztetem magam arra, hogy a gyerekeink egyszer felnőnek és elkezdenek önálló utakon járni. Majd akkor megint csak ketten leszünk, és jó esetben szeretnénk életünk hátralevő részét is együtt tölteni új tervekkel és új élményekkel gazdagodva. Ezt csak akkor tudjuk megvalósítani, ha a kapcsolatunkat a megelőző években is ápoltuk, és nem csak két idegenként éltünk egymás mellett.

Szerintem fontos, hogy egy anya is nőnek, vagy akár igenis “jó nőnek” érezze magát. Hogy ez kinek mit foglal magában, az nagyon változó lehet, de a végeredmény csodát tehet az önértékeléssel. Nem kell tökéletesen kinézni, hiszen a cél nem a magazinok címlap fotózására való felkészülés. Tudom, hogy sok esetben nehéz erre időt szakítani, de megéri.

Legyünk tudatosan nőiesek. Néhány aprócska változtatás, egy elegánsabb ruha, egy szép körömlakk, egy parfüm a szekrény mélyéről segíthet feleleveníteni a bennünk élő magabiztos nőt. Biztosan a párunk is felfigyel majd rá.

Szerző: Veronika

Share